Mijn fotografie fouten
Fototips

Mijn fotografie fouten

Het idee speelde al een tijdje, lekker confronterend ook weer, maar ik ga het echt doen, want ze zijn er dus hou je vast hier zijn mijn fotografie fouten en nee dit is geen blog om te hengelen naar complimenten.

Ik ben een één lens mens
Hoewel een hoop (semi)fotografen roepen dat het een objectief is, blijf ik die dingen stug lenzen noemen. En hierbij beken ik, sinds ik voor het eerst met de 55-250 mm zoomlens fotografeerde was ik verkocht. Door een aantal struikelpartijen (zoals hier te lezen is) heb ik de lens al een keer of 4 gekocht, waaronder 1 keer tweedehands. Vorig jaar ben ik mijn huidige gaan halen en ik ben alweer gestruikeld maar toen was ik alleen kapot.

Nieuwe cameraOnscherp
Even snel een foto maken en als ik dan in de auto zit en we weggereden zijn zien dat de foto niet goed is. Het gebeurd me nog steeds en het is maar goed dat Frans zo geduldig is. Ik wil van mijn leven niet meer terug naar automatisch maar ik moet er nog steeds aan wennen dat je wel eens momenten mist omdat de instelling nog op gisteren staan in plaats van Doezel die geweldig doet.

HDR
Ik snap geen fluit van HDR. Volgens mij zit de basis wel op één van m’n camera’s en het is me ooit wel een keer gelukt maar ergens ben ik de truc weer kwijt geraakt. Ik vind HDR soms geweldig, maar meestal heel erg lelijk. Overdreven luchten, witte gloeiranden de foto’s lijken zo vaak nep dat ik me echt afvraag of ik nou de enige ben die het ziet. Overigens is het geweldig om goede foto’s van een kamer te maken met uitzicht door de ramen, die vallen echt meteen op als je makelaarsfoto’s bekijkt. Ik zou me er in moeten verdiepen, maar het komt er gewoon niet van.

Fotograferen niet photoshoppen
Tijdens zo’n verdwaalde nachtdienst wil ik wel eens tutorials kijken hoe anderen hun foto’s bewerken. Behalve dat ik halverwege in slaap lijk te vallen vind ik heel vaak dat iedereen zoveel aan zijn foto’s doet. Ik probeer, heel lullig hoor, mijn foto’s gewoon meteen goed te maken. Dus de horizon recht en de kadering ook. Ik ben een perfectionist, maar maak een foto veeel liever nog een keer en dan goed dan dat ik er heel lang aan ga prutsen. Ik vind fotograferen leuk, photoshoppen niet en weet dat ik er soms meer uit kan halen maar doe het gewoon niet.

Flitsen
Er zit zo’n ding op, die gebruik ik nooit er kan zo’n ander ding op, die heb ik nog niet eens. Als ik fotografen in een studio bezig zie dan heb ik daar enorm veel respect voor, ik kan het namelijk niet. En af en toe mis ik het, maar niet genoeg om er wat aan te doen. Jammer dan.

Geen fotoshoots meer
Ik heb het voor lange tijd gedaan en geweldig gevonden. Maar uiteindelijk merkte ik dat ik na een trouwfotoshoot compleet verrot was en lang niet altijd blij. Zomaar even 10 uur op je benen staan en weten dat als je thuis komt het zeker weten meer dan 10 uur gaat kosten om alles te maken wat er gewenst is. Ook losse fotoshoots, de leukste mensen heb ik mogen fotograferen. Helaas heb ik bij alle lagen van de bevolking moeten zeiken om mijn geld en merkte ik dat ik geen plezier meer heb ik fotoshoots. Dus nee ik doe geen betaalde fotoshoots meer.

Kaarten leegmaken
Boh dit is wel mijn grootste hoor. Het is me al te vaak gebeurd, kaart vol geen ander bij en dan eerst foto’s moeten verwijderen. Grotere kaarten kopen heeft wel gewerkt, maar ja dan kan er meer op en dan maak ik ze nog niet leeg. En ja ik ben ook foto’s kwijt geraakt! Te erg, maar goed ik ben daar gewoon een lambal in en dat is dus ook één van mijn grootste fotografie fouten.

En welke fotografie fouten hebben jullie?

