Nationaal Militair Museum
Museum

Nationaal Militair Museum

Een jaar of 8/9 geleden maakte ik als herinnering aan mijzelf een lijstje met wat ik allemaal wilde bezoeken in Nederland. Het toen geschreven lijstje nam ik later digitaal over en inmiddels mag ik er weer iets van afstrepen, ik bezocht namelijk eindelijk het Nationaal Militair Museum.

Van heide- naar vliegveld
Grofweg tussen Utrecht en Amersfoort ligt een voormalig vliegbasis Soesterberg, ooit werd dit terrein door twee autohandelaren voor 5 jaar gehuurd met de bedoeling naast demonstraties ook vliegtuigen te gaan bouwen. Er werden diverse loodsen gebouwd en voor een korte periode waren de twee zeer succesvol. In 1912 kwam daar een eind aan en een jaar later werd het terrein in gebruik genomen door wat nu de Koninklijke Luchtmacht is.

Tassen zijn niet toegestaan kinderen wel
Tot zover de geschiedenis van het prachtige terrein, eind 2014 ging het museum open voor publiek en pasgeleden kreeg ik eindelijk de kans om het te bezoeken. Alleen het gebouw is al geweldig, ik had terdege mijn huiswerk gedaan en wist dat tassen niet waren toegestaan maar kinderen wel. Daarom was ik er op een donderdag buiten de vakantie, een goede keuze bleek. Ik sloot mijn tas veilig in een kluis en liep het museum in, het is echt heel groot en dus sloeg ik meteen af naar de tentoonstellingen.
Het begint bij diverse soorten (motte)kastelen en het eindigt zo ongeveer nu. Ik genoot vooral van de ruimte met beeldschermen en kleine vitrines waarin mensen over hun diensttijd spraken. In de vitrine hun tastbare herinneringen.

De experience; Ik was onder de indruk!

De klas van ’45
Minstens een uur liepen we rond ‘door’ onze geschiedenis, opvallend vaak werden we op andere locaties gewezen. Zelfs tweemaal op wat een experience over de Tweede Wereldoorlog bleek te zijn. Nu ken ik die dingen wel maar De Klas van ’45 is echt een hele dikke aanrader. Sla al die ruimtes over maar deze niet, ga zeker naar de experience. Met een headsetje loop je een ouderwets klaslokaal binnen en ruimte na ruimte volg je wat er met de jonge levens van een vijftal kinderen gebeurd is. Ik was onder de indruk, zegt dat genoeg?

Vanuit de boven ruimtes had ik al vele blikken geworpen op het fantastische weidse landschap en alle voer- en vliegtuigen maar als je ernaast en onder staat is het toch wel heel bijzonder. Via de uitkijktoren en een kleine wandeling buiten liet ik mijn nieuwe favoriete oorlogsmuseum achter me.

  • Ga niet in het weekend, woensdag of vrijdag
  • Het Nationaal Militair Museum heeft een binnenspeeltuin!
  • Wandelschoenen je loopt er makkelijk kilometers rond
  • Eigen eten, het restaurant is duur
  • Net als de giftshop
  • De experience duurt geen half uur, het hangt ongetwijfeld van het aantal bezoekers af.
  • De uitkijktoren van het museum is een leuk extra’tje.Nationaal Militair Museum

18 reacties

 • Nicky

  Als jij onder de indruk bent, zegt dat wel wat. Misschien een keer een uitje van maken met ex. Die zou dat wel mooi vinden.

 • Liesbethblogt

  Het viel mij eerlijk gezegd niet echt op dat er soldaten uit het buitenland waren, ik weet dat maar je ziet het nergens echt heel specifiek. Op enkele plaatsen iets over Canadese bevrijders maar nergens de overduidelijke taak die de Amerikanen ook na WO2 hielden, laat staan de tomeloze inzet van Polen of de de Fransen en Belgen in mei ’40.

 • nicole orriens

  LOL, ik moet glimlachen om de zin dat je je huiswerk goed had gedaan en wist dat tassen niet waren toegestaan en kinderen wel en de daaropvolgende zin dat je dus buiten de vakantie ging. Dat vertelt een heleboel. Maar ik denk meteen: wat een geluk dat er geen schoolreisje was!

 • Meninggever

  Inmiddels twee keer bezocht. Mooi dat men ook aandacht heeft voor de Amerikaanse aanwezigheid in het verleden. Het 32e Fighter Interceptor Squadron was hier heel lang te gast. En gaf ons land tijdens de Koude Oorlog een extra stuk slagkracht. Voor hen die geen idee hebben wat onze militaire geschiedenis eigenlijk inhoudt is het een echte aanrader…

 • John

  Ik hou niet van dat soort plekken. Ik kon pas ook mee hier naar Nieuwdorp, maar sloeg dat af. Ik snap wel dat anderen er graag heen gaan.

 • Hans

  Een mooi museum, vlak bij mijn woonplaats.
  Het is een mooie aanwinst in de omgeving waar vroeger heel wat is afgevlogen. Hans

 • MT

  Ah, dan moet ik weer ‘ns een keer terug. Ben er al een paar keer geweest, vooral voor het werk.

  Die klas van 45 lijkt me ontzettend interessant.

 • rietepietz

  En overduidelijk een locatie waar je prachtige foto’s kunt maken. Ik ga het aan m’n kleindochter doorgeven want de 19 jarige Levi is reuze geïnteresseerd in dit soort dingen.

 • Dimario

  en het is nog dichtbij voor me ook.. Misschien toch maar eens met Yaron heen.

  Love As Always
  Dimario

 • Ferrara

  Mooi verslag. Bezoek meer dan waard en als je niet met kinderen bent, buiten de schoolvakanties gaan.

 • Marthy Berends

  We zijn er een paar jaar geleden met onze kleinkinderen geweest. Zowel zij als wij hebben echt genoten.

 • Karel

  ik kom op het oude vliegveld een paar x per jaar met de fiets , tot ’14 moest ik er om heen fietsen , nu fiets ik over de start en landings banen , als oud vliegtuigsleper vind ik het prachtig :)
  ben enkele malen bij het museum geweest , keek enkel wat er buiten aan vliegtuigen staat en natuurlijk het monument voor de omgekomen vliegers :(
  wie weet na lezen hier , toch eens binnen gaan kijken