Molen Emma de parel van Nieuwkuijk

Molen Emma de parel van Nieuwkuijk

Molen Emma de parel van Nieuwkuijk

Al eerder waren we de molen van Nieuwkuijk gepasseerd maar we waren er niet eerder gestopt. Tot ik zag dat ze koffie hadden en toen was ik nieuwsgierig.

Herkomst molen Emma
De Emmamolen dateert uit 1886 en is vernoemd naar Koningin Emma. De molen is sinds de bouw een stellingmolen en zoals meestal ook een korenmolen. Met een geboortejaar 1860 is deze molen jong te noemen. Dit is te verklaren doordat een jaar voor de bouw van Molen Emma niet ver van Nieuwkuijk een molen afbrandde.
Leuk feitje is wel dat onderdelen van Molen Emma veel ouder zijn, de as stamt bijvoorbeeld uit 1853. Na een restauratie in de jaren 60 van de vorige eeuw heeft de molen een tijd stil gestaan, over het algemeen betekent dat het einde van een molen. Maar gelukkig niet voor deze. De molen is een rijksmonument en is sinds 1993 weer in gebruik.

Huidige tijd
Tegenwoordig is is Molen Emma veel meer dan een molen alleen. In en aangebouwd aan de molen bevind zich een restaurant, waar ik voor zeer schappelijke prijs een koffie kocht en meenam. Om vervolgens een paar meter verder molenwinkel Bakhuys Emma te bewonderen. Ik kocht vers brood, echte buitenwandelkippeneieren en speculaasjes. Alleen al voor de speculaasjes en de koffie raad ik de Emmamolen aan.

Molen Emma ligt in Nieuwkuijk tussen Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch boven de Loonse-en Drunense Duinen. Diverse fietsroutes komen langs dit gebied. Eén van de routes, de Halve Zolenlijn, komt ook langs die bijzondere brug in Den Bosch.

 

27 thoughts on “Molen Emma de parel van Nieuwkuijk

 1. Geen meel gekocht? Mooie molen en dat winkeltje lijkt me gevaarlijk leuk.

 2. Lieve vriendjes van ons verhuizen van hier om de hoek naar Den Bosch.
  Ik ga ze zo missen.
  Maar we hebben al afgesproken daar eens, en misschien wel meer dan eens, een keer te gaan fietsen.
  Eens zien of ik net zulke mooie plaatjes kan schieten als jij.
  Moet ik natuurlijk niet de spiegelreflex
  laten liggen.

 3. Mooie foto’s van deze molen, leuk dat je er ook nog iets kan kopen.
  Hier vlkabij is in de nacht van oud op nieuw ook een molen afgebrand door vuurwerk, die zijn ze nu aan het restaureren gelukkig.
  Groetjes irma

 4. Hier in de stad en in een dorp net er buiten zijn 2 molens met daarin winkels voor allerlei soorten meel, dat ze nog zelf malen. Diezelfde organisatie heeft hier om de hoek een bakkerij waar ik nu altijd mensen voor de deur in het zonnetje zie staan te wachten. Ze werken met mensen die een geestelijke beperking hebben. Eerder hadden ze een lunchroom in de stad, maar die is schijnbaar verplaatst naar de bakkerij die daar groot genoeg voor is. Alleen door de coronamaatregelen is dat deel nog niet toegankelijk.

 5. Molens vind ik zó mooi (de échte dan hè; ik heb het niet over de moderne windmolens) dat ik hoop dat ze echt nooit uit het ‘straatbeeld’ gaan verdwijnen. We moeten ze koesteren en ik vind dit een mooie manier om een molen rendabel te houden.

 6. Heel mooi als een molen een molen mag zijn, regelmatig draaien dat geeft sfeer.

 7. prachtig om die landschapselementen te behouden, het is niet goedkoop, er moet van tijd tot tijd van alles gerestaureerd worden.Wij hebben in Gronsveld de banmolen, in de 17e eeuw gebouwd door de graaf van Bronkhorst, die de dorpelingen goed liet betalen aan maalrechten. Deze mooie molen ligt aan de Rijksweg, die omzoomd is door inmiddels 150 jaar oude accacia’s. De molenaar wilde toen absouut geen iepen want die hielden de wind weg.

 8. Oooh.. ga ik zéker onthouden.. altijd leuk zo’n molen waar je wat kunt gebruiken!
  Sowieso dat ie behouden bleef en nog werkt!

 9. Dat is een mooie reclame voor deze molen, die alleen al voor de foto’s een bezoekje waard is.

 10. voor koffie was ik ook gestopt.. Helemaal bij een molen, want die hebben toch wel iets magisch.

  Love As Always
  di mario

 11. Het ziet er mooi en luxe uit, daar hebben ze iets goeds van gemaakt.
  Het zou ook jammer zijn om de molen alleen maar te laten staan en er verder niets mee te doen.

 12. De molen Emma is een stads molen, zo op haar stenen muur.
  In de molens in de Zaanstreek werden ook onderdelen gebruikt van gesloopte molens.
  Gelukkig heeft molen Emma een goede bestemming gekregen. Hans

 13. ja het is een prachtige molen , ik wandelde er langs , als ik me goed herinner wat het dicht , of ik had geen zin in koffie , na een lange wandeling door de Drunense Duinen :)
  mooi dat het zo goed gaat , en ik denk dat de verkoop ten goede komt aan de molen
  je hebt het mooi in beeld gebracht

Comments are closed.

Back To Top