Toch nog een kerststallenroute voor 2020

Kerststallenroute 2020

Toch nog een kerststallenroute voor 2020

Ergens een paar maanden geleden dacht ik er opeens aan, zouden de kerststallen wel opgebouwd worden. Een gevoel van neerslachtigheid overviel me. Dat ik toen al vermoedde dat het weer mis zou gaan dat moge duidelijk zijn. Maar het was van de week dat ik eens op de kaart keek en opeens wel een mooi rondje zag dat België niet in zou gaan. En dus belde ik wat gemeentes waar de dames en heren me welwillende en behulpzaam waren en slaakte een diepe zucht. Het was een kwestie van enigszins fatsoenlijk weer afwachten en worteltjes kopen. En zo geschiedde toch nog een kerststallenroute voor 2020.

Oirschot Straten
Buiten het centrum in een buurtschap nabij Oirschot staat één van de mooiste kerststallen die ik ken. Of nou vooral de locatie (Straten) vind ik erg mooi. De stal staat dan ook pal naast een flinke kapel en hoewel geen dieren wel een mooi gebied om eens rond te kijken. En viel een buitje dus ik dook de auto weer in en we draaide nog maar eens een kerstliedje tot we in Vessem waren. Vorig jaar werd daar de knikengel gejat en dit jaar is de kerststal er helemaal niet. Sunt, zoals ze dat hier zeggen, maar ik verwachtte al dat het niet overal zou gaan lukken. Er mag niks georganiseerd worden, het is vrijwilligerswerk en dat zijn vaak mensen die reeds wat ouder zijn.

Hapert
We reden door naar Hapert, een mooi dorpje met winkels en een gezellig plein waar ik al jaren kom voor de kerststal. Dit jaar was er toch iets nieuws. De dieren zijn weg! Enigszins teleurgesteld genoot ik toch van de kerststal toen ik er doorheen keek en een mooi blauw kastje zag. MINIBIEB! Dat is ook nieuw, dus met een gangetje liep ik naar de auto om er net voor af te slaan. Frans kent mijn grappen en had de minibieb al gezien. Mooi, nieuw en waterdicht ik liet wat boeken achter aan het Alexanderhof en met een kerstkransje tussen mijn tanden reden we verder.

Bladel op wielen
Mijn eigen kaart volgend kwamen we op de Markt van Bladel waar geen kerststal te vinden was. Ik herkende de plek ook niet en dus zocht ik even en zag dat de kerststal van Bladel op wielen staat. Ja dan kan ‘ie overal zijn! Vond ik niet realistisch en dus keek ik wat beter naar de foto, bij de kerk de kerststal staat bij de kerk. Goede plek lekker voorspelbaar. Het ezeltje en de schapen mogen en lusten worteltjes en appeltjes maar of ze ervaring hebben zit er in een hokje eveneens op wielen een vrijwilliger de boel in de gaten houden. Lekker dorp dan. Vond het ook wat te druk en dus liet ik de engel knikken en maakte dat ik weg kwam.

Reusel heeft er meer!
In Reusel weet ik inmiddels de kerststallen wel te vinden. Is ook niet moeilijk want ze hebben er meer en als je maar een beetje om je heen kijkt zie je er al 2 voor je het centrum gepasseerd bent. De meeste kerststallen rij ik langzaam voorbij, maar aan de Groeneweg 31 staat een kerststal waar de poppen mondkapjes hebben. Ik hou wel van dat soort humor en voor wie het niet met me deelt er staan nog zoveel andere kerststallen in het dorp. We reden via kerststal Lensheuvel het dorp uit richting de Mierdes.

Hooge Mierde
Een lief dorp en een prachtige route, dat is deze kerststallenroute. Best vreemd normaal kijken we nergens naar passeren de grens en gaat onze route ook naar België. Ongetwijfeld zijn er daar ook opgebouwd, het is alleen een dure aangelegenheid om nu de grens voor een kerststal de passeren. En dus reden we naar Hoge Mierde waar de schapen liever boterhammen dat worteltjes hebben. De kerststal staat niet te missen op het centrale plein en ook van een afstand realiseerde ik me weer hoe vriendelijk de mensen er zijn. In plaats van het dorp te verlaten reed ik naar de minibieb die ik wist te vinden. Ik vond een boek naar mijn gading zette ook hier weer wat boeken terug en we reden verder naar Lage Mierde.