26 reacties

 • Regenboogvlinder

  Mijn mobiel maar ook mijn camera die ik bijna niet meer gebruik staan altijd op automatisch. Dus ik kan heel snel foto’s maken, maar vaak waren ze dan bewogen. Ik maak er de laatste tijd meestal een aantal en kies dan de beste uit.
  Is het echt zo dat een fotograaf altijd blijft uitproberen? Mijn schoonvader had als hobby fotograferen. Kocht ook nogal eens een nieuwe camera. Maar zijn foto’s waren echt flut. Als ik dan zei, goh zonde hoor, was nog in de tijd van de rolletjes natuurlijk, antwoordde hij altijd. Ja, ik ben nog aan het uitproberen. Nooit anders gehoord ;-)

 • Leo

  IK doe alles met met mijn smartphone, met name de dagelijkse plaatjes en beelden, pas als ik echt voor de speciale dingen ga komt de SLR met losse telelens mee in de fototas. Vliegtuigen op Schiphol of waar ook, de snelheid van de sluiter, de scherpte van de lens. En dan thuis achter de laptop de foto’s verbeteren op licht of scherpte. Best een werkje. Maar na een leuk dagje echt een bevredigende gebeurtenis.

 • Ilona Wielinga

  Leuk artikel om te lezen. Ik ben iemand die juist graag meerdere lenzen gebruikt. Een zoomlens als ik op reis ben, en mijn 50mm lens als ik productfoto’s maak of graag het hoge diafragma van deze lens nodig heb.

 • Aukje

  Ook hier nog een canon met lens, een handzaam fototoestelletje en de SP die maakt prima foto’s :)
  Gemakzucht.
  Wat ik ook nog heb gekocht, een thuisstudiootje, waar ik niets mee doe.
  Ben stapelgek op mooie foto’s.
  Fotografeer te weinig.
  Fouten, ach, wie niet!
  Maar zal ze beslist maken.
  Op die van jou valt niet veel aan te merken ook al vind je zelf van wel.
  En die automatische stand, die vind ik stiekem wel erg handig.

 • Saralien

  Ik zie een mooi plaatje in het echt en wil daar dan een foto van maken. Klik, snel klaar, soms met vinger ervoor of bewogen. Als ik ze dan later bekijk valt het altijd tegen…

 • AnneMarie

  Op vakantie gaan met een volle sd-kaart. Hoe stom kun je zijn. Herkenning dus.
  Verder moet ik nog veel leren wat fotograferen betreft maar wat je zegt, fotoshoppen vind ik dus niet leuk om te doen.
  De foto moet eigenlijk gelijk goed zijn en dat lukt gewoon niet altijd.

 • Vlinder

  Ik heb heel vaak een scheve horizon die ik dan in PSE moet rechttrekken. Maar ik fotografeer altijd in RAW dus haal toch alle foto’s door PSE (Photoshop Elements). Flitsen doe ik nooit.

 • VillaSappho

  Die camera moet een verlengstuk worden van wat je ziet dan kom je vanzelf van dat ongemakkelijke af.

 • Nicky

  Nou, die instellingen die verkeerd staan dus. Verder photoshop ik ook niet. Ik snijd wel bij. Mijn grootste fout is dat ik niet goed genoeg kijk. Omdat ik haast heb. Waarom? Omdat ik mezelf vreselijk ongemakkelijk voel met die grote camera om mijn nek. En dat vind ik dan weer zó raar van mezelf…

 • Ferrara

  Mijn streven is om met mijn kleine automaat van Sony zo goed mogelijk zaken vast te leggen die ik leuk vind. Dat lukt lang niet altijd en soms ben ik gewoon te snel en kijk niet goed.
  Kaartjes leegmaken wordt in huize F. geregeld gedaan. Het ‘ruwe’ materiaal wordt dan op de pc gezet en komt er bij gelegenheid af, zoals bijvoorbeeld bij de rubriek de tegenstelling.
  Mijn telefoon gebruik ik alleen als ik de camera niet in mijn tas heb, maar dat is hoge uitzondering.

 • Nicole Orriëns

  Ehm…. ik moet bekennen dat ik maar wat doe… Ik heb alleen mijn iPhone6 om foto’s mee te maken en daarmee probeer ik meestal vooral zo goed mogelijk te ‘mikken’ en dat de achtergrond een beetje rustig is.

