Op naar 75 jaar bevrijding: Jachtslot op de Mookerheide

Jachtslot op de Mookerheide

Op naar 75 jaar bevrijding: Jachtslot op de Mookerheide

Voor even sta ik stil aan de voet van de eerste berg van mijn fietsrit. Ik pak een boterham, zelf belegd met gebakken eieren en terwijl ik de 322 gesneuvelde geallieerden groet schuif ik hongerig mijn boterham naar binnen. In september 44 stonden de geallieerden hier ook. Of nou ja een stukje verder. Na een paar slokken water vecht ik mijzelf de heuvel op. Ik was niet de enige die hier een gevecht leverde, dat gebeurde zelfs al voor de geallieerden kwamen. Op naar 75 jaar bevrijding: Jachtslot op de Mookerheide.

Militaire erebegraafplaats MookMook
Mook is een kerkdorp tussen grofweg Cuijk en Groesbeek en ligt in het noordelijkste gedeelte van Limburg. Het ligt aan de Maas en een stuwwal wat de glooiing verklaart. De Mookerheide is een bekend en prachtig natuurgebied waar al sinds 1902 een jachtslot staat. Dit in Jugendstil opgebouwde slot werd al een maand na de capitulatie van Nederland ingenomen door Arthur Seyss-Inquard (rijkscommissaris van Nederland tijdens WO2).

Jachtslot op de Mookerheide
Hoewel prachtig gelegen bleef het jachtslot geen buitenverblijf. Het werd een kantoor waar vergaderingen en feesten werden gehouden. Toch was het er niet altijd gezellig, de SS die er huisde was dan wel een elite corps, in de kamers bovenin het jachtslot ging het er af en toe hard aan toe. Zogenaamd om iedereen met zijn neus dezelfde kant op te krijgen. Naar verluid zijn er doden gevallen, niet door geallieerden of verzet, maar door henzelf.
In september 1944 namen de Amerikanen het jachtslot in, zij gebruikte het als krijgsgevangenkamp en als verzamelpunt na de luchtlandingen. Het jachtslot is er nog, het is van Natuurmonumenten en in de winkel worden de producten die op het terrein worden verbouwd, verkocht.

Na de oorlog werd het in de buurt gelegen munitiedepot ontruimd. Er waren wel 20 treinwagons nodig om dit leeg te krijgen. Het spoor dat komen we de volgende keer tegen, als ik de berg ben opgekropen en tenslotte Groesbeek heb gehaald.

14 thoughts on “Op naar 75 jaar bevrijding: Jachtslot op de Mookerheide

 1. Als je besloten hebt vergeet dan niet ook naar Groesbeek en het Zevenheuvelengebied te gaan.

 2. Ha, ik zoek nog een uitje voor een dezer dagen. Misschien dat ik met manlief daar een fietstocht ga maken, kunnen we er mooi even aanleggen.

 3. Mooi dat slot.. dat is dan gelukkig nog gespaard gebleven.. konden we dat van al die onschuldige jongens waar die witte kruisjes voor staan daar ook maar zeggen hè!

 4. Ooit heb ik over de Mookerheide gedwaald. In de sporen van de Nederlandse soldaten tijdens de 80 jarige oorlog. Dit jachtslot heb ik toen niet gezien. Tijd om weer eens terug te gaan naar Mook dus.

 5. Een stukje grondgebied dat ik niet ken. De geschiedenis uiteraard wel, maar het jachtslot ken ik niet. Lijkt me een bezoek waard, hopelijk vinden ze een goede bestemming.

 6. een mooie foto en een prachtig verhaal er bij
  ken de dit slot niet, ben daar nog nooit geweest

 7. Je moet het net weten te vinden. Toen ik deze foto maakte waren ze nog op zoek naar een nieuwe besteding.

 8. Een prachtig gebouw dat ik me niet kan herinneren van mijn bezoek aan die omgeving, maar ja, we hadden maar één vrije dag in die vierdaagseweek dat we er waren.

 9. ha die Liesbeht
  mooie weggetjes hebben ze daar hé , echte kuitenbijters :)
  maar ik wed dat je het hebt gered tot je einddoel
  ik heb daar de 2 daagse wandeling over de Mookerheide gemaakt
  dat jachtslot stond niet op mijn pad
  daar is veel strijd geweest , kwam ik wel achter in Groesbeek pppfffttt

Comments are closed.

Back To Top