Kerststal

Kerst engel bij kerststal

Kerststal

Let op de coronaregels bij het passeren van de grens! Hier in deze blogpost meer informatie over de kerststallen van 2020deze route gaat alleen door Nederland.

De hoek van Brabant waar ik alweer jaren tracht te leven staat nogal bekend om zijn bourgondische levensstijl en nogal streng verweven katholiek geloof. Met kerst gaat dat hier, en in de rest van Nederland, prima samen alleen hier in Den zuid-oost Brabanden is dat in elk dorp te zien. En wel met een kerststal. Jaren geleden had ik al eens het genoegen een speurtocht te mogen volgen, dit jaar hield ik het rustig en zocht ik gewoon een paar van die Bethelemdingen op. Sommige dorpen maken zich er nogal makkelijk vanaf, daar staat er stiekem toch geen één meer of is het allemaal met een beetje stro en een dakkie bij elkaar gegooid. Dat mag, die stal was vroegah toen dit allemaal speelde vast ook niet zo fancy.

Even een update waar die stal ook alweer over gaat:
Heel lang geleden waren er eens een jonge man en vrouw, Jozef en Maria, ze wonen in Nazareth en zijn nog ongetrouwd. Op een dag verschijnt engel Gabriel die Maria verteld dat ze een zoon zal krijgen. Een bijzonder kind want Maria en Jozef waren braaf voor het huwelijk geweest. Vreemd maar inderdaad Maria’s buik groeit en op een dag komt een soldaat van het heersende gezag vertellen dat iedereen zich in moet schrijven in zijn of haar geboortestad. Josef moet op weg naar Bethehem en Maria fixt een lease ezel en gaat mee. De reis is lang en de hoogzwangere Maria is dan ook vermoeid, ze zoeken een slaapplaats maar er is alleen nog plaats in de stal. Ach het is beter dan Airbnb, zei Maria en zeeg gelukzalig neer in het verse stro. Die nacht wordt baby Jezus geboren, ze wikkelt hem in doeken en legt hem in een voerbak gevuld met stro.
Niet ver van de stal houden herders de wacht over hun schapen, wanneer ze in een fel licht een engel zien die hen verteld van het bijzondere kindje wat geboren is. Er verschijnen nog meer engelen die vertellen over het kind van vrede en rappen ‘Ere zij God en vrede op aarde’. De engelen houden het weer voor gezien waarop de herders denken aan de warme stal aan het bijzondere kindje en op zoek gaan. In de stal vinden ze Josef en Maria en een vredig slapende Jezus. Ze knielen voor hem en vertellen iedereen die het horen wil, over de engelen en het bijzondere kindje.

Licht traditioneel begon ik als altijd met de stal in Valkenswaard, voorgaande jaren bezocht ik die ook. De poppen zijn niet de knapste maar het ezeltje is zo’n schatje! Helaas was ik dit jaar aan de vroege kant, naast Jezus in de kribbe lagen drie grote moersleutels, das weer eens wat anders dan drie wijzen. En van de dieren was nog geen spoor te bekennen. Ik kreeg een beetje een knagerig gevoeletje, was ik te vroeg ofzo? M’n telefoon bliepte al dagen dat ik aan cadeautjes moest denken, het sterft van de stroomvretende lichtjes maar de kerststal is nog niet klaar. Wokee, verder maar en wel zien. In Dommelen stond alleen de houten constructie traag zootje daar, maar in Westerhoven vond ik een grote wigwam. Absoluut een geweldig ding, had Maria ook gevonden weet ik zeker. Waren de wigwams al uitgevonden toen? Geen idee maar hier werd speciaal voor kinderen het kerstverhaal voor 20 cent verteld. Een grote knop zorgde ervoor dat de engel ging bewegen en de kaarsjes gingen branden. Overigens kon ze ze ook zelf aan doen. De kippen naast de wigwam scharrelden vredig rond en terwijl ik lichte walgneigingen kreeg van de vredig vals zingende kinderstemmetjes leken de schapen zich nergens om te bekommeren dan de zon die scheen.