Lage Mierde
Maar nog voor we goed en wel uitkeken naar de kerststal zag ik nog een minibieb. Frans reed achteruit parkeerde in en in snuffelde in minibieb het Olifantenhuis. Ook hier liet ik boeken achter en reed naar het Dorpsplein. De kerststal is niet te missen en het valt me elk jaar op dat het op zo’n mooi punt staat. In de kerststal viel me als eerste op dat Maria zo verwondert naar boven kijkt, niet zo gek elektrisch licht bestond nog niet. Ook bij deze kerststal staan schaapjes. Goed verzorgd zo te zien en na even wennen toch wel erg dol op appeltjes en worteltjes.

Lisa de ezel is zo heilig niet

Geen heilige ezel in Duizel
We reden verder naar Netersel, vorig jaar miste ik deze kerststal omdat we aan de vroege kant waren. Deze keer viel me meteen weer op hoe mooi de poppen in deze stal zijn. Ze zijn gemaakt naar bewoners van het dorp wat ik al eerder ergens gelezen heb. Inmiddels begon het rap donkerder te worden en dus reed Frans op mijn verzoek naar Duizel, een klein dorpje nabij Eersel. Van vorig jaar wist ik dat hier het leukste ezeltje stond en zodra ik maar aan kwam rijden herkende ik de ezel die Lisa bleek te heten. Volgens mij is ze iets grijzer geworden, maar ze is nog net zo’n schatje. Overigens zijn dit niet de enige dieren bij deze kerststal, er staan ook schapen en geitjes. En ook de laatste zijn een stel lieverds ik hoorde in de wandelgangen dat er met kerst nageslacht gepland staat. Ik hield afstand van andere bezoekers en voerde de dieren.
Het verhaal gaat overigens dat ezels een kruis op hun schouders hebben omdat Jezus daar ‘zat’ toen Maria en Josef onderweg waren naar Bethlehem. Helaas moet ik enigszins grinnikend opmerken dat ezel Lisa bepaald niet heilig is, maar dat ik nog gekker op d’r ben geworden dan ik al was.

Inmiddels trok de kou op en begonnen we trek te krijgen ondanks de kerstkransjes en gezonde crackers en dus reden we tevreden naar huis en waren blij dat we toch nog een kerststallenroute voor 2020 hebben kunnen rijden.
Kerststallenroute 2020

26 thoughts on “Toch nog een kerststallenroute voor 2020

 1. Wat een leuke initiatieven. Je moet er in deze streken echt naar zoeken. Maar ja, minder gelovig dan komt dat niet zo meer op straat. Leuk verslag!

 2. Geen kerst zonder stallen, daar is het uiteindelijk mee begonnen. Mooi rondje. Ik keek nog eens extra naar mijn eigen verzameling op de plank thuis.

 3. Wat goeoeoeoed!! Leuk zo’n kerstballenroute, levert mooie plaatjes op! Zelf gebruik ik al jaren dezelfde kerstversiering, raak er nooit op uitgekeken :-) Fijne Kerst voortzetting Liesbeth!

 4. Lijkt me erg leuk zo’n kerststallen route. Helaas speelt dat in de randstad veel minder. Maar dan geniet ik gewoon bij jou mee.

 5. Gevaar valt mee. Ik zit naast mn eigen vent en stap pas uit als de drukte weg is. Er was geen drukte bij de ene kerststal dat er iemand was hield ik ruim afstand.
  Ik zou geen risico nemen voor een worteltje aan een ezeltje voeren.

 6. Mooi dat jullie toch nog wat hebben kunnen spotten! En dan zelfs nog meerdere minibiebs als bonus… Fijne Kerst, Liesbeth!

 7. Fijn dat jullie de moed hadden toch op pad te gaan. Mooie reeks stallen en mini bieb. Hier gewoon veilig thuis gebleven.Fijne kerstdagen

 8. Heel gezellig zo’n Kerststallentocht. Zelf heb ik het ook al meermaals gedaan, alleen dit jaar waagde ik me er niet aan. Mooie foto’s waardoor ik toch ook dit jaar weer wat heel mooie Kerststallen te zien kreeg. Dank je Liesbeth en nog een hele fijne Kerstdag.

 9. Dat is zeker goed geregeld en ook leuk om de route te volgen.
  hier is er niets van dit alles.
  Fijne kerstdagen gewenst. Hans

 10. Oooh.. echt weer een heel mooie tocht geweest! goed dat jullie het toch deden!
  Ik heb lekker meegenoten vanuit m’n luie stoel hehe.

Comments are closed.

Back To Top