Katwijk

Katwijk aan Zee met ondergaande zon

Katwijk

Hoewel ik eerder in Katwijk kwam, heb ik de stad toen niet echt in me opgenomen. Deze keer wel, Katwijk is een kustplaats maar niet zoals alle anderen. Lees hier over Katwijk aan Zee en waarom ik er nog een keer naar terug wil.

Katwijk aan Zee, wat een bijzonder en mooie omgeving. En zo anders dan andere dichtbij gelegen badplaatsen. Hoewel de bebouwing van de boulevard tijdens de Tweede Wereldoorlog moest wijken voor de Atlantic Wall zijn een paar bijzondere gebouwen wel blijven staan. De Vuurbaak is er zo één. Deze vuurtoren is de op één na oudste vuurtoren die bewaard is gebleven in Nederland en is 14 meter hoog.

Een andere bijzondere verschijning is de Andreaskerk. Deze witte kerk stond vroeger in het centrum maar omdat de zee land terugwon staat het nu aan de boulevard, hoewel ook de kerk moest wijken van de Duitse bezetter heeft de aannemer alleen de toren verwijdert en daarmee deze kerk op unieke locatie gespaard. Langs de boulevard vind je verschillende beelden waar een route van gemaakt is. De naam Katwijk komt of van de Germaanse stam de Chatten of van Kat de bijnaam van een visserboot. Het tweede deel ‘wijk’ komt van het latijnse woord Vicus. Ooit had Katwijk de grootste vissersvloot, nu heeft het de eer de grootste loempiafabriek te herbergen en de grootste gemeente zonder treinstation te zijn.

Het was koud en guur toen we aankwamen in een rustig Katwijk aan Zee. We parkeerden in de enorm lange parkeergarage onder de duinen en liepen vechtend tegen de wind en kou naar het strand. Net op tijd want de zon ging onder. Prachtig om te zien maar niet om lang bij stil te staan helaas. Met gevoelstemperaturen ver onder nul werd me al snel duidelijk dat ik hier nog eens terug moet komen. Als het warmer is bijvoorbeeld en we de tijd hebben om rond te kijken.

~

19 thoughts on “Katwijk

 1. Mooi luisterlied!
  In Katwijk ben ik nooit geweest, wel vlakbij – familie in Rijnsburg, maar nooit lang genoeg om van daaruit naar Katwijk of de zee te gaan…

 2. Eigenlijk heb ik Katwijk nooit echt bekeken. Als ik er kom is het voor familiebezoek. Toch misschien eens verder kijken.

 3. Wij bezoeken het plaatsje nog wel eens, zo om de 5 weken of zo. Maar meer aan de buitenkant van de gemeente. Toen we een paar jaar terug naar de voorstelling van De Soldaat gingen aten we vooraf in Katwijk. Was een leuk restaurant en we zagen wel dat het centrum aardig druk was en flink wat winkels te bieden had. Ooit werkte ik een paar jaar in de buurt en werd me verteld dat die Katwiekers nogal christelijk zijn. Zal niet veel veranderd zijn denk ik..

 4. Wat heb je mooie blog geschreven. Aan zee van Katwijk is echt schitterend om te zien. Oceaan worden steeds slechter. Ik had op de tv gezien dat de lui plastic in zee dumpen. Daarom gaat naar de moer in oceaan. Natuur moet schoon houden.

 5. Katwijk lijkt me wel een plaatsje waar ik eens met mijn gozer naar toe zou moeten gaan. Hij komt uit een Engels kustplaatsje, dus Nederlandse kustplaatsen zijn dan interessant.

 6. Dat die Germanen het chatten uitgevonden hebben wist ik nog niet.
  In Katwijk ben ik heel veel keren geweest. Op mijn fietstochtje naar Wassenaar 110 km reed ik er het liefst met windkracht 7 en westenwind. Tussen de beschutting van de bomen naar Wassenaar en via de kustweg (fietspad) terug. Op de perfect geplaveide boulevard stoof ik vanwege de harde rugwind er met 50 km/uur overheen. Jammer dat het geen voorrangsweg is, zodoende af en toe flink in de remmen.
  In Noordwijk kunnen ze er nog van leren, want daar stikt het van de kunstgebitten van wielrenners op de boulevard, vanwege het slechte wegdek. Vandaar dat ik er vaak de eerste weg rechts neem en langs het huis van Freddy Heineken reed met de herkenbare groene dakpannen.
  Ik vind het geweldig hoe ze de parkeerplaatsen onder het duingebied hebben gesitueerd. Geniaal!
  De bekendste Katwijker is voor mij, Dick van de Plas. Zo een geweldige goede en humoristische column schrijver was dat. Als je leest hoe hij ooit een kerstboom kocht, blijf je er de hele dag om lachen.

 7. Lezen en luisteren gaat bij mij niet helemaal samen. Ik vind al die kustplaatsen wel wat bijzonders hebben. Ik kom graag in het oude gedeelte van Egmond aan Zee.

 8. Tijdens de muziek je Blog gelezen. Heerlijk rustig ff lezen. Mooi beschreven en als ik het zo lees moeten we er nodig langs. Het mooie weer komt er tenslotte aan. Tijd voor tripjes.

 9. ja, dat klinkt allemaal wel erg bijzonder! Ik ben er volgens mij nog nooit geweest.

 10. ik kwam er meerdere malen tijdens verschillende wandelingen , denk dat de boulevard nu wel gereed is , hebben ze flink aangepakt
  mooi stadje om door te dwalen , als ook de duinen in de omgeving
  mooi muziekje

 11. Ik kom er bijna wekelijks. Vind het een verademing ten opzichte van Scheveningen, Zandvoort en ook Noordwijk. Mooie impressie!

 12. leuk die verklaring van de naam, ik denk dan meteen aan Chatham, aan de overkant. Ooit was was er een taal die nu noordzee germaans wordt genoemd.
  Je beschrijft het mooi, ik heb zoon in Leiden die er graag naartoe fietst.
  Wat vind je van de Katwijkers? Ik had in Geleen een buurvrouw die uit Karwijk kwam, RK uiteraard, ze stamde uit een vissersfamilie en had iets met het weer, als we elkaar troffen bij het ophangen van de was keek ze naar de lucht en zei: het is rrraaarrrr weer, met zo’n engelse r. net als mijn Leidse kleinzoons.

 13. Ik logeerde er in 1970 bij mijn Utrechtse nichtje. Zij zaten in de zomervakantie een paar weken met het gezin in een onbewoonbaar verklaarde woning. Geen licht, geen water, reuze spannend.
  Racoon is helemaal nieuw voor mij.

 14. Lang geleden dat ik in Katwijk was. Vroeger fietsten we er vanaf Scheveningen door de duinen heen maar dat is me al een tijdje te ver. Die parkeergarage is er nog niet zo lang en vroeger was het dus makkelijker om op de fiets te gaan. Heerlijk nummer van Racoon, moet nodig hun CD weer eens afspelen.

 15. Mooi! Ik ben er ook nog niet geweest ? moet ik misschien maar eens doen

 16. Leuk zo’n badplaats.. Heb er veel kennissen wonen die ik leerde kennen op Gran Can. Eigenaardige lui zijn het… niet erg sociaal, alleen met elkaar. Mooie foto’s! Gewoon teruggaan hoor! Mooie zwijmel! Dankje!

Comments are closed.

Back To Top