Hotel de Wereld
Tweede Wereldoorlog

Hotel de Wereld

In Wageningen dichtbij het centrum staat een hotel, op de gevel de naam ‘De Wereld’. Op 5 mei 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, besloot de Canadese generaal Charles Foulkes dit hotel om de onderhandelingen rond de Duitse overgave hier te bespreken.

Bij de besprekingen was Prins Bernhard aanwezig, tijdens de oorlog was hij de bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten geworden en in die hoedanigheid zat hij aan tafel. Hij beroerde als voormalig Duitser zijn oude landgenoten door ten tonele te verschijnen in de Mercedes-Benz 540K Spezial Roadster. Deze auto werd buitgemaakt door de Stoottroepen op de familie Krupp, van Krupp Metaal en cadeau gedaan aan de prins. De auto was niet, zoals vaak gezegd, van Seys-Inquart.

Een jaar na de dood van prins Bernhard werd er op de gevel van het hotel een plaquette aangebracht ter herinnering aan de in 2004 overleden prins die 29 jaar lang op 5 mei het defile afnam van de veteranen. Het hotel speelt daar nog steeds een grote rol in omdat langs het plein het defilé rijdt. Ook wordt hier ieder jaar naast het Nationaal Bevrijdingsmonument, op het 5 Mei Plein om middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken. Vuur wat jaarlijks de tocht maakt vanuit Normandië en van daaruit verdeelt wordt over vele steden in Nederland.

Hoewel er nog tijdelijk een bevrijdingsmuseum in Hotel de Wereld gevestigd zat, is deze maand bekend geworden dan het hotel failliet is. De tafels, stoelen en pen die tijdens de onderhandelingen gebruikt werden zijn te zien in Museum De Casteelse Poort. Hoewel het museum over de hele geschiedenis van Wageningen gaat, heeft het een mooie vaste tentoonstelling over dit belangrijke stuk geschiedenis van Wageningen en Nederland. Het museum heeft de tafel, stoelen en pen die tijdens de onderhandelingen gebruikt zijn, in bezit. En hoewel dit eigenlijk heel eenvoudige spullen zijn, zijn het wel de spullen die ertoe leidde dat Nederland officieel bevrijd was.

9 reacties