Fototips

Mijn fotografie fouten

Het idee speelde al een tijdje, lekker confronterend ook weer, maar ik ga het echt doen, want ze zijn er dus hou je vast hier zijn mijn fotografie fouten en nee dit is geen blog om te hengelen naar complimenten.

Ik ben een één lens mens
Hoewel een hoop (semi)fotografen roepen dat het een objectief is, blijf ik die dingen stug lenzen noemen. En hierbij beken ik, sinds ik voor het eerst met de 55-250 mm zoomlens fotografeerde was ik verkocht. Door een aantal struikelpartijen (zoals hier te lezen is) heb ik de lens al een keer of 4 gekocht, waaronder 1 keer tweedehands. Vorig jaar ben ik mijn huidige gaan halen en ik ben alweer gestruikeld maar toen was ik alleen kapot.

Nieuwe cameraOnscherp
Even snel een foto maken en als ik dan in de auto zit en we weggereden zijn zien dat de foto niet goed is. Het gebeurd me nog steeds en het is maar goed dat Frans zo geduldig is. Ik wil van mijn leven niet meer terug naar automatisch maar ik moet er nog steeds aan wennen dat je wel eens momenten mist omdat de instelling nog op gisteren staan in plaats van Doezel die geweldig doet.

HDR
Ik snap geen fluit van HDR. Volgens mij zit de basis wel op één van m’n camera’s en het is me ooit wel een keer gelukt maar ergens ben ik de truc weer kwijt geraakt. Ik vind HDR soms geweldig, maar meestal heel erg lelijk. Overdreven luchten, witte gloeiranden de foto’s lijken zo vaak nep dat ik me echt afvraag of ik nou de enige ben die het ziet. Overigens is het geweldig om goede foto’s van een kamer te maken met uitzicht door de ramen, die vallen echt meteen op als je makelaarsfoto’s bekijkt. Ik zou me er in moeten verdiepen, maar het komt er gewoon niet van.

Fotograferen niet photoshoppen
Tijdens zo’n verdwaalde nachtdienst wil ik wel eens tutorials kijken hoe anderen hun foto’s bewerken. Behalve dat ik halverwege in slaap lijk te vallen vind ik heel vaak dat iedereen zoveel aan zijn foto’s doet. Ik probeer, heel lullig hoor, mijn foto’s gewoon meteen goed te maken. Dus de horizon recht en de kadering ook. Ik ben een perfectionist, maar maak een foto veeel liever nog een keer en dan goed dan dat ik er heel lang aan ga prutsen. Ik vind fotograferen leuk, photoshoppen niet en weet dat ik er soms meer uit kan halen maar doe het gewoon niet.

Flitsen
Er zit zo’n ding op, die gebruik ik nooit er kan zo’n ander ding op, die heb ik nog niet eens. Als ik fotografen in een studio bezig zie dan heb ik daar enorm veel respect voor, ik kan het namelijk niet. En af en toe mis ik het, maar niet genoeg om er wat aan te doen. Jammer dan.

Geen fotoshoots meer
Ik heb het voor lange tijd gedaan en geweldig gevonden. Maar uiteindelijk merkte ik dat ik na een trouwfotoshoot compleet verrot was en lang niet altijd blij. Zomaar even 10 uur op je benen staan en weten dat als je thuis komt het zeker weten meer dan 10 uur gaat kosten om alles te maken wat er gewenst is. Ook losse fotoshoots, de leukste mensen heb ik mogen fotograferen. Helaas heb ik bij alle lagen van de bevolking moeten zeiken om mijn geld en merkte ik dat ik geen plezier meer heb ik fotoshoots. Dus nee ik doe geen betaalde fotoshoots meer.

Kaarten leegmaken
Boh dit is wel mijn grootste hoor. Het is me al te vaak gebeurd, kaart vol geen ander bij en dan eerst foto’s moeten verwijderen. Grotere kaarten kopen heeft wel gewerkt, maar ja dan kan er meer op en dan maak ik ze nog niet leeg. En ja ik ben ook foto’s kwijt geraakt! Te erg, maar goed ik ben daar gewoon een lambal in en dat is dus ook één van mijn grootste fotografie fouten.

En welke fotografie fouten hebben jullie?