Minibiebs van Valkenswaard

minibieb Valkenswaard

Minibiebs van Valkenswaard

Dat ik met liefde minibiebs bezoek dat is reeds bekend maar dat ik ook word gevonden op die minibiebs en de blogs erover, dat wist ik niet. Tot ik op één avond 2 e-mails had over dezelfde minibieb in Valkenswaard en de prachtige woorden dat er nog zo’n grote kast staat een kleine 500 meter verder in dezelfde wijk. Als oud-inwoner van het grote dorp wist ik het bedoelde grasveldje wel te vinden en dus mailde ik beide personen terug en kreeg ik ook nog een lijstje met de minibiebs van Valkenswaard en besloot die ook te bezoeken.

Lief klein blauw in de Peperstraat
Net achter de Markt gelegen en dus centraal in de gemeente trof ik de eerste minibieb aan. De kleine blauwe minibieb op hoge poten had niets voor mij maar nog net genoeg ruimte en dus zette ik een boek erbij en gingen we op weg naar de volgende minibieb.

Even zoeken in de Barentszstraat
Het was even zoeken naar deze minibieb maar aan Barentszstraat 19 staat een lieve bruine minibieb tussen prachtige heggen. Door de deurtjes zag ik niets van mijn gading en dus reden we een klein stukje en vonden de volgende minibieb.

Boekenboom in Dommelen
Zo goed als tegen Valkenswaard aan ligt het dorp Dommelen waar ik de nog heerlijk nieuw ruikende minibieb vond op de Bergstraat 26. Aanrader deze minibieb. Ook in deze minibieb liet ik boeken achter en reed in een paar minuten naar de volgende.

Het groene Boekenhuisje
In de tuin van Hyacintlaan 44 staat een prachtig groen geschilderde minibieb. In deze minibieb diverse titels die me aanspraken, waaronder ‘de hand van mijn moeder’, maar bij het lezen van de achterflap bleek ik het boek toch al gelezen te hebben. Uit deze minibieb haalde ik de pocket ”vechten voor Nadia’ van Zana Muhsen erg leuk want het eerste deel kocht ik in december. Mocht je in de buurt zijn deze minibieb is een aanrader, de titels zijn divers en de boeken zien er heel goed uit.

Nog een keigrote minibieb
We reden nog een minibieb voorbij en kwamen toen bij de tweede keigrote minibieb daar waar het mee begonnen was. De tweede grote kast staat op het grasveld op de hoek van de Columbusstraat/Abel Tasmanstraat en is bijna niet te missen. Deze grote minibiebs staan reeds sinds 2017 op hun plaats en zijn gefinancierd door de Gemeente Valkenswaard en gebouwd door vrijwilligers. In de mailwisseling was mij ter ore gekomen dat speelgoed niet veel in de kast werd achtergelaten en dus liet ik de paar dingen die ik had achter. Mocht je in de buurt komen, speelgoed is nog steeds welkom, de boeken vielen me flink tegen zo verouderd en lelijk nodigt echt niet uit.
Uiteraard reden we nog even langs het tweelingbroertje of -zusje van deze minibieb. De enorme minibieb bij de supermarkt loopt beter en heeft daardoor een goede collectie, mede door een stapeltje boeken van mij.

Bijzondere Bunkerbieb
We reden nog een minibieb die ik niet zo bijzonder vond voorbij en gingen op weg naar ons laatste adres. Aan de rand van de gemeente staat een bijzondere boerderij. Het uiterlijk van de boerderij doet Duits aan en dat is deze boerderij van oorsprong ook, maar het is ook een bunker. De Birkenhof bunker werd in december 1943 in gebruik genomen als post voor de afluisterdienst. Een deel van de muren is een meter dik van daaruit werden de geallieerden afgeluisterd. Tegenwoordig heeft het gebouw een andere bestemming en staat er een minibieb langs de oprit. Ik vond niets naar mijn gading maar vond de geschilderde kei in de minibieb erg leuk.

