Lies in het dorp: Hoe gaat het nu?

Lies in het dorp: Hoe gaat het nu?

Lies in het dorp: Hoe gaat het nu?

Iets meer dan een jaar geleden schreef ik over mijn toen woonomgeving en was vooral heel eerlijk over de ietwat mindere dingen van deze omgeving. Hoewel in een jaar veel kan veranderen is dat niet helemaal de snelheid waarin dat gebeurd in dit dorp. Maar we zijn een jaar verder dus is het tijd voor een update; Lies in het dorp: Hoe gaat het nu?

Uitzicht
Alweer ruim een jaar woon ik diep in de binnenlanden van het Brabantse, in een gat wat ik niet bij naam ga noemen. Het ligt tussen Eindhoven en Helmond en voor een buitenstaander is het er vast mooi. Ik weet dat mijn uitzicht het is, kan het in verband met herkenbaarheid en privacy niet delen. Maar mijn buren hebben een staart dus dan weet je in ieder geval dat ik lekker landelijk zit. Heeft ook nadelen, pasgeleden hadden ze lekker gegierd. Van mij mogen ze alle varkenskooien per direct sluiten. Ander nadeel als je ergens wil komen moet je niet teveel rekenen op het OV. Het Duitse Lijntje ligt het dichtst bij en daar rijden al een poosje geen treinen meer over.

Rust
Hoewel ik nooit verwacht had dat ik er aan kon wennen, ben ik nu wel dol op de rust. De buren zitten ver genoeg weg om niet te zeuren over mijn tractoroverstemmende muzieksmaak of ze zijn doof dat kan ook. Als ik mijn muziek niet aan heb, is het over al algemeen aardig rustig. Op een enkele automobilist na die met 2 keer de toegestane snelheid over een loszittende putdeksel sjeest.

Smoezeldoezels week in foto's.Job en andere beestjes
Ik heb het altijd als een compliment gezien dat Job bij ons aan kwam om eten. Nou hebben we toch al wat van die harige blaaskaken, dus die ene kan er ook nog wel bij. Tot zover de officiële harige huisgenoten, we hebben een vos voor de deur gezien, reeën in de voortuin, de egels maken ook weer een zootje van de voerbakjes en vanmorgen (allejesuschristusvroeg) zat de eekhoorn in één van onze bomen. Voor 3 seconde maar hé hij is gezien dus nou tel ik hem mee.

Bibliotheek
De bibliotheek in mijn dorp is zeg maar, heel erg klein. Nou was mijn huis in Eindhoven dat ook, de bibliotheek zou in mijn oude huisje passen. Gelukkig is dat kleine ding onderdeel van meerdere vestigingen en kan ik de boeken gratis reserveren en ophalen in mijn kleine vestiging. Erg makkelijk, want de boeken worden wl gewisseld maar ik ben nou eenmaal kieskeurig. Helaas hoorde ik van de week dat er bezuinigingen aan komen en dat ik ‘mijn’ vestiging misschien wel kwijt raak.

Supermarkt
Heeft het gat hier ook, komen we eigenlijk nooit. Een stukje rijden verderop is een vestiging van de Lidl en de andere kant op een Aldi. Oftewel ik heb niets te klagen, behalve dat wanneer ik iets vergeet ik naar het roddelparadijs in mijn dorp moet waar ze me ook nog teveel laten betalen. Overigens is de supermarkt hier op zondag open!

Omgeving
Zodra ik de dorpsgrens voorbij wandel- of fiets is de omgeving prachtig. Onbewust heb ik jullie al heel wat foto’s van binnen een kwartier van mijn huis laten zien. En hoewel ik redelijk vaak vreemd wordt aangekeken, trek ik me daar niets van aan en doe gewoon mijn ding. Overigens is dit ook zo’n dorp dat mensen gewoon je tuin in lopen. Daar kan ik nog steeds niet aan wennen en als ze dan voor niets zijn geweest, klagen ze ook nog. Jammer voor je, moet je maar bellen of je welkom bent.

Lies in het dorp: Hoe gaat het nu?
Beter dan vorig jaar, toen kwam de stilte op me af en was ik na zeer korte tijd de gapende blikken en het geroddel zat. Ik ben mijn baldadige gedrag weer kwijt en trek me er werkelijk geen reet van aan als mensen voorbij lopen als ik toevallig even in de voortuin rondscharrel in pyjama. Dan kijken ze de andere kant maar op, want behalve dat het daar mooier is ben ik niet van plan mijn woongenot te laten bederven.

23 thoughts on “Lies in het dorp: Hoe gaat het nu?