 • Sjoerd

  Mijn grootste fout is niet het leegmaken van de kaart, maar hem vergeten terug te stoppen. En daar sta je dan, dure camera en geen kaartje erin… Tegenwoordig heb ik altijd een reserve kaart in mijn beurs zitten.

 • Suske

  Ik maak genoeg fouten met de foto’s van mijn smartphone.
  Maar ik maak er geen zorgen over.
  Zolang ze maar in mijn logjes passen.

 • VillaSappho

  Erkennen is het begin je kan je in de beginnersfouten verdiepen en ze voorkomen toch?

 • Bertie

  Gauw verteld: ik doe alles fout, zowel met cameraatjes als met tablet.
  Zelfs als ik denk dat ik het goed doe.
  Niettemin ben ik trots op de plaatjes die ik zelf maakte, ze zijn helemaal van mij. :-)

 • Blewbird

  Ja, ik heb ook wel eens vergeten om een SD-kaart mee te nemen. Ik heb een nieuwe lens, een 105mm macro, waar ik nog erg aan moet wennen. De andere twee zijn gemakkelijker. Nooit zoomen, geen flits, geen gedoe met HDR en in Photoshop alleen wat kleine correcties in de witbalans. Niet snijden.

 • Henk Jonkvorst

  HDR is wat mij betreft foute fotografie maar toch zijn er situaties waarbij het naar mijn mening goed uitpakt. Niet het prutswerk wat de camera produceert maar zelf schieten met een belichtingstrapje in RAW en dan samenstellen naar eigen smaak met speciale software. Ik ben ook geen liefhebber van flitswerk. Dan liever werken met een reflectiescherm. Niet altijd toepasbaar maar de resultaten kunnen verbluffend zijn. En verder hebben we zo allemaal onze eigen voorkeuren en methoden voor fotografie. En daar is niets mis mee.

 • Rietepietz

  Oh…. eh… hebbie effie”? O nee ik moet het gewoon omdraaien wat zijn mijn goede fotograaf puntjes, die zijn er véél minder dan foute. Ach, ik ga het niet eens opnoemen, ik zondig tegen iédere regel zo ongeveer.maar dat zie jij natuurlijk wel. Mijn enige excuus is dat ik geen” fotografe” ben, jij wel. Bijkomend voordeel is dat niémand het in zijn hersenpan zal halen mij te vragen een trouwreportage te maken;-)

 • Karel

  ik maak al jou fouten plus iedere andere die er te maken is , behalve het kaartje vol
  ik heb het geprobeerd om met verschillende instellingen te werken , maar nee dat is niks voor mij , ik houd het op de automaat

 • Peter Grey

  Ik maak alle fouten die je noemt en nog veel meer. Hoewel – fouten. Niet fotoshoppen vind ik geen fout maar een keuze, net als flitsen. Ikzelf heb wel een flitser gekocht en zo’n parapluutje enzo, en ik moet zeggen dat het wel geweldig is dat je je licht kunt sturen. Maar het is vind ik ook moeilijk. Het is een kwestie van veel meer doen dan waar ik de lust voor heb. Toch – de moeite van het proberen waard. Fotoshoppen doe ik zelden, de rauwe plaatjes even door Lightroom halen is standaard. Het kost tijd maar, mits verstandig gebruikt, levert het, mij althans, wel degelijk wat op. Ik ben het zeer met je eens dat je de foto in de camera goed moet proberen te krijgen. Dat is nou precies de ambacht. Daar streven we naar.

 • Naomi

  Oh, de volle kaart. Ik heb mezelf op een gegeven moment aangeleerd om na een dag weg de foto’s gelijk op de computer te zetten. Dat hielp. De grootste fotografiefout van mij is nu dat ik een paar jaar geleden een best prima camera kocht (voor mijn doen dan) en me vervolgens niet verdiepte in het gebruik én dat hij inmiddels nutteloos in de kast ligt. Ik ben namelijk zo iemand die alleen foto’s maakt met de smartphone. En eh… Dat is leuk om kleine momentjes vast te leggen, maar als ik er echt even voor op pad ga, zou ik eigenlijk m’n camera mee moeten nemen… Na het lezen van deze blog neem ik me voor om het ding toch maar weer eens aan de oplader te leggen.