Kerst sarcasme

Kerst sarcasme

Kerst sarcasme

Al jaren heb ik een beetje iets tegen kerst. Of nou ja de kerst zoals die in de voorgaande jaren gevierd werd. Want dit jaar is het toch allemaal een beetje anders. Voor het eerst kan je tegen mensen die je normaal al niet wil zien zeggen dat je geen mensen extra meer kan ontvangen. En is eten in je bakkes douwen toch al wat lastiger met zo’n mondkapje op. Nou zeg ik niet dat we zoals vroeger vanaf 4 uur ’s morgens in de kerk moeten zitten, als ze al open zijn, maar een beetje meer als vroeger zou echt geen kwaad kunnen. Want laten we eerlijk zijn het is een beetje uit de hand gelopen, niet waar?

Dat idee dat eten bij kerst hoort vind ik zo’n dingetje. Uiteraard is het feest, dan maak je iets speciaals, maar die copieuze hoeveelheid eten is dat de huidige kerstgedachte? Gelukkig had Staatsbosbeheer weer wat beestjes teveel lopen bij de Oostvaardersplassen.

Is het jullie ook opgevallen dat er steeds meer middeltjes tegen zure oprispingen, vol gevoel en dergelijke op tv worden gepromoot? Ik vraag me al lange tijd af wat er dan in ons voedsel zit wat dat veroorzaakt, want dat dat spul tegen teveel eten werkt is een fabeltje.

Als we het dan ook maagklachten hebben, Japanners hebben de traditie kerst bij de KFC te vieren. Tis weer eens wat anders dan je schoonmoeder kwijtraken in IKEA op Tweede Kerstdag.

Volgens mijn advent kalender was kerst trouwens 8 dagen geleden.

Ook het idee dat we elk jaar een boom het huis in sleuren staat me tegen. Als het zonder kluit is welteverstaan. Je mag best eens proberen zo’n stuk moeder aarde over te houden. Ik heb overigens niets tegen nepbomen tenzij je een roze of witte met glitters neerzet dat past dan waarschijnlijk wel weer goed bij de bank en salontafel waar plastic over ligt als het niet al van skyleer is.

Dat niet alleen de kalkoen maar ook de spanning om te snijden is.

Ook dat gezellig aan een kerstdiner keuvelen over helemaal niks omdat het gezellig moet blijven, daar krijg ik dus bultjes van. Want behalve een tringrote kerstboom staat er dus ook een olifant en als we het daar niet over gaan hebben ga ik er wel mee spelen, figuurlijk dan.

Liet Vriendjelief een IKEA gingerbread house maken als ik dat zelf doe ziet het eruit als een sloopplaats en o ja dat spul is niet te vreten.

Lege gesprekken met van die te vaak gestelde vragen. Hoe gaat het op je werk bijvoorbeeld. Of heb je nog goede voornemens. Wil je daarop een net antwoord of een eerlijk antwoord?

En dan een witte kerst moeten we daar niet tegen demonstreren? Iemand het nummer van Sylvana Simons?

Dat je je kerstpakket opruimt en de troep van vorig jaar tegenkomt.

Maar das nog altijd beter dan de Amerikanen die snoep uit sokken eten. Hoe lang duurt het nog eer we die traditie ook overnemen?

Kerstliedjes, de meeste mensen krijgen er het zuur van maar ergens heel stiekem blèr ik graag met die gruwelijke muziek mee. Beetje tegenstrijdig uiteraard maar laten we wel even voorop zetten dat ik geen Nick en Si.mon of Mariah Carey wil horen en ook Celine Dion niet. En Wham komt me ook de strot uit, die knal ik al af voor ze het eerste woord hebben uitgesproken. Zodra het zoetsappig wordt ben ik er snel klaar mee, tenzij het zoet en sappig op mijn bord ligt trouwens. Maar dan kom je weer bij punt 1 en daarmee zijn we rond en wens ik jullie fijne kerstdagen.

28 thoughts on “Kerst sarcasme

 1. Hahaha! Ik hoop dat je fijne dagen hebt gehad, ingevuld naar eigen smaak. Ik had een heerlijk rustige kerst maar dat ik heb ik altijd al. Daar heb ik geen lockdown voor nodig!

 2. Ik ben het met je eens dat Kerst enigszins is doorgeslagen en decadent is geworden, met avondjurken overdag en inderdaad eindeloos veel bunkeren….

 3. Je logje boordevol sarcasme heb ik met plezier gelezen !
  Schrijftalent, dat heb je zeker !
  Al dat gedoe rond kerstmis, daar doen we al jaren niet meer aan mee :-) Daarom herken ik mezelf in veel punten die je zo heerlijk beschrijft :cool:

 4. Je tikt hem even aan, waar het de laatste tijd veel om draait, waar veel mensen niet weten wat ze met hun tijd moeten doen en dan maar gaan protesteren tegen hoe je dingen niet meer mag noemen. Tradities die kapot worden gemaakt. Dit alles door een kleine groep mensen die zich dood vervelen en dan maar moeilijk gaan lopen doen.
  Hopelijk toch leuke dagen gehad met degene die je liefhebt. Op naar een nieuw jaar, waarin we hopelijk onze vrijheid weer terug kunnen krijgen, waar we allemaal zo naar verlangen.

