Actueel Trippie

Kerststallen

Let op de corona regels voor de de grens passeert. Hier in deze blogpost meer informatie over de Nederlandse kerststallen.

Frans en ik besloten dit jaar weer een aantal kerststallen te bezoeken. Denk dat het wel een traditie te noemen is, we genieten er altijd van een ritje te maken en besloten daarom dit jaar naar de Belgische Kempen te gaan voor onze portie kerststallen.

Al ver voor kerst maar in aantocht was vond ik online een route die ik makkelijk op mijn telefoon kon volgen in de app van Izi. Hoewel er 29 kerststallen in de app worden weergegeven is dat wat teveel voor 1 dag en dus kozen we er rijdende weg een aantal uit.

De eerste kerststal die we aandeden was die in Retie. Een goed begin zag ik al meteen want behalve een pannendak, bankje, 2 schapen en stonden er ook 2 ezeltjes in. We trokken hier en daar wat hooi vandaan en gaven dat, maar ze bleken geen honger te hebben.

We reden verder naar Dessel, voor ons beide bekend gebied want hoewel niet direct naast de deur rijden we wel vaker België in voor een ritje, mattentaartjes en benzine. In Dessel zijn zelfs twee kerststallen, de ene staat in het centrum en is zo mooi dat ik er bijna in wil trekken. Het is meer een park dan stal alleen, het geheel is dan ook gemaakt door de plaatselijke natuurvereniging. De schapen moesten nog komen maar de kippen en het ezeltje waren er al wel. Het was daar dat ik vond dat we wat lekkers voor de dieren moesten gaan halen. Het ezeltje bedankte Frans in ieder hartelijk voor zijn halve appel.
Verderop in Dessel een iets wat verstopt maar met bordjes aangegeven kerststal naast een tuintje. De schapen waren wat schuw maar het geheel was mooi opgezet.

We reden verder en hielden in Witgoor halt bij een houten kerststal. Niet alleen de stal maar ook de beelden waren van hout. Speciaal gemaakt in een beschutte werkplaats en hoewel het anders is dan ik gewend ben doe ik het hen toch niet na.
Na Witgoor reden we naar Rauw, ook hier was de stal naast de kerk gelegen maar bleek qua beelden geheel niet mijn smaak. Grof, wit en Jezus lag naakt in de kribbe

We reden een paar stallen voorbij en besloten in Mol boodschappen te doen en meteen worteltjes te kopen. In Ginderbroek is een prachtige moderne kerststal. Hoewel modern en kerststal misschien wat vreemd klinken is dat toch echt de beste manier om het te omschrijven. Hier geen kribbe maar een wieg, geen olielampje maar elektriciteit, geen ruif maar gewoon een kast. Hier is de stal een huiskamer in jaren 30 stijl. Apart, bijzonder en absoluut de moeite van een bezoek waard. De kerststal in Ezaart bleek afwezig maar in Millegem vonden we een prachtige stal met hongerig ezeltje en dito schapen. De worteltjes smaakten hen heerlijk maar hier in deze stal werd nog even naar een lege kribbe gestaard.

Na deze kerststal reden we via een tankstation terug naar Nederland, eenmaal in Dommelen zagen we de kerststal waar we vorig jaar te vroeg waren. Daar zag ik voor het eerst vandaag de drie wijzen bij een kerststal. Ook hier voerde ik de dieren en toen werd het tijd om naar huis te gaan want daar staat, heel wat kleiner dan hier beschreven, de door Frans gebouwde kerststal maar op die kom ik later wel terug.