De bijbel tijdens het gouden uur op mijn terras. Een blog over 'Het Boek'.
Boeken en films

Ik las de bijbel

We doen een heroïsch muziekje en dan worden we serieus, bloedserieus zelfs want daar is het boek wat ik voor de laatste maanden gelezen heb in ondergedompeld. Ik heb nog nooit echt gesproken over het boek wat ik zolang bij me droeg. Vorig jaar oktober ben ik begonnen tot een kleine 2 weken terug.

Ik las de bijbel 

Ik begon op 12 oktober en sloeg het boek op 3 mei net na middernacht dicht. Al die maanden heb ik geen ander boek opgepakt, hoe moeilijk ik het ook vond ik wist dat als ik niet stug door zou gaan ik het nooit uit zou lezen. Want laten we eerlijk zijn, ook als je gelovig bent, je kan niet zeggen dat dit een gezellig boek is. Hoe kan je mensen aan je binden als dat met bedreigen moet? Met een strekking als “wanneer je niet naar mijn wetten leeft zal het slecht met je aflopen.” Das geen liefde, das haat.

Uiteraard heb ik zo mijn zware momenten wel gehad. Ergens halverwege was ik zwaar van plan van de zomer de barbecue aan te steken met dat boek, zou prima gaan met die dunne pagina’s. Ondanks dat ik een recente vertaling heb gelezen vind ik het boek enorm vrouwonvriendelijk. Een vrouw behoord onderworpen te zijn en in de kerk praten is een schande. Precies het idee dat in sommige kringen nog steeds heerst, een vrouw en het aanrecht.
Was het maar alleen bij vrouwonvriendelijk gebleven…op nog geen 250 bladzijde voor het einde word ik onderuit gehaald. ‘Verboden seks’ het word niet eens een ziekte genoemd, maar m’n ondergang. Van een klif ermee, doodgegooid met stenen. Slaaf van mijn eigen slechte verlangens, op één lijn met vreemdgaan en moord. En bedankt. Door Hem uitgeleverd aan hel en verdoemenis, Hij die mij zo gemaakt heeft.

De Bijbel in gewone taalToch heb ik niet al die 1992 bladzijdes doorgeploegd om niks aan het boek over te houden. Er staan werkelijk prachtige verhalen in. Denk maar aan (heethoofd) Mozes die te vondeling werd gelegd, de Toren van Babel en de Bijbelse betekenis van de regenboog. Het zijn mooie verhalen en één ervan kende ik al. Het Salomonsoordeel over de 2 moeders en het kind wat van één van hen was.
Een ander verhaal wat ik mooi vond was het kerstverhaal. Toen ik begon met lezen was het al oktober, nooit dat ik op tijd bij dat deel van de Bijbel zou zijn. Dus googelde in welk deel het kerstverhaal stond en sloeg mijn Bijbel open, op exact de goede bladzijde.

Jezus moet een eigenwijze, een dwarse zijn geweest. Respecteerde zijn Vader maar ging wel tegen de heersende orde in. Hij behandelde iedereen gelijk, denk maar aan de overspelige vrouw. Hoe kan zijn vader onze Heer zijn. Zijn Vader was een tiran, een führer die alleen hel en verdoemenis sprak. Hoe kan zo’n man zo’n kind voortbrengen?
Die Jezus lijkt me wel een aardige knakkert. De hele dag een groep vrienden om je heen, af en toe eens iemand genezen, de tempel leegvegen van handelaren en voor zijn eigen zenmomentje een wandeling over het water. Een rare snuitert, ja, wie wil hem niet als vriend?

Nooit had ik verwacht de Bijbel ooit te lezen. Maar nu ik hem uit heb, zie ik het als verrijking en mis ik het boek soms in mijn tas.

33 reacties

 • VillaSappho

  FF niet is mijn gedachte. Mocht ik een versie tegenkomen dan zal ik die zeker doorbladeren.

 • VillaSappho

  Je bent goed op de hoogte! Ik ben er niet thuis in en daarom las ik dus de Bijbel, ik kende het kerstverhaal zelfs maar vaag. Een samenloop van dingetjes heeft me het doen besluiten en nu ben ik nog steeds blij dat ik doorgezet heb.

