Keigrote kunst: Jezus in Delfts blauw

Jezus in Delfts blauw

Keigrote kunst: Jezus in Delfts blauw

In een uithoek van Nederland, zo´n 2 kilometer van Vaals staat in de voortuin van een museum een Jezusbeeld. Het is zeker niet de enige in deze contreien maar dit beeld is anders, want dit 3 meter hoge en 1400 kilo zware beeld heeft een wel heel bijzonder printje lees hier over Jezus in Delfts blauw.

Museum Vaals is een museum gevestigd in een voormalige kapel en beheerd zo’n 200 heiligenbeelden. Eén van die beelden kreeg het museum in 2011 van de gemeente Landgraaf. Ze zaten in de tijd dat het geloof niet zo populair is, bij Gevonden Voorwerpen nogal met het beeld in hun maag. Het was namelijk van een woonwagenbewoner die met de noorderzon vertrokken was. Voor een aantal jaar stond het beeld in de tuin van het museum maar werd er niet schoner op. Dat beviel ook de eigenaar van het bijzondere museum niet en dus huurde hij Stencil-kunstenaar Hugo Kaagman in die vooral bekend is om zijn meterslange wand op Schiphol en zijn die in Delft.

Hugo Kaagman gebruikte vele stencils om de enorme Nazareeër te bedekken met alle hippe (christelijke) symbolen als vissen en harten en niet alleen op zijn mantel ook zijn sokkel kreeg een opvallende print. Om mensen niet voor het hoofd te stoten is het hoofd en haar vrij gebleven en pronkt deze Jezus in Delfts blauw met een beetje groen inmiddels alweer jaren als echte blikvanger in de tuin en is met recht keigrote kunst te noemen.

18 thoughts on “Keigrote kunst: Jezus in Delfts blauw

  1. Ik vind het wel grappig. Een kunstwerk vind ik het niet, maar het pas wel leuk bij zo’n heiligenbeeldenmuseum.

  2. Het voelt toch een beetje als heiligschennis, maar ja dat zal wel komen door de streng katholieke indoctrinatie…:)

  3. Ik krijg soms het idee dat mensen van buiten de provincie ‘mijn’ provincie beter kennen dan de Limburgers, mij incluis

  4. Hij is niet meer te herkennen als Jezus, zeker niet met die gestileerde S van Superman op de sokkel. Maar het zal wel de S moeten zijn van Superstar.
    Ik vind het wel een heel mooi beeld.

  5. We hebben hem al eens gezien. Hij steekt overal bovenuit en heel bijzonder. Nu weet er ook nog iets meer van de kunstenaar. Leuk.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top