Hoe overleef je kerst?

Kleine kerstballen in het ijs tijdens de zonsopgang

Hoe overleef je kerst?

Oké je bent dus niet op vakantie, je hebt niet tegen iedereen gezegd dat je wat anders hebt, je bent er niet uitgenaaid en je kan ook geen ziekte meer faken? Nou das dan weer knap waardeloos maar nog niet levensbedreigend maar hoe overleef je kerst? Ik geef je tips!

Het voedsel
– Tenzij je met z’n alleen gaat kutten met pannetjes kan er hier toch wel een berg misgaan. Allereerst de reservering van het restaurant, echt volgeboekt? Iedereen zijn smartphone erbij en met google maps zoeken op een restaurant (snelkeuze menu!) bellen en vragen of het kan. Maak er een spelletje van, wie het eerste een restaurant vind hoeft niet te betalen/drinkt gratis. Dit is uiteraard minder geschikt voor die zuipgrage oom of tante die nog terug moet naar Tietjerksteradeel of Kuttingen.
-Je mist een wel heel belangrijk ingrediënt, de kalkoen of zo. Geen probleem veel supermarkten zijn open.
-Vriend/kennis/familielid die en die zou dat en dat meenemen maar is dat ‘vergeten’. Kan ‘ie meteen kalkoen meenemen bij de buurtsupert.

Het vermaak
– Die ene moeder met die zeikkinderen is het favoriete speeltje vanGingerbreadman haar kids vergeten. Duccttape, ze kunnen fijn met dat rolletje spelen. Zet een leuke film aan of een spelletje op je laptop. Hiermee heb je je taak als gastheer/vrouw volbracht en spreek je vader/moeder aan op het gedrag.
– Je niet grappige oom begint een overbekend verhaal. Val in, maak het af en vraag die leuke tante naar haar vakantie. Heeft ze geen foto’s?
– Spelletjes of wandelen. Vermijd alles wat open is. Serieus streep bioscoop, zwembad en IKEA maar door. Tenzij je mensen wìl kwijtraken, zeer geschikte locaties.

Het overige
– Trek fijne kleren aan en dito schoenen
– Die vieze kleflel van een oom zoent je tante maar en anders fake je een koortslip.
– Spreken is zilver je muil houden goud. Geen moeilijk onderwerpen geen politiek, kies geen kant voor iemand in een lastig huwelijk. Smalltalk koetjes kalfjes enzovoort. Maak desnoods een spiekbriefje met leuke vragen, een goeie: Wat is je leukste 2016 moment? Wat doe je zoal als je vrij bent? Ga je nog op vakantie?
– Niet bepaald fan van gezellig samen zingen? Zet muziek aan, op de achtergrond maar wel aanwezig.

Hoe overleef je kerst? Zo dus, maar geve jullie voor de zekerheid nog een teken van leven?

17 thoughts on “Hoe overleef je kerst?

 1. We zijn met z’n tienen echtgenoot en ik, vijf zonen, drie vriendinnen) gaan bowlen en nadien hebben we bij ons thuis samen gegeten en bijgekletst. Pakjes uitgedeeld. Veel gelachen en vooral samen gezeten met mensen bij wie ik op mijn gemak ben. De rest van de familie (ouders, broer, zus, enzo) was niet uitgenodigd.

 2. Ja hoor, ik heb Kerst overleefd, wát zeg, het waren fijne dagen, dat een kleindochter mét man en kinderen zichzelf uitnodigd om “met de pannetjes te komen kloten” is alleen maar leuk en voor niémand een verplichting want dát kan natuurlijk ook, wél elkaar opzoeken gewoon omdat iedereen het prettig vindt. Sinds ik getrouwd ben( en dat is al érrug lang) is er nooit sprake geweest van verplichtingen over en weer maar toch ( of misschien wel juist daarom) wordt er vaak wel iéts met ( een deel van) de familie samen gedaan.

 3. Nou, gelukkig is het hier allemaal al achter de rug, en ik ben zeer blij hoe wij het vieren. Lekker fonduen en gezellig en dan naar huis.

 4. O ik heb dit jaar precies gedaan waar ik zin in had! De jaren met verplichte ellende zijn voorbij.

 5. Ieder mens moet kerst kunnen vieren op zijn/haar eigen manier.
  Niks opleggen, niks verplichten, dat werkt het allebeste!
  Gelukkig was de saamhorigheid zaterdagavond bij Jan en gisteren bij mij super en hebben we allebei genoten!
  Nog een paar leuke uitjes met mijn kleindochters en ook die vakantie is alweer voorbij!
  Op naar 2017! Maak er wat van!

 6. De verplichte feestdagen zorgen inderdaad vooral voor stress.
  Gewoon jezelf blijven is ook nu de oplossing!

  Vredige, veilige en voorspoedige feestdagen!

  Vrolijke groet,

 7. ha die Liesbeth
  ja ik gaf mezelf een nieuwe camera , m’n oudje begaf het en ik wilde ook wel een treetje hoger , maar goh wat moet ik nu weer veel leren pppffftt zoveel knopjes en mogelijkheden , maar zal zeker goed komen
  1 ding weet ik al , het wandelt minder makkelijk met zo’n ding voor je buik :)
  vrolijke groet

 8. Wij krijgen de ene uitnodiging na de andere. Dat scheelt veel stress, al moet er wel wat gereden worden. Daardoor drink je dan weer wat minder en dat scheelt de volgende dag weer. Geen katers! Die hebben we zelf al in huis en die vinden het maar niks dat Kerstgedoe. Vanaf morgen is het voor hen weer allemaal normaal….zoals het hoort. Nog een week en de kerstmeuk kan weer opgeborgen. Nieuw jaar, nieuwe kansen…

 9. Genoten van Kerst in de Ardennen met z’n viertjes. Samen koken, wandelen en vooral veel gelachen. Geluisterd naar muziek, ondertussen turen over het mooie landschap waarin het vakantiehuisje ligt. Morgen weer huiswaarts. Ik verlang alweer naar mijn kat, mijn bed, mijn huis en de normale dagelijkse zin en onzin.

Comments are closed.

Back To Top