Onze vierde kerstboom

Onze vierde kerstboom

Onze vierde kerstboom

Met de eerste sneeuw nog vers in mijn gedachte vond ik het tijd om een kerstboom in huis te halen. Sommige mensen halen die van hun van de zolder, wij hadden hem uit de tuin kunnen halen maar onze vierde kerstboom komt alsnog uit de grond.

Kerstbomen en klimaatverandering
Sinds een aantal jaar proberen we onze kerstbomen over te houden. In de huidige tijd is het kappen van bomen een trend in plaats van het planten en om het goede voorbeeld te geven is het voor ons not done om zo’n vers afgekapte boom te kopen. Vorig jaar kocht Frans een kerstboom in pot en kreeg er nog één cadeau, de cadeauboom overleefde net zoals een kerstboom in pot die we na kerst langs de straat vonden. Dat ik een kleine den in een melkbus voor het huis heb staan maakt boom drie. Helaas houden kerstbomen niet van klimaatverandering en dus blijven al die bomen buiten en besloot Frans onze vierde kerstboom te gaan halen.

Ezeltjes
We keken rond op ons vaste adres maar de kluiten die ze hebben stellen weinig voor en dus betaalde Frans voor een grote boom die we zelf uit mochten gaan spaaien op hun veld. Lees daar trouwens Frans vergeet maar rustig dat ik een kerstboom uit ga graven. Ik wil best goed voor de natuur zijn maar niet voor een allergische aanval door een kerstboom. Ik stond gewoon met mijn handen in mijn zakken te genieten hoe mijn vent zich in het zweet werkte en er waren ezeltjes. Ezeltjes zijn altijd goed.

Uit de kluiten gewassen kerstboom
Frans nam er lekker de tijd voor dus had ik lekker veel tijd om koude voeten van het zonnetje te genieten. Dat hij de kleinste van de grote had gekozen zal ook meegeteld hebben. Na een eind spaaien had hij alle worteltjes los en sjouwden we de boom de achterbak ‘in’. Niet te tillen die boom, met de kruiwagen en een kraan(!) sjouwden duwden en hannesten we de boom via de kortste weg naar zijn plek in huis. Waar ‘ie een hele lange tijd mag blijven staan want ik wil er nog even niet denken hoe onze vierde boom weer naar buiten moet.

25 thoughts on “Onze vierde kerstboom

 1. Zo’n allergie voor kerstbomen is af en toe best handig. Ik vind jullie vierde boom prachtig, trouwens. En een man met een kraan! Wow! Ik ben onder de indruk.

 2. Ik hoorde onlangs op de radio wat je aan extra gasten in huis krijgt met zo’n uitgegraven boom. Van spinnen tot luizen, mijten, teken en zo meer…..Nee, dan maar van zolder halen die dingen,…

 3. Thanks Hans, vind het wel bijzonder maar weet dat ik vergeet het bij te houden. Geen ezel hier maar vind het wel leuke dieren.

 4. Frans heeft goed zijn best gedaan om de boom netjes op de plek van bestemming te krijgen.
  Dat moet je Willie ook niet aandoen.
  Dacht even dat je ook een ezeltje had uitgezocht, maar dat waren de kijkers.
  Staat mooi zo naast de relaxstoel. Hans

  @ ik hou je op de hoogte of Hof der Duurzaamheid, duurzaam blijft.

 5. Hier een nepperd. Dit jaar voor de 23e of 24e keer al.
  Ik houd van de ♥♥ in je boom!

 6. Mijn boompje is gelukkig een stuk kleiner, ik heb geen “frans”om hem voor me te sjouwen. Maar wel op pot gekweekt dus met een beetje geluk slaat hij aan in de tuin en kan volgens jaar wéér dienst doen. Dat lukt me niet altijd maar soms inderdaad wél gelukt. Jullie boom is prachtig.

 7. Wat gezellig dat er nog plaatsen bestaan waar je de kerstboom zelf mag uitdoen! Haha Frans mag werken och arme. Geniet van jullie kerstboom!

 8. Om al dat leed onder bomen te voorkomen, halen wij al zo’n 25 jaar geen boom meer in huis. Met een paar zelf gemaakt kerststukjes van wat takken en ander natuurlijk en hier en daar een extra kaars is het ook al snel kerst in huis.

 9. Wauw, dat is wel echt tof, als je ‘m zelf uit mag graven. (lees: kijken hoe je boom wordt uitgegraven;))
  Ik ben benieuwd of je ‘m volgend jaar weer kan gebruiken.

 10. een mooie boom is het zeker , hopelijk overleefd het , het uitgraven en kan zodoende jaren lang jullie kerstboom zijn

 11. Hij is echt wel prachtig maar het was wel een helse job. Gelukkig hadden jullie een kraan om hem door het raam te krijgen. Geniet er nu maar van en hopelijk overleefd ook dit exemplaar.
  Alvast hele fijne eindejaarsfeesten gewenst !

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top