In Bergeijk reden we vele rondes op zoek naar een kerststal die we niet vonden, waarop we doorreden naar Luyksgestel Boscheind, daar in die uithoek vond ik wederom een mooie stal, nu ook met konijntjes. Konijntjes die boven in de stal hingen…in een hokje. Overigens zijn de dieren van buurtbewoners, net zoals ongeveer elk onderdeel van de stal bij één van de buurtbewoners vandaan komt. Hun dieren wonen deze week tijdelijk in de kerststal en naar het schijnt lijken de huidige poppen op de mensen uit de straat. Ik heb het niet kunnen checken maar heb wel het meisje gezien die haar konijnen tijdelijk laat hangen. Ik heb geen flauwe geintjes gemaakt, ze was nog jong en kwam oprecht kijken hoe het met haar konijntjes ging…blijf dan doen meisje, gewoon blijven doen, zeker in deze tijd.

Na een rondje goedkoop tanken in België reden we in de schemer naar Eersel waar we onze laatste kerststal vonden. Het eerste wat me opviel, of ja eigenlijk niet, was de lege kribbe. Best een logisch verhaal dat Jezus daar nog niet in ligt. De kerststal wordt op kerstavond officieel geopend en dan kieperen ze hem erin. Ondanks de al aanwezige niet-voeren bordjes waren de dieren nog niet gearriveerd, toch zag het geheel er al prachtig uit. Ik heb lange tijd staan kijken naar deze stal. De drie wijzen met geschenken, de prachtige poppen, de zeer goede verlichting en misschien wel de algehele sfeer die Eersel uitstraalt in deze tijd bracht me de kerstsfeer nog meer. Ik glimlachte om het beeldje van de de Contente Mens, een oude man die ondanks zijn harde werken tevreden (content) is met wat hij heeft. Goed ingeburgerde bourgondiër die ik tracht te zijn, aten we met uitzicht op de stal een eenvoudige maaltijd terwijl op de achtergrond zachte kerstmuziek draaide.

10 thoughts on “Kerststal

 1. Hé jasses wat een verschrikking. Met nieuwjaar worden de dieren vaak wel tijdelijk weggehaald en in Valkenswaard staan grote hekken vandaar ook de moersleutels maar het is niet vaak gebeurd gelukkig.

 2. Kerststallentochten kan je hier maken met een huifkar maar zo’n massa volk op 1 plaats kan me niet bekoren.Hebben jullie in Nederland in de kerstperiode ook last van vernielingen.Hier in Belgiê wel.Beelden worden gestolen , stuk geslagen of in waterlopen gegooid.Bij heel veel kerststallen staat een betonijzer voor de stal om vandalen te weren.De magie van de kerststallen is hier de laatste jaren ver te zoeken.

 3. Het zuiden is erg trouw in zijn tradities, en dat is goed er wordt veel te veel weggepoetst van onze tradities en geloofswaarden.
  Ik zie hier een langere houdbaarheidsdatum in dan een kerstbrood. Hans

 4. Ik ben niet met “kerststallen opgegroeid maar in de jaren dat de kinderen klein waren hadden we altijd een bescheiden stalletje, had niets met religie te maken eigenlijk maar voor kinderen een makkelijk uit te leggen kerstverhaal dat ze nog leuk vinden ook.

 5. Ach ja, sommige plaatsen doen het pas op het laatste moment.
  Ons eigen dorp heeft een mooi houten hutje maar minder mooie poppen, geeft niets, kleine kindertjes kijken evengoed. Het idee van leasebeestjes vind ik wel aardig. Als er ruimte is.
  In een naburige plaats staat een kerstgroepen-expositie waar we nooit heen gaan. Je moet er van houden.

 6. ik heb dit alles met een pracht van een glimlach gelezen :) zelfs ff hard op bij die ” lease ezel ” , en dat dan toch vroegah hihi
  het is mooi dat mensen zo met dat oeroude sprookje meeleven en de boel versieren op velerlei wijze
  maar als ik dan lees dat de regering in Turkije , kerstvieringen op scholen verbied , denk ik toch waar gaat het allemaal om

Comments are closed.

Back To Top