De eerste generatie van na het millennium wordt volwassen
Actueel

Nieuwe generatie

Kunnen jullie het je voorstellen, de eerste generatie van na het millennium wordt volwassen. Nog een maand of 3 en de eerste van na de ’19- jaren’ mogen al stemmen. Oké autorijden mogen ze nu al en drinken doen ze ook vast wel. Maar toch behalve dat de tijd snel gaat vraag ik me echt af wat het van die nieuwe generatie moet worden.

Dit is de generatie die niet onthoud maar opzoekt, die apps heeft in plaats van een briefje en met een beetje mazzel een laptop voor hemzelf al dan niet voor school. Dit is de generatie die boeken kent als digitaal bestand, met een handtas naar school gaat in plaats van een kippling rugzak. Dit is de generatie die een werkstuk googelt in plaats van schrijft en afgeleid wordt van piepjes in plaats van klasgenoten.

Dit is de generatie van na de cd. En het cassettebandjes kennen ze al helemaal niet meer. Zij zaten niet aan de radio gekluisterd te wachten tot dat ene nieuwe nummer van om het even welke band op de radio komt. Zij horen een nummer houden shazam erbij en draaien het nummer zonder dat ze het moeten downloaden met torrent en hopen dat er een goede bij zit. En hoewel ze ermee opgroeide denk ik niet dat ze de tijd nog kennen dat muziek op een mp3speler moest en je hoopte dat het er nog op paste.

Komend jaar wordt de generatie volwassen die een spijkerbroek onder een jurkje normaal vond, die hun moeder in een (te) lage heupbroek zagen of in harembroek en die hun vader met een livestrong armbandje of misschien zelf BjornBorg onderbroek herinnert. Dit is de generatie die nepnieuws moet onderscheiden van echt en opgroeit in een wereld waar alles nieuw, snel, plat, gezond en perfect moet zijn. Maar bovenal is dit de generatie waarvan ik blij ben dat ik er niet bij hoor.

21 reacties

 • meninggever

  Wij maakten mee dat de wereld na de Tweede W.O. verdeeld werd in kampen. Oost/West. Koreaoorlog, Vietnam, Cubacrisis (derde W.O. dreigde echt), De aanslagen door de PLO, door de IRA, ETA, RAF, Brigade Rouge, de oorlogen tussen Israel en de omringende buurlanden en niet te vergeten de jaarlijks regelmatig gehouden kernproeven door diverse landen. Zo maar in de open lucht. Als je dat allemaal bekijkt is het nu veilig en rustig. Geschiedenis liegt niet…de toekomst houdt vaak veel verborgen..

 • meninggever

  Ach, we zien ook generaties mensen die niet weten hoe ze moeten omgaan met sociale media. Die niets snappen van hun smartphone, die nog plaatjes draaien in plaats van digitale muziek en in de auto hun hand nog uitsteken als ze van richting veranderen. Maar dat op de (elektrische) fiets nu net niet doen. De jongelui van nu zijn weer anders dan die van 20,30,40,50,60 jaar geleden. Maar ze komen veelal allemaal op hetzelfde eindpunt. En dat is best een geruststelling soms…

 • FerraraFerrr

  Zorgen over de jeugd van tegenwoordig is van alle tijden. Mijn grootmoeder vond dat ik een te vrije opvoeding kreeg.
  In ben van 1949 en mijn generatiie heeft heel wat nieuwigheden zien komen. Zo onderhand begin ik achter te lopen, ik hoef al dat getuur op een schermpje met flutboodschappen niet. Zouden ze in Den Haag ook eens minder moeten doen, ben ik oud als ik me stoor dat de halve kamer tijdens de debatten op de smartphone zit te kijken. Dat is deels de generatie van ver voor 2000 en daar hebben wij op gestemd. Misschien gaat de jeugd van tegenwoordig het wel beter doen. Ik hoop het!

 • Suskeblogt

  Vroeger sprak men van de generatiekloof. De jeugd was verloederd , om zeep enz. Dit blijkt dus niet veranderd te zijn. Volgens mij gaan de meeste van die jongeren het wel redden met die moderne apps.

 • Deborah Hamar

  hahaha ja geweldig!! Ik vraag mij ook wel eens af hoe het met zoonlief en zijn matties moet. Daar gaan we geen oorlog mee winnen. Hooguit een potje voetbal.
  Nee hoor, grapje.
  Iedere generatie is anders. Toch had had ik graag gezien dat het nog wat langer “mijn generatie” zou blijven dan deze… Ik voel mij er vaak niet in thuis en kijk van de zijlijn mee. Is dit nu “ouder worden”?
  Ach, tijden veranderen en daar horen dit soort dingen ook bij.

 • VillaSappho

  Ik schrijf dan ook niet zonder mijn eigen mening te gebruiken. Als ik zie wat er voor deze generatie normaal is (telefoon, tablet van honderden euros en eigen computer) dan ben ik zeer blij dat ik ben opgegroeid voor die tijd. Ik waardeer deze middelen nog waardeer en me nog weet te vermaken zonder. En niet alleen vermaken ook redden. Tijden veranderen en de standaard ook en sorry dat vind ik geen goede vooruitgang.

