Kerststallenroute + Zwijmel

Kerststallenroute

Kerststallenroute + Zwijmel

Op zoek naar de adressen van levensgrote kerststallen in de omgeving Brabant en de Belgische provincies Antwerpen en Limburg? Scroll naar beneden en klik op de kaart. Op deze kaart staan zoveel mogelijk kerststallen aangegeven. In de Nederlandse plaats Reusel zijn er meerdere, net zoals in Bergeijk en Luyksgestel. 

Kerst is een tijd van tradities en hoezeer ik ook zou willen melden dat ik daar niet van ben, is het rijden van een kerststallenroute inmiddels een echt gebruik van Frans en mij geworden. Bepakt met een cd vol kerstmuziek, versnaperingen en een lijstje adressen stapten we in alle vroegte iets later dan de planning in de auto.

Onze eerste kerststallen had ik deze keer uitgezocht richting de Belgische grens, plaatsen zoals Hapert, Bladel en Reusel. Hoewel die van Bladel niet te bereiken was, heeft Reusel er een stuk of 15. Niet elke stal heeft levende dieren, maar die in Hapert wel en het ezeltje deed dan wel een beetje bokkig maar was toch heel fotogeniek. Op gezette dagen is er ook wat te drinken halen er is daar ook een route uitgezet. Wij hadden onze eigen route die ons de grens over bracht. De kerststal in Arendonk is er één zoals ik ze graag zie, een prachtig perk hebben ze er omheen gebouwd. Ik mocht de ezel niet voeren, maar hij zette zijn charmes zo enorm in dat ik nu een grotere tuin wil.

We reden de reeds bekende kerststal van Retie voorbij maar bezochten in deze stad wel de supermarkt waar we appeltjes (ook voor ons) en worteltjes voor de dieren haalde. In Dessel lieten de schapen zich die worteltjes prima smaken, de stal is prachtig alleen al door zijn omgeving waar ook aandacht aan de geschiedenis van de Kempen wordt geschonken. Onderweg naar de volgende kerststal aten we zelf ook iets en reden bijna een prachtig kapelletje voorbij. We waren nog steeds in Dessel en nog op tijd draaide we af.

Vroeger was het de gewoonte dat elk centrum een grote kerk had en elk gehucht een kapel. De Kapel van het Heilig Kruis te Dessel is er zo één. De berg waar het kapelletje op staat is gebouwd tussen de huizen en heet de Calvarieberg. Zowel de kleine kerststal binnen als de kapel zelf zijn de moeite waard eens te bekijken. Na een rondje goedkoop tanken kwamen we in een gehucht genaamd Bel waar de kerststal gesloten wad en reden door naar Geel. Verschillende opbrekingen en tijdelijk eenrichtingsverkeer en we maakte dat we wegkwamen.

In Tenaard vonden we wel een geopende kerststal, met naast twee schapen en twee ezels ook nog een met kooi duiven. Een knul uit de buurt was verbaasd überhaupt dieren binnen aan te treffen en wist te zeggen dat dit niet meer is toegestaan. De dieren deden zich tegoed aan onze worteltjes en terwijl de schemer inviel reden we naar de laatste stallen op ons lijstje. In Achterlee en Kasterlee bekeek ik de kerststallen, mooi verlicht maar zonder dieren. De aan- of afwezigheid van de dieren is al net zo verschillend als het al dan niet aanwezige baby in de kribbe.

Inmiddels was het voor ons tijd om naar huis te gaan. De cd waren we wel beu, de schemer had plaatsgemaakt voor donker weer en terwijl het guur begon te worden voerden we nog even de schapen in de kerststal in Dommelen. Hier in Brabant zijn enorm veel kerststallen te vinden, bijna elk dorp heeft er één en hoewel de één mooier is dan de ander, worden ze elk jaar trouw opgebouwd. Ook in België staan er veel, elk jaar doe ik een hoop moeite om adressen en locaties te vinden en daar een voor mij vernieuwende route van te maken.

20 thoughts on “Kerststallenroute + Zwijmel

 1. Niet zo ver nee. Maar alleen rond Valkenswaard waar ik eerst woonde stonden er al heel veel.

 2. Eh, die ezel, gaat dat wel samen met je katten.
  Zoals vaker sla ik wel vaker dingetjes op van je.
  Ga die route eens goed bekijken, wellicht volgend jaar.

 3. Ook ik kom van “boven de grote rivieren”, dus uit het voornamelijk Calvinistische deel van het land waar kerststalletjes behoren (of tenminste behoorden) tot de “ontsierende opsmuk rond de ware aard van het Kerstverhaal”… Zelfs een kerstboom kwam er vroeger bij ons thuis niet in!
  Dat wil niet zeggen dat het ongezellige dagen waren, maar wel anders dan ik het nu vier.
  Deze muziek kende ik niet; Coldplay was een beetje buiten mijn gezichtsveld gebleven. Prettige muziek en een bijzondere video!

 4. Toen zoon nog een kleuter was, en dol op kerststallen, ben ik eens samen met hem, mijn moeder en tante met de kerststallenbus meegeweest. Eigenlijk bedoeld voor oude van dagen … Zoals Mams en Tante, maar zoon en ik waren ook meer dan welkom.
  Je foto’s brengen die herinnering terug. Dank.

 5. Hoewel ik niets meer met geloof heb hou ik er wel van dat het oorspronkelijke kerstverhaal aandacht krijgt. Dat is ook de reden dat mijn wensen gepaard gaan met een glas-in-loodraam.
  Je hebt er weer mooi blog van gemaakt.

 6. Wat een mooi verhaal en prachtige foto’s. Veel kerststallen. Die vindt je hier niet zoveel.

  Liefs Joanne

 7. Verleden jaar heb ik een hele tocht gemaakt door een dorp bij ons waar in een hele wijk ieder huis een kersttal heeft.Dit jaar ga ik niet op pad.Ik doe het rustig aan.Ieder stal is toch anders en met levende dieren vind ik altijd erg fijn.Fijne kerst

 8. Leuk al die verschillende stallen. Dat kindje in de kribbe mogen ze wel wat meer zonnebrand geven. De wangentjes zij nu al rood ?

 9. Leuk om te doen Liesbeth. Natuurlijk horen er levende dieren in de kerststal.

 10. Hier in het noorden hebben we dat geloof ik niet, kerststallen, en zeker niet in die mate. Het is wel een schitterende aanleiding voor een mooie rondrit door zuid-Nederland en noord-Belgie. Dus je wilt nu een ezel? :-)

 11. Leuk idee.. krijg er zin in! Maar morgen wordt echt prutweer.. jammer!
  Maar waarom er geen dieren in een kerststal zouden mogen staan zoals die jongen beweerde is me een raadsel.. de ene of de andere stal.. maakt toch niet uit? Zolang ze niet met vijf schapen op een vierkante meter staan..!

 12. Hier in de regio heb ik ze nog nooit gezien, misschien omdat ik er niet naar zocht. Het lijkt me leuk en gezeur over dieren schijnt er tegenwoordig bij te horen.

 13. Leuk dat je de route erbij gedaan hebt. Een indrukwekkende lijst van kerststallen. Hier zijn er maar weinig, verkeerde kant van de Rijn denk ik.

 14. Doet me denken aan de kerststal bij de kerk in ons dorpje vroeger. Mooie herinneringen.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top