Dieren,  Fotoserie,  Tirade

Fotoserie: Ik heb niet echt iets met paarden

Ik heb niet echt iets met paarden, ik vind dat gehos in een bak en afwenden bij een letter onnatuurlijk. En als een paard dwars voorbij komt huppelen dan zal je mij niet als klapvee langs de kant vinden. Ik heb ook niet echt iets met paardenmeisjes, een paard is een dier geen statusverhoging. Van die opgedirkte paarden met strikjes, vlechtjes en zo’n enge glans over hun reet, daar ben je me al kwijt voor zo’n knol met draaiende ogen van ellende uit de box wordt gehaald.

En dat gelul over een edel dier, hun voorouders zeulde hele dagen rond met een lastpak op hun rug en dan hebben we het nog niet over de spullen die ze ook nog moesten dragen. In de huidige tijd gaan ze naar slachterijen en liggen de nog sappige delen van hun vlees gewoon in de winkel en staat er ‘rund’ op de verpakking omdat het anders niet (duur genoeg) verkocht wordt. Daar is niks edels aan, edel zou zijn als je zo’n trouw oud paard zijn laatste jaren op een weiland met sappig gras laat grazen en een extra dikke strolaag in zijn luxe box krijgt tot het dier van ouderdom naar de eeuwige graasvelden vertrekt.

Allicht dat dit er voor gezorgd heeft dat je op mijn blog zo weinig paarden ziet. Ik vind paarden die zonder harnas langs het strand rennen mooi, paarden die in alle vroegte in een enorm weiland de dauw van het gras grazen dat vind ik mooi en de Konikpaarden die van voor tot achter onder de klittenbollen zitten, de halve Ooijpolder door kunnen struinen en een vacht hebben zo dik dat er geen roskam door komt, dat vind ik mooi. Maar ja wie ben ik, ik heb niet echt iets met paarden.

36 reacties

 • Henk50

  Een paard in de natuur ziet er mooi uit. En het zijn ook weer mooie foto’s. Van de paardensport heb ik nooit zoveel begrepen. Vinden die paarden dat nou leuk?

 • Henk50

  Een paard in de natuur ziet er mooi uit. En het zijn ook weer mooie foto’s. Van de paardensport heb ik nooit zoveel begrepen. Vinden die paarden dat nou leuk? Maar het zijn weer mooie foto’s!

 • Lotus Lilly

  Ik houd wel van ze, ik vind ze mooi, sierlijk en ze ruiken lekker. Paardrijden is iets magisch, maar voor mij tegenwoordig niet meer, wel toen ik tiener was. Ik vind je foto’s prachtig trouwens!

 • Happy Hulk

  Alle dieren, VRIJ IN DE NATUUR, vind ik mooi.
  Want daar horen ze.

  Vandaar dat ik tegen dierentuinen en huisdieren ben.
  Je zal hond zijn of paard en aan je nek of bek getrokken worden met een riem.
  En dat noemen ze dierenvrienden.

 • BraCom

  Verschil moet er zijn, ik ga graag naar de evenementen met werkpaarden, zoals ploegen, voorjaar werkzaam, heden en op het strand de voeten wassen in februari enz… gelukkig zijn we niet allemaal eender, leuk dat je er toch een blog aan besteed ???

 • Louise

  Haha je mag vinden wat je wil natuurlijk. Hier wel een paardenmeisje, die ‘host’ door bakken en afwendt bij letters. En van tijd tot tijd maak ik vlechtjes en knotjes en gaan we samen helemaal opgedirkt de bak in. Maar ik kan ook heel erg genieten van ze poetsen, met ze op het strand of door het bos rijden. En ik zie paarden niet als mijn statusverhoging hoor ;) Wel zie ik ze als edel, want ze zijn verschrikkelijk sterk en ook heel intelligent. En ontzettend bang. En dat ze dan nog zoveel vertrouwen in ons steken en graag met ons willen samenwerken… zelfs tot aan het punt dat ze hinniken als begroeting, met ons komen knuffelen, geintjes met ons uithalen… ik vind dat altijd heel bijzonder. Ook daarom dragen de ruiters op onze manege een centje bij, zodat de paarden die ‘klaar’ zijn met bereden worden lekker tot aan hun dood hun buikjes kunnen volgrazen.

