Niet meer lid van de bibliotheek 1 jaar later

Niet meer lid van de bibliotheek 1 jaar later

Niet meer lid van de bibliotheek 1 jaar later

Een reminder in Evernote waarschuwde dat het al een jaar geleden is dat ik niet meer lid van de bibliotheek ben. Nu zit het aantal leden van de bibliotheek al een tijdje in de lift naar beneden, maar voor mij is het wel vreemd om niet lid te zijn. Op een paar rare jaren tussendoor die ik invulde met een e-reader, was de bibliotheek een belangrijke deel van mijn leven. En nu niet meer. Niet meer lid van de bibliotheek 1 jaar later.

Ik mis het snuffelen tussen de boeken ondanks dat de kringloop daar ook een leegte vult. En ook een praatje met andere boekenwurmen is wat lastiger.

Wat ik vooral niet mis is het terug moeten brengen van de boeken. En dan vooral het opletten of die datum al nadert en eventueel verlengen. Pfff nog geen dag gemist.

Pre corona gingen de openingstijden van de bieb in mijn dorp al aardig op de schop, liep ik er eerst nog op mijn gemak op 8 uur ’s avonds binnen, knepen ze de openingstijden naar 6 uur per week. Meer dan eens heb ik twee weken mijn gereserveerde boeken niet op kunnen halen.

Wel een hoop boeken hier, tis wat voller dan eerst. Ik heb nooit meer dat niet genoeg boeken gevoel.

Nieuwere boeken zijn niet meer binnen bereik maar mijn verlanglijstje is korter dan ooit! Zoveel van de boeken die ik niet te pakken kreeg heb ik nu gewoon gekocht. En daarmee bedoel ik dat ik ze tegenkwam in een kringloop ik koop heel zelden nieuwe boeken.

Wat ik vooral niet hoef te missen is zoeken naar dat ene boek, dat kan ik thuis ook heel goed want ik heb mijn boeken ongesorteerd in diverse bakken. Misschien dat ik daar eens iets aan moet gaan doen.

Het is jammer dat ik niet meer door de flinke collectie van de bibliotheek kan snuffelen maar het wachten op een gereserveerd boek en moeten haasten met lezen omdat ik niet kan verlengen dat mis ik zó niet.

Ik geef ongetwijfeld meer uit aan boeken dan voorheen aan de bibliotheek. Andersom verkoop ik de boeken weer. Voor zestig euro, de kosten van de bieb, heb je best een leuke hoeveelheid boeken als je de goede kringlopen en markten bezoekt.

O je wil dit boek lezen er zijn nog 40 wachtenden voor u.

Een nachtmerrie die uitkwam was toen de bibliotheek overging op een nieuw systeem en ik al mijn reserveringen kwijt was. Ondanks dat ik op een aantal boeken al een jaar wachtte konden ze het toch niet herstellen.

Moet toegeven dat als ik beelden zie van een beetje flinke bibliotheek dat het nog steeds kriebelt en ik sluit dan ook niet uit dat ik ooit weer lid word maar voorlopig heb ik nog wel even genoeg aan mijn eigen collectie.

19 thoughts on “Niet meer lid van de bibliotheek 1 jaar later

 1. Kan me je frustraties wel voorstellen. Ik vond het op tijd terugbrengen van de boeken altijd erg vervelend. Dus ik leen weinig boeken meer en zie me zelf, net als @hemelsgroen, meer als sponsor van de bibliotheek. Maar wie weet, misschien ga ik het weer leuk vinden om er naar toe te gaan.

 2. Ik mis de bibliotheek eigenlijk nooit. Ik heb zo’n Kobe abonnement en ik lees om beurten een e-boek en een echt boek. Ik mis wel de bibliotheek uit de stad waar ik geboren ben. We hadden er een vlak bij ons huis maar toen ik een jaar of dertien was, mocht ik eindelijk naar de ‘grote bieb’ in de stad. In een prachtig gebouw. Met parketvloeren en glas en lood ramen. En ik vond het geweldig om zoveel boeken bij elkaar te zien.

 3. Ik ben al jaren geen lid meer van de bibliotheek en heb het geen dag gemist.

 4. Sinds een half jaar ben ik lid van de bieb en het bevalt me goed. Het is een kleine bieb maar op loopafstand en als ik een boek wil die er niet is, bestellen ze het.

 5. In jouw collectie zit veel. Misschien een bieb openen in de schuur? Snuffelen, zoeken, boeken gevoel en andere lezers aan trekken?

 6. vroeger ging ik vaak naar de bieb in Brussel

  hier op het platteland zijn het aanbod en de mogelijkheden wel beperkt..

  en corona heeft daar ook geen goed aan gedaan

  mogelijk ga ik och wel eens terug

 7. Ook mijn bibliotheekpas is verlopen.

  Wel jammer dat de bibliotheek zo heeft moeten bezuinigen.

  Stille groet,

 8. Bij mij net hetzelfde maar dat lag volledig aan Corona. Het is nu pas sinds een paar weken dat ik terug naar de bib ga en mijn lidkaart moest laten verlengen. Je hebt wel gelijk, toezicht houden op de huurtijd van je materiaal …. dat heb ik ook niet gemist.

 9. Ik kom ook zelden meer in de bibliotheek Woon er te ver af en er is alijd een parkeerprobleem daar

 10. Ik lees via mijn e-reader. Toegeven, een boek leest fijner maar is geen doen als je ieder jaar een halfjaar lang weg bent uit Nederland. Ach, als ik maar kan lezen.

 11. Ik ben toch blij dat de kinderen nog naar de bieb gaan…. met mij. Want ik hou er wel van. Ik zoek graag mee naar leuke boeken voor hun.

  Love as always
  Dimario

 12. Dat ze minder leden krijgen snap ik heel goed. De service is al tijden minder en minder, filialen worden gesloten waardoor je er écht een uitstap voor moet maken en niet meer . in het voorbijgaan, even binnen kanstappen. Want gewoon binnen stappen en de krant of een tijdschrift lezen mag volgens mij nog steeds. Ook dat je tegenwoordig niet mee contant kunt betalen is belachelijk , het gaat om heel kleine bedragen , dat maakt het betalingsverkeer nog duurder dan het al is.

 13. Wat betreft het snuffelen: dat mag/kan ook zonder dat je lid bent. Gewoon even heerlijk tussen al die boeken door lopen. Althans: bij de bieb waar ik altijd heen ga, staat dat groot bij de ingang: iedereen is welkom, lid of geen lid. Uiteraard kun je dan geen boeken meenemen, maar toch…
  Hier kreeg de bibliotheek overigens ruimere openingstijden sinds corona. Hiep hiep hoera!
  Verder herken ik veel van je ‘ergernissen’ en ik vind jouw nieuwe manier van boeken zoeken bij de kringloop en minibiebs ook heel tof.

 14. kan me voorstellen dat je dingen mist , maar ook beslist niet mist
  ik vind het geen goede bezuinigingen veel biebs weg en kortere openingstijden , zal de tand des tijds zijn :(

 15. Ik hou van de sfeer in een bibliotheek. Dat stamt nog uit mijn kinderjaren. We hadden een klein maar fijn biebje in het dorp. De foto’s in je logje doen het biebgevoel weer kriebelen. Ik ruik de boeken.
  Helaas ben ik nu in geen twintig jaren een bibliotheek binnen geweest omdat er eenvoudigweg geen in de buurt was. Ik lees op e-reader en gekochte of geleende boeken.
  Nu we zijn verhuisd, is er weer een bieb, maar die gaat verhuizen naar een andere locatie. Het is dus even wachten tot die open gaat.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top