 • fialas

  de Bijbelboeken, met name het Oude Testament, zijn eigenlijk een bron van kennis over de mores van toen, en over gebruik van de grond, verdeling van het water, voedsel, en omgang met kinderen, vrouwen en dieren. De 10 geboden in het N.T. zijn universeel, als je zoekt vind je ze in elke godsdienst, ook in de natuurgodsdiensten.
  Uitgezonderd de religie van de Vrije Markt, waar het Thatcheriaanse credo luidt: There’s no such thing as society.

 • fialas

  bijbel moet je lezen in de tale Kanaäns, ik heb in Middelburg een exemplaar gekocht in een gespecialiseerde bijbelboekhandel..Nieuwe vertaling vind ik lelijk en ongeinspireerd.
  .

 • melanie

  In gewone taal lezen lijkt mij ook wat beter ja, zo begrijp ik het waarschijnlijk wst vlotter.. wr zullen zien.
  :-)

 • @matroosbeek

  De verhalen ken ik van vroeger op school tijdens de godsdienstles. Mooie vertelsels. Vooral dat van die brood- en visvermenigvuldiging. Soms ook wijze waarden zoals heb je naaste lief, doe niet aan een ander wat je zelf niet wil worden aangedaan, enz…
  Maar dat straffen, dreigen en veroordelen… Pfff…

 • VillaSappho

  De hoofdrolspeler van het Nieuwe Testament staat me wel aan ja. Maar het is echt geen sprookjesboek absoluut niet voor kinderen een groot deel van die verhalen.

 • VillaSappho

  Oe dat vind ik wel mooi, dat ik moed geef. Het is een zwaar boek maar ik beloof je, als je het echt wil, dan kan je het.

 • VillaSappho

  Hey Willy, thanks!
  Ik heb die muziek veel geluisterd tijdens het lezen, ben er dol op.

 • VillaSappho

  De koran trekt me eigenlijk niet, maar wie weet de Bijbel trok me ook niet. Ik las de bijbel vooral in het ov, heb daar ook wel opmerkingen over gehad.

  De leefregels zijn een prima basis om naar te leven, worden grotendeels ook als normaal beschouwd nietwaar? Voor het beperkte groepje die dat niet zo voelen, moeten we maar hopen dat ze ooit het licht gaan zien.

 • VillaSappho

  Het handelen naar een geloof, dat zou eens moeten stoppen ja. Grimm is ook niet mijn ding;) Ik heb nooit echt veel van het geloof meegekregen alhoewel er meerdere beelden in mn ouderlijk huis staan en een enorme statenbijbel op tafel ligt. Die is overigens nooit helemaal gelezen.

 • VillaSappho

  Heel veel succes, zoek even rond tussen de verschillende vertalingen. De Bijbel is wel een boek (vind ik) die bij je moet passen. Als voorbeeld als ik de mijne vast heb voelt het perfect ik eindigde niet voor niets, dat ik het boek mis in mn tas.

 • VillaSappho

  Ik denk dat het vooral koppigheid en eer was. Niet echt bijbels dus. Maar thanks ben blij dat het voorbij is. Alleen denk ik dat dit iets is wat me niet meer los gaat laten.

 • VillaSappho

  Heel begrijpelijk, ik was ook zo blij dat ik het boek uit had. Heb binnen een week 3 boeken gelezen.

 • VillaSappho

  Deed iedereen dat maar, hun heilige boek symbolisch lezen en zien. Zou een enorme hoop ellende schelen.
  Toch ben ik blij dat ik het boek uit heb gelezen, elk ander boek zal makkelijker zijn dan die!

 • VillaSappho

  Tja het lezen van dat boek is echt een kwestie van beginnen en volhouden. Ik had als een soort van ‘laatste’ dingetje dat ik geen zin had in dat typische taalgebruik. Daarom las ik die in gewone taal, maar heb ontzettend veel gebruim gemaakt van een bijbel app om dingen in de oorspronkelijke taal op te zoeken. Heb ook een gewone bijbel erbij gekocht.