 • Audrey

  Ik vind paarden enorm overschat. Je foto’s zijn wel mooi! Die brug op de achtergrond is prachtig.

 • Irma

  Ik sta helemaal achter wat je schrijft.
  Paarden hoor je geen dansjes te leren, dat vind ik dierenmishandeling.
  Een paard moet lekker in de vrije natuur kunnen rennen.
  Je foto’s zijn prachtig.
  Groetjes Irma

 • Naomi

  Ik heb er ook niet echt iets mee (wat als juf in een plattelandsdorp met veel paardenmeisjes strikt geheim moest blijven;)), maar de foto’s vind ik prachtig!

 • John

  Wel eens mensenbiefstuk gegeten? Ik blijf me elke keer weer verbazen dat mensen dieren genoemd worden.

 • Jan K. alias Afanja

  Deze paarden hebben je in elk geval een mooie serie opgeleverd.
  Ik heb dubbele gevoelens als het om paarden gaat. Ik vind Friese paarden fantastisch mooie beesten. Groot en stoer, maar toch ook sierlijk met hun lange manen. Maar sinds zo’n stoere Fries me eens wat al te eigenzinnig in het zand heeft gegooid. Hou ik het wel graag bij kijken op enige afstand.

 • Tine de Jong

  Daar ben ik het dus ook helemaal mee eens maar wie zijn wij? Slechts mensen die wel om dieren geven. Ik ben niet voor bijvoeren want zo maak je hen afhankelijk van een mens. Maar helaas heb ik het niet het geld om hen wel een goede omgeving te geven waar ze in vrede en met liefde met elkaar mogen leven.

 • VillaSappho

  Met een bocht is wel verstandig zeker als er een jong bij loopt. Geldt ook voor andere grote grazers zoals runderen. Daar heb ik overigens veel meer mee. Paarden vertrouw ik niet.

 • logbankje

  Paarden zijn trouwe dieren, zeker als de berijder goed voor ze is.
  Maar van paarden, of andere dieren is en wordt veel missbreuk gemaakt.
  Daarom vind ik de film war horse zo indrukwekkend. Hans

 • VillaSappho

  Het bizarre vind ik dat bijvoeren een oplossing is of ze verplaatsen. Overal lopen runderen en schapen waarom kunnen die dieren niet ergens heen?

 • Tine de Jong

  Paarden zijn voor mij ook dieren die vrij horen te wezen of goed verzorgd en daar ontbreekt het soms wel aan. Vele leven in eenzaamheid en hebben geen maatje en daar kan ik niet goed tegen. En zeker niet wat er nu weer aan de hand is op Texel maakt mij razend. Alle paarden verdien respect.

 • Bertie

  Volgens mij noemt men ze edel omdat vroeger alleen de adel ze bezat.
  Verder is het een mooi maar doodgewoon dier waarvoor ik erg bang ben.

 • Ximaar

  Paardenbiefstuk is lekker. Voor mij is een paard niet anders dan een ander dier, zoals de mens. Paardensport valt bij mij niet onder sport. Wel voor het paard, maar niet voor de op- of achterzittende. Ik hou het mooi bij m’n stalen ros.

 • Nicky

  Ik vind ze wel mooi, zonder vlechtjes inderdaad. Maar ik kom niet te dichtbij want ik vind ze ook een beetje eng. Mooie foto’s!

 • rietepietz

  Jawel, ik vind paarden wél prachtig , maar inderdaad liever in de weide of het bos . Desnoods aan het strand in de branding en dan mag er best een ruiter op de rug zitten. Die manege is prima om te leren rijden maar echt rijden moet in alle vrijheid gebeuren dan is het mooi.