Hoe lees je 100 boeken per jaar?

Hoe lees je 100 boeken per jaar?

Hoe lees je 100 boeken per jaar?

Er werd toch wel enigszins met verbazing gereageerd op mijn blog over de boeken van 2021 en dan vooral de hoeveelheid. Ook ik weet dat ruim 100 boeken per jaar lezen een dingetje is maar ik deed er geen moeite voor. Hoe lees je 100 boeken per jaar, tips en tricks van iemand die er alles van weet.

Laat andere dingen
Naar waarheid moet ik bekennen dat ik de 100 boeken begin september al gehaald had maar dat ik er andere dingen voor heb moeten laten. En dat moeten vond ik niet vervelend. Ik lees namelijk liever een goed boek dan dat ik een programma probeer te volgen met steeds 14 minuten reclame ertussen. Zet de televisie uit, echt het scheelt je makkelijk een uur per dag als je dat ding uitzet en dat uur is precies een lekkere tijd om te lezen.
Laat je niet afleiden door je telefoon, tenzij je daar een boek op leest. Domme spelletje, oeverloos scrollen op sociale media voor je het weet ben je en kwartier verder of meer.

Investeer in lezen of dat nu een echt boek, e-reader of koptelefoon is.

Neem een boek mee
Of je nu een echt boek meeneemt, een e-reader gebruikt of leest in een app op je telefoon, neem een boek mee! Pak je boek als je even ergens op moeten wachten, lees tijdens de pauzes op je werk of wanneer je moet wachten tijdens de sportles van je kind.

Lees wat je wil
Uit ervaring kan ik zeggen dat als heel veel mensen een boek goed vinden, mij die waarschijnlijk niet raakt of aanspreekt. Lees daarom wat je wil en niet wat in de mode is. Bevalt een boek niet? Kom je niet ‘in’ het boek? Leg het weg en voel je daar niet schuldig over er worden 230.000 boeken per jaar uitgegeven dikke kans dat je een leuker boek gaat vinden. O en volgens Google zijn er 129,864,880 boeken, heb ik een paar dingen over te zeggen. Dat zijn veel boeken en mocht je willen weten hoe Google aan dat getal komt geen idee ik had geen zin om het te lezen.

Een leesdoel van 5 boeken is ook een prima begin!

Luister een boek
Geen geduld voor lezen, luister dan een boek!
Hoewel een luisterboek niks voor mij is (ik deed een poging met Het Achterhuis die ik elk jaar lees) kan het wel iets voor jou zijn. Heb je het geduld niet een boek te lezen, luister er dan 1! Een luisterboek is goed te combineren met het huishouden, wandelen of autorijden. Goedkoop uitproberen? Er staan luisterboeken op Youtube.

En hebben jullie nog tips om lekker te lezen?

25 thoughts on “Hoe lees je 100 boeken per jaar?

 1. Ik ben nooit zo van de challenges of een bepaald aantal boeken willen lezen. Ik snap nooit zo goed waarom. Je kunt toch gewoon lezen? Of het is bedoeld als motivatie?

 2. Ik lees ook graag en veel, en mensen reageren bij mij vaak ook heel verbaasd dat ik ook meer dan 100 boeken in een jaar lees. Lees wat je leuk vindt en stop met een boek als het niet leuk is zijn daar beslist belangrijke redenen voor. Vroeger had ik het gevoel dat ik een boek altijd uit moest lezen (iets met opvoeding en zo…), want anders zonde van het boek. Tot ik het omdraaide en bedacht hoe zonde het van mijn leesplezier is als ik een boek ‘moet’ lezen, er daardoor tergend langzaam over doe (want toch zo min mogelijk dat boek pakken) en zo nog maar heel weinig lees. Hoe leuker je een boek vindt, hoe sneller je weer verder wilt lezen. Ook lees ik vaak verschillende genres na elkaar en vaak ook naast elkaar (fictie en no-fictie vaak), die variatie stimuleert ook. O, en minibiebs stimuleren ook om veel te lezen. ‘Snel dit boek uitlezen, kijken waar ik het voor kan ruilen in een minibieb.’ ;-)

 3. De hoeveelheid boeken maakt me niet uit. Ik noteer tegenwoordig de titels en schrijf in een paar woorden over de inhoud. Als ik het boek echt mooi vind zet ik een uitroepteken achter de titel. Als ik er niet doorheen kom, dat komt soms voor, zet ik een 0

 4. Heb mijn gelezen boeken ook eens geteld na je blog erover en ik zat tot mijn verwondering ook boven de 100. Kon hetzelfde niet goed geloven maar het was toch. Het gaat dus vlugger dan jezelf denkt blijkbaar.

 5. Ik ben ook dol op lezen en lees ook overal en altijd. In bed, in bad, op het balkon, in wachtkamers, noem maar op. Mijn tip: veel met de trein reizen! En dan onderweg lekker lezen. Toen ik pre corona nog met het OV naar mijn werk ging, las ik veel meer. Half uur heen en een half uur terug, dan heb je zo een boek uit.

 6. Ik lees ook veel en heb er heel veel plezier in. Maar 100, dat haal ik niet. Momenteel verlies ik mezelf in de mooie boeken van Irma Joubert.

 7. Gisteren weer drie nieuwe aanwinsten toegevoegd aan de bieb thuis. Kon het niet laten. En als ik dan al bladerend er doorheen gaan kan ik niet wachten om…. Maar ja, er liggen er nog meer en ik ben al bezig in zoveel andere tegelijk….Verslaafd aan lezen kent een eigen gezicht…

 8. Mijn leesseizoen komt er weer aan.