Leeshonger

Leeshonger

Leeshonger

We leven aan het begin van de corona uitbraak. Sinds ik voor het eerst van corona hoorde sloeg ik steeds wat meer eten in. Potjes en blikjes, net wat meer dan we aten. Geen lege schappen achterlatend overigens. Ik begon al wat plekken te vermijden maar op een zaterdagmiddag kreeg ik opeens een aanval van leeshonger. Ik wilde naar de bibliotheek maar er was er nog maar één open een aantal dorpen verderop, we gingen meteen. Ik liep die middag naar buiten met een gigantische stapel boeken, ik kan er binnen mijn abonnement heel wat per keer meenemen en deed dat ook. De volgende dag, een zondag, werd duidelijk dat de bibliotheken dicht gingen net als zoveel andere openbare plaatsen.

Voor een heleboel weken zat ik goed ik had meer dan genoeg boeken om te lezen, maar had ook een heleboel tijd meer dan normaal over. Net als iedereen. Ik bracht een doosje boeken naar iemand die tekort kwam en de rest van wat ik reeds gelezen had wisselde ik minibiebs. Want ik zag met rasse schreden een flink boekentekort naderen. Uit milieuoverwegingen koop ik uit principe zo min mogelijk nieuwe boeken. Tenzij het een heel bijzondere is en dus kunnen jullie je wel voorstellen dat ik erg blij was met de heropening van de kringloop. De bibliotheek liet toen nog weken op zich wachten waardoor mijn voorraad weer slonk.

Helaas ben ik een kieskeurige lezer. Ik lees geen non-fictie, lees het liefste waargebeurde verhalen en als ze dan ook nog over de Tweede Wereldoorlog zijn dan ben ik echt een gelukkig mens. Het zorgt dat ik niet altijd iets weet te vinden in de kringloopwinkels. Maar mocht de prijs fatsoenlijk zijn dan neem ik het onbekende toch graag mee. Zeker de laatste maanden.

Maar met een tweede golf in zicht, geen zin om e-books te lezen en een onbetrouwbare bibliotheek besloot ik dat zodra het kon ik ook een flinke voorraad boeken in moest gaan slaan. En op verschillende kasten en planken prijkt inmiddels een leuke voorraad. Daarnet zat ik chillende op bed te lezen toen ik naar mijn boekenkast keek. Tevreden keek ik naar de stapel biebboeken die ik pas gehaald heb. Maar ook naar de stapel ernaast en de holle boekenplank eronder. Oeps, mijn Billy boekenkast zucht en steunt onder mijn leeshonger!

27 thoughts on “Leeshonger

 1. Ik lees zowel fictie als non-fictie en allerlei genres… Ik had helaas geen voorraadje van de bieb gehaald voordat ie dichtging… maar ik heb ook nog genoeg in de kast staan wat nog ongelezen is en er zijn ook veel boeken die ik graag opnieuw lees.

 2. Ja, het is een geruststellend idee om een flinke stapel boeken en een berg eten klaar te hebben liggen voor de volgende ronde. Iets meer voorraad is in de herfst en de winter is sowieso een goed idee, want de rijen buiten bij de bakker en de supermarkt zijn in de regen en hagel een stuk minder gezellig.

  ‘Geef me een bed en een boek en ik ben gelukkig’, daar hoort voor mij ook lekker eten bij.
  En af en toe even naar buiten, hoeft niet ver te zijn.

 3. Dat wordt dan weer genieten.. ik heb geen last van tekorten, lees tussendoor nog wel eens een papieren boek, maar ik lees al 8 jaar op mijn e-reader! Heerlijk en keuze te over,..

 4. Een prachtig gezicht! Ik houd van zulke goedgevulde boekenkasten. Zelf had ik ook altijd een hekel aan eBooks maar sinds ongeveer half jaar ben ik hem toch gaan waarderen. Het is net een poort tot een oneindig grote wereld vol met boeken.

 5. Corona of niet, je kunt weer even voort. Tijdens de vakantie de E-reader veel gebruikt. Ligt nu weer in de kast. Vind een echt boek toch prettiger lezen en bladeren.

 6. Hier liggen de boekenkasten ook vol te zijn, maar ik kan me de tijd nog niet geven om ze te lezen…

 7. Ik lees juist minder. Ik ga met de auto naar mijn werk in plaats van met de trein. Maar je hebt nooit genoeg boeken.

 8. Ik heb zo veel boeken, ze passen niet eens in de zolderkasten. Toen de bieb in lockdown ging, ben ik maar uit mijn eigen collectie gaan lezen (-: Een e-reader heb ik nooit gehad. M’n dochter (uiteraard) wel maar het lijkt me niks. Ik wil papier snuiven.
  Jij zit er in elk geval gedrukt bij voor de tweede golf!

 9. Boeken genoeg zo te zien, en wel eest ze maa reen keer, of als het langer geldeden is nog een keer? Hopelijk kun je gewoon naar de bibliotheek blijven gaan om de leeshonger te stillen, en blijft corona op een heel laag pitje.

 10. Boeken ‘hamsteren’ in Corona-tijden… Waarom ook niet hé ?
  Mijn echtgenote wou ook nooit weten van een e-boek reader,
  tot ik er eentje kocht voor haar verjaardag.
  Nu is ze “verslaafd” aan haar e-reader :-)

 11. Ik heb me te pletter gelezen tijdens de lockdown en de vakantie, maar nu is het helaas weer over… vermoedelijk tot de volgende vakantie. Hopelijk niet weer tot een volgende periode vol nare corona.
  Geniet verder van het lezen!

 12. Als ik zoveel boeken moest lezen dat ben ik tegen volgende lente nog niet klaar.
  Veel leesplezier.

 13. Ik had ooit een billy en die is gewoon voorover gevallen van het gewicht! Ik heb nu een zeer stevige volgepropte handgemaakte boekenkast die mijn ex nog voor me maakte uit schuldgevoel omdat hij me dumpte;) .

 14. ik hou ook wel van oorlogsboeken. Maar ook wel van misdaad. Maar ik heb al zolang niet meer gelezen. Ik wilde het laatst doen in de tuin, maar ik had de rust er niet voor dus ik ben maar gaan grasmaaien.

  Love As Always
  Di Mario

 15. Je bent volledig voorbereid op een eventuele volgende lock down, laten we hopen dat dát niet aan de orde komt. Maar lezen kan natuurlijk altijd.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top