 • Mammalien

  Ik vraag me ook af of je wel of niet blij moet zijn met deze generatie. Elke generatie heeft wel weer wat plussen en minnen. En zolang jij er bij hoort vindt je dat gewoon, weet je niet beter. Ik ga nu wel opeens weer veel meer mee met jong en hip en wat nu moet nu ik een paar pubers in huis heb die dat heel erg volgen en belangrijk vinden. Dat is ook wel weer leuk. (En dan heb ik nog hele oude ouders en familie, dus op die manier leef ik me ook nog een beetje in in de eerste helft twintigste eeuw…)

 • Spontanity

  Die laatste zin die had van mij niet gehoeven.
  Tijden veranderen.
  En als ik naar mijn kleinkinderen nu kijk denk ik, : “komt wel goed met jullie.”
  Natuurlijk anders, maar is dat zo verkeerd.
  Echt een stukje waarop je veel verschillende reacties kunt verwachten.
  ?

 • Vlinder1960

  Nounou, dat klinkt wel een beetje negatief vind ik. Ik denk dat er niets mis is met de huidige generatie. Ik zou willen dat ik nog zo jong was om al die technologische vooruitgang mee te maken: elektrische auto’s, digitale boeken, een robot. Ik snap de weerstand niet in je bericht. Als ik naar de stagiaires kijk die hier rondlopen, zit het best goed met de motivatie (uitzonderingen daar gelaten).
  Doet me denken aan de weerstand die er was toen de telefoon was uitgevonden. Niet dat ik dat heb meegemaakt, maar wel zelfde reactie van de ‘oudere’ generatie.
  Ik juich het allemaal toe en alles vindt zijn plek wel in de maatschappij, net zoals wij met onze MP3 spelers, CD’s en mobiele telefoon die plek ook hebben gevonden. Werkstukken maakte ik door uren in een bilbiotheek te moeten vertoeven. Nu zoek je dat op op internet. Hoe heerlijk is dat? Sociale contacten ophalen door Facebook, lekker bloggen op het www. Geen vieze kopietjes maken op dat smerig aanvoelende papier, maar scannen, geen telexen meer maar email. Schonere auto’s (wel veel meer…).
  Die jonge generatie groeit op in een boeiende wereld. En ik hoop dat ik daar nog heel lang in mag rondlopen.

 • fialas

  Ik heb soms te doen met de jeugd van tegenwoordig, ik ben opgegroeid in tijden van armoe en schaarste. Maar het waren heerlijke tijden, geen auto’s op straat, geen hondepoep, je kon overal spelen, las iedere week meerdere boeken, iedereen bewoog en niemand zeurde over de noodzaak om te bewegen en te sporten,

 • fietszwerver

  leuk die reacties te lezen , over een onderwerp dat elke generatie terug komt
  ik zelf ben van 1950 dus welke generatie is dat in vergelijk met zeg jou en zij die een reactie gaven
  ik zie ook veel elke dag waarvan ik denk , moet nou of kan
  allen die hier boven iets vertelden hebben gelijk en ik ga geheel mee met Stef

  trek het allemaal niet te veel aan , leef je leven ” nu “

 • Mack

  Kippling rugzak…ik had een leren boekentas. MP3 heb ik al nooit gehad, een discman was het modernste dat ik bezat. Ik loop een generatie of twee achter.

 • natuurfreak

  Iedere generatie is anders,heeft voor en nadelen maar zo cru zou ik het niet stellen .Er worden meer en meer eisen aan deze jong volwassenen gesteld..Er zitten heel veel warme mensen tussen die opkomen voor het milieu, en acties opzetten voor minder gegoeden.Ik vind er ook dingen in terug van andere generaties en velen zijn een mengelmoes van vroegere generaties.Een nieuwe generatie moet kunnen bouwen op een vorige en dat is voor hen heel moeilijk geworden.Ik heb heel veel contact met jonge mensen en er zitten heerlijke jongeren tussen vol hoop en veel inzet

 • Sjoerd

  Haha, ik ben van een generatie Kabouters, het witte fietsenplan, provo’s, BOM moeders en de flower power, Woodstock. Wij hebben nog echt geleefd denk ik wel eens… En wat zijn wij nu. The big spenders…

 • Mrs. T.

  Ik ben het deels met je eens. Mijn oudste is inmiddels net 18 en ja het klopt dat ze heel anders opgegroeid zijn dan ons. Maar als ik naar haar kijk, dan zie ik een zelfbewuste jonge vrouw die nog vol idealen zit en zin heeft in de toekomst. En dat geldt niet alleen voor haar, maar voor al haar vrienden en vriendinnen. Er is maar een enkeling van haar leeftijdsgenoten waarvan ik denk ‘mwah’. En tegelijkertijd ben ik erg blij dat ik opgegroeid ben in de relatief rustige jaren 80 van de vorige eeuw.

 • Stef Den Flater

  Oei. Wordt dat niet van elke generatie gezegd? Trouwens: het is ook de generatie van de opwarmende aarde. Een generatie die moet opgroeien met de dreiging dat de aarde naar de vaantjes gaat. Misschien wel nog meer dan mijn generatie en dat was nochtans ‘generation X’- ‘No Hope, No Future’. Het zijn de vorige generaties die de huidige smeden. Het zijn de vorige generaties die dingen als smartphones op de markt brachten. Steek aub niet alles op de jonge generatie. Dat leek me zo oneerlijk toen ik zelf jong was en ik vind dat nog altijd heel oneerlijk. Ook over zij die na 2000 geboren zijn.
  mvg