 1. Ik ben echt een stadsmeisje en voel me totaal niet thuis in een dorp. En al helemaal niet in een landelijk gebied. Om er te wonen dan. Want ik kan er natuurlijk wel van genieten om er een tijdje te zitten, hoor. Maar ik heb gewoon graag meteen musea, evenementen, winkels en mensen om de hoek. En het liefst zit ik er midden in. Maar met kinderen vind ik beter om in de buitenwijken van een stad te zitten. Want ik gun het ze ook dat ze gewoon veilig (alleen) op straat kunnen spelen.

 2. Haha! Heerlijk logje. Wij zijn vanuit Amsterdam naar een dorp verhuisd en ik vind het heerlijk. Maar dat zo maar je tuin in lopen vind ik net te ver gaan. Gelukkig hebben wij geen voortuin.

 3. Wat fijn dat het bevalt, blijf er maar lekker van genieten hoor.
  Lijkt me inderdaad ook wel wat…… al, dat je altijd afhankelijk bent van een auto of fiets is dan weer minder in mijn geval.

 4. Je groeit erin Liesbeth en laat iedereen maar lekker roddelen zoveel ze willen. Blij voor je dat je het echt naar je zin hebt! :-)

 5. Hier in de stad kijken de mensen ook vreemd wanneer ik in pyjama over het balkon flaneer. Kan mij er niet druk over maken. Dat hoort bij mij…

 6. Die rust. Ik kan daar intens van genieten. Wanneer ik het hier thuis niet krijg door wat dan ook, fiets ik vijf minuten en zit ik in de polder. Heb ik toch mn rust. Fijn dat je toch kon wennen.

 7. Ja, ik heb me ook altijd afgevraagd hoe ik het zou vinden, als ik naar een dorp zou trekken.
  Ik zou het levendige van de stad misschien wel missen. Maar uit jouw verhaal blijkt wel dat je eraan went, en dat je het zelfs gaat waarderen.

 8. Ik zou een dubbele salto van blijdschap maken voor iets meer natuur als ik uit mijn raam kijk.
  We zitten gelukkig wel heel dichtbij hele mooie dingen.
  Met ons E bikes komen we overal.

 9. Ik woon zelf aan de rand van de stad. Ik ben met een kwartiertje fietsen in het centrum, maar als ik 5 minuutjes loop, loop ik alweer tussen de weilanden. Ik vind dit wel echt heerlijk, het centrum dichtbij, maar toch ook een heerlijke en rustige omgeving die perfect is om te wandelen.

 10. Op de haan van de buren – die vanaf 04.30u kraait – en bouwgeluiden van de andere buren, is het in ons dorp WO ook stil. We zien geen koeien, maar horen ze wel. Vogeltjes voeren de boventoon ’s morgens. Ik woon er nog niet fulltime. Misschien dat ik ook eens zo’n review moet maken: in oktober ‘wonen’ we er twee jaar.

 11. Fijn dat je je nu beter op je plek voelt en dat het dus went. Ik woon op het platteland en je raakt inderdaad ingesteld op de rust.

 12. Zijn er plekken dan waar mensen níét in hun pyjama in hun eigen voortuin rond lopen te keutelen? ;-)

 13. Elke omgeving heeft wel iets waar men zich goed voelt.
  De stad waar ik woon heeft ook zijn leuke kanten net als bij jou. Hans

 14. Volmaakt is het nergens dus volgens mij heb je het niet heel slecht getroffen. Roddelende buren heb je in de grote steden sowieso veel meer !

 15. Heerlijk, het leven in ‘n dorpje. Vind ik al bijna 29 jaar. En dan hebben we hier niet eens een winkel. Ook geen varkens of koeien of schapen (meer) als buren. Wel een licht dementerende buurman die buiten staat te plassen ….

 16. die rust en al die mooie dieren , alleen dat al zal je zeer plezieren
  van roddels en verkeerd lopende mensen in je tuin en zo meer , niets aantrekken
  net wat Matroos zegt er kan niets tegen op , toch

 17. Klinkt als een best heerlijk plekje. Dat van die supermarkt herken ik. Vooral de roddels en het veel te veel betalen. Ik kom er dan ook zo mij mogelijk en stap graag een poosje in de auto voor een grotere supermarkt een stukje verderop.

 18. Het heeft zo zijn nadelen, maar die stilte en natuur, daar kan toch niks tegenop. Voor mij in ieder geval…

 19. Ach, laat je buren die rondlopen op 2 benen.
  Het vrij rondlopende, vliegende en scharrelende dierenspul geeft veel meer plezier.

  Stille groet,

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top