 5. Ook vroeger was Kerst wel het moment van de geslachte kippen of konijnen hoor. Zeker als ‘Pa’ wat extra had verdiend en ma een kerstbonus kreeg van haar baas was het extra feestelijk allemaal. De katholieke drang tot genieten als het mag en vasten als het moet zat er toen al in. Nu hielden wij de dagen vooral in gezelschap van familie. Afgewisseld, geen kruisbestuivingen besmetting. Aten we overdadig? Neuh. Thais vegetarisch op de ene dag, zalmmoot op de andere. Tuurlijk een glaasje wijn, wat thee en een koekje. En nu weer even alles bij het normale….rustig aan. Kerst nog steeds het feest van het licht, of dat nu uit die stal kwam, uit de boom of wellicht van Coca Cola, het werd weer gevierd. Na 1/1 a.s. ruimen we alle meuk weer op en komt de normale situatie van alle dag weer terug. Maar wat nu met dat glimpak, die lakschoenen, het strikje met lampjes?? Dit jaar weer niet aangehad, tijd voor de kringloop??

 6. Gezellig stukje, een witte kerst, ik hoop en niet meer op.
  Mooi verhaal, ik heb gewoon gegeten wat ik altijd eet.
  Ik heb het niet op een vreetfeest. Hans

 7. Wat anderen doen of niet doen daar trek ik me niets meer van aan .Ik maak het voor me zelf gezellig met een boom en lichtjes. Maak een natuurwandeling en kook me iets lekker. Ik probeer iemand te helpen en dat doe ik heel het jaar door. Sarcasme ken ik niet dat hebben anderen al genoeg. Laat de rolluiken naar beneden en hoop alle jaren dat de mensen wat vriendelijker voor elkaar worden.

 8. Gisteren gezellig met mijn zus gegeten, die als dominee natuurlijk moest werken. Vandaag heerlijk alleen …….. dan is kerst nog niet zo slecht hoor :-)
  Hoop dat jij ook lekker vooral ontspannen dagen gehad hebt, zonder het zuur te krijgen.
  Gewoon ingevuld zoals jij dat fijn vindt.
  Want dat is hoe ik kerst aan een ieder wens.

 9. Deur dicht, lichtjes aan en lekker wij-tijd.. dat maken wij ervan.. met een heerlijke strandwandeling op Eerste Kerstdag. Je maakt ervan wat jezelf wilt namelijk.. er staat nergens in een wet dat je al die dingen die ánderen ervan maken mee moet doen.. gelukkig. ;-)

 10. Hoppa, doe mij maar een beetje sarcasme met kerst. Dankjewel.
  En dat van die Amerikanen en die sokken hè… Eerlijk gezegd wilde ik nu net gaan eten. Gewoon, omdat het etenstijd is. Niks bijzonders, want ik heb dus ook een hekel aan dat overdreven gedoe qua eten. Ik eet vanavond, zoals elke zondagavond, brood. Maar ineens staat het me tegen nu ik dit weet van dat snoep en die sokken;).

  Fijne laatste uurtjes kerst!

 11. Een beetje verdraagzaamheid alle dagen en minder sarcasme zou in deze wereld niet misstaan en daarvoor moet het geen Kerst zijn want in de kerk zit ik toch niet.

 12. Wat mij betreft viert iedereen kerst zoals hij/zij dat prettig vindt. Gelukkig heb ik nooit de Kerst doorgebracht met mensen waar ik eigenlijk geen zin had, daar is kerst niet voor. Kerst vieren zonder naar de kerk te gaan werkt voor mij prima, ik kom er normaal ook nooit, nou ja, soms voor een huwelijk of rouwdienst, maar niet uit een behoefte.

 13. Ik vind het heerlijk om mijn kinderen en kleinkinderen aan de dis te hebben maar dat mag van mij ook op vierde kerstdag, Verder wordt het wat kerstversieringen betreft steeds somberder in ons huis namelijk helemaal niets. Klein kerstboompje op het balkon met wat lichtjes erin. Ik ben niet zo van de gliter.

 14. Ach, wat een ander zoal doet, moet hij of zij maar lekker zelf weten. Gelukkig ken ik de wijze waarop we hier zelf de kerst doorkomen helemaal niet in. Voor ons geen kerstboom, geen kerkdiensten, geen vreetfeest. Nee, gewoon gezellig een muziekje op, even een frisse wandeling tussendoor en in de loop van de dag een klein glaasje en een blokje kaas erbij. Verder geen malligheid hier.
  Prettige dag verder.

 15. Kerst wil vooral aansporen tot overmatig consumptiegedrag. Daar doe ik niet aan mee. Wij houden het sfeervol maar klein en eenvoudig. Zo ook het eten. Dan heb je geen oprispingen nadien. Kerst mag er zijn, maar moet stilletjes passeren. Hoevelen weten immers nog wat de achterliggende gedachte is?

 16. Je verwoordt het veel mooier dan ik het kan, maar helemaal eens. Ik kan ook zonder kerst. En die kerstliedjes… één maat en het zit al in je hoofd.

 17. kerst- paas – pinkster en wat er nog meer van die dagen mogen zijn , die gaan aan mij voorbij
  me ergens aan ergeren heb ik afgeleerd , want dat is slecht voor m’n ademhaling , toen ik nog werkte en ik was die dagen vrij , kwamen de collega’s om te ruilen , ik werkte ze dus zo goed als allemaal , tijd voor tijd gaf extra vakantie dagen voor fietstochten 😁

  rustige zondag groet

 18. Een echte doorgewinterde kerst liefhebber blog Liesbeth
  Het zijn gelukkig maar twee dagen van het jaar 😳
  fijne tweede kerst dag

Comments are closed.

Back To Top