Nieuwe minibiebs Valkenswaard (verschenen na deze blogpost):
>Heidalen 4
>Dukaathof 5 (vette tip!)

Het was hier en daar zoeken, maar de minibiebs van Valkenswaard zijn weer wat aangevuld. Met heel wat minder boeken dan ik begon, maar wel met drie nieuwe titels, reed ik naar huis wetende dat ik die minibiebs van Valkenswaard vast nog wel eens ga bezoeken.

25 thoughts on “Minibiebs van Valkenswaard

 1. Ik blijf het een schattig concept vinden. Wij hebben er ook eentje in de straat sinds kort. Helemaal top om boekjes te droppen.

 2. Dat is ook een doorlopend probleem. Ze storten ook wel eens in door storm. Maar botenlak en een overhangend dak met dakleer schijnt een goed begin te zijn.

 3. Ze zien er allemaal zo leuk uit! Lijkt me best een uitdaging om zo’n bieb te maken. Je boeken moeten wel droog staan natuurlijk.

 4. Ik blijf ze zo schattig (en nuttig) vinden. Jammer dat ik ze hier in België nergens zie.

 5. Niet alleen de inhoud is een ritje waard. Het uiterlijk van die kastjes is ook leuk om te bekijken. Je verricht goed werk met je log.

 6. Hier in Brussel rand zijn ze nog niet echt te vinden… Maar daar kan misschien verandering in komen als ik een paar andere mensen kan warm maken voor het Minibieb idee ! ?

 7. ik heb ondertussen een webpagina gevonden met minibiebs in Roeselare. Hier heet dat blijkbaar Boekenruilkast. Daar ga ik eens werk van maken.

 8. Ik hoop dat die minibibs hier ook een succes worden. Ik heb enkele boeken voor zo’n kast en ga snuisteren wat anderen er achtergelaten hebben.

 9. Ik wilde laatst nog eens boeken verkopen op de site van bol maar dat blijkt binnenkort niet meer mogelijk te zijn. Dus toch maar de mini-biebs in de buurt vullen ….

 10. Blijf het ook leuk vinden.. zie er hier ook steeds meer, óndanks die grote boekenruilwinkel hier in de wijk dus.

 11. Er komen steeds meer minibiebs, ze voorzien dus duidelijk aan een behoefte.

 12. Ze voldoen in ieder geval aan een behoefte. Ondanks de E-Readers is het lezen van een echt boek toch het leukste.

 13. Wat zijn ze leuk! En dankzij jouw blogs erover ben ik ook om en ga ik binnenkort een eerste ritje langs minibiebs maken. Ik wil sowieso wat boeken achterlaten, maar wie weet staat er ook wat leuks voor mij tussen.

 14. Het zijn leuke minbiebs, allemaal met een eigen afdruk van de maker.
  En ze worden goed gebruikt door lezers. Hans

 15. Het lijkt wel of het steeds meer komen, heel goed natuurlijk vooral nu de bibliotheken toch wat lastiger van nut kunnen zijn.

 16. Ik weet wel wat minibiebs in de Kempen: Lommel aan het station, Ossenberg 92 Balen, Ossenberg 92 Balen, Hoeveweg 176 Lanklaar, Nieuwe Erven 15 Turnhout.

 17. ja dat is wel bekend :)
  leuk om zo nog meer biebs te vinden , en wel in 1 gemeente
  de laatste spreekt mij het meeste aan , en niet vanwege de boeken , maar de geschiedenis van het gebouw
  ik denk dat je daar nog wel op terug komt , toch

 18. De minibiebs hebben een bijzonder plaats in deze samenleving. Mooi dat ze jou berichtten erover.

  Love As Always
  Dimario

 19. Leuk die minibibs.Spijtig dat we ze hier niet vinden in de kempen .

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top