 • Melanie

  Gek.. ik heb de bijbel hier ook in de kast liggen met de insteek hem een keer te willen gaan lezen.
  Toch maar eens doen misschien ?!
  Prachtig hoe je het omschrijft weer.. :)

 • platoonline

  Troost je met de gedachte dat de Bijbel door mensen is geschreven. Ook de kerk is (pas NA Jezus) door mensen opgericht. Natuurlijk zijn de teksten veelal symbolisch. Er staan vele dingen in die, als je ze letterlijk neemt, je de haren ten berge doet rijzen. Enfin, je gaf zelf al voorbeelden. Mensen hebben de neiging alles inderdaad letterlijk te nemen. De Joden dachten dat Jezus echt koning zou worden en de Romeinen zou verslaan. Dat hij wat engelen zou bestellen om de vijand te vuur en te zwaard te vernietigen. Gelukkig gaf die eigenwijze Jezus zelf aan dat hij een geestelijke wereld voorstond en dat mensen, als ze al iets zouden moeten verslaan…. hun eigen fouten en gebreken moeten verbeteren (zo je wilt te vuur en te zwaard mag het mag ook gewoon met geesteskracht, vallen en opstaan en veel liefde van wie dan ook).

  Zie de bijbel maar symbolisch. Hierboven lacht God zich een ongeluk om al die mensen die zaken letterlijk nemen en vinden dat je uit naam van de liefde oorlogen mag ontketenen en mensen mag uitsluiten.
  Daar sta jij volgens mij ver boven.

 • Hartelijke Hot Hulk

  Enne…………..heb je ook dat regeltje gelezen over ……………………. oordelen?

 • @matroosbeek

  Leuk verhaal! Wat ben jij een doorzetter… Je moet het maar kunnen, de bijbel lezen. Ongelooflijk.

 • Give A Smile Everyday

  Ik ben ook begonnen aan de Bijbel, nog niet zo lang geleden.☺

 • Rietepietz

  De bijbel is op veel punten net zo gruwelijk als de sprookjes van Grimm, en je kunt er ook dezelfde boodschappen uit halen. Ik heb veel van de verhalen in de kerk of op zondagsschool voorgelezen gehoord.
  Het enige dat me troost is dat men in de meeste geloven in Nederland het allemaal niet zo letterlijk meer neemt, dat is bij de islam helaas anders, die blijft toch behoorlijk gruwelijk interpreteren

 • Mrs. T.

  Zo, dapper. Denk niet dat ik er ooit aan begin. Volgens mij moeten de verhalen uit de bijbel in ieder geval niet zo zwart-wit gezien worden als ze er staan.

 • Rob Alberts

  Regelmatig zie ik ’s morgens mensen in het ov in hun bijbel lezen.
  Ook ik heb als ongelovige de bijbel gelezen.
  Later kocht ik een koran om deze ook uit te lezen.
  Prachtige verhalen vond ik daar ook.

  Ik noem het een trilogie; oude testament, nieuwe testament en vervolgens de koran.

  De geboden of leefregels spreken mij aan.
  Doe goed voor je omgeving, aarde, natuur, planten en dieren.
  Doe goed voor je naasten, familie en vreemden.
  Doe goed voor je eigen lichaam.

  In alle grote of kleinere godsdiensten, religies, geloofsovertuigingen komen deze geboden of leefregels wel naar voren.
  Jammer genoeg begrijpt niet iedereen het belang hiervan.

  Het gewelddadige, moordlustige hoort blijkbaar bij de mens.
  Wij hebben hier allemaal nog veel in te leren …..

  Vriendelijke groet,

 • willyfotoalbum

  volgens mij heb je hiermee je de hemel verdiend..Liesbeth

  voor zover die bestaat natuurlijk

  leuk geschreven met knappe muziek

  groeten

 • Marion

  Wauw, wat goed. Dit is één van de weinigen dingen die ik absoluut gedaan wil hebben in mijn leven. Ik zie er alleen tegenop, omdat het zo’n kluif is en inderdaad, het is geen boeketreeks. Jouw verhaal geeft mij weer moed.

 • karel

  nu mijn zegen heb je met dat zware boek dag in dag uit in je tas
  maar het leest als ik het goed lees hier bij jou
  als een bood sprookjes boek , met wel een lieve aardige hoofdspeler
  wens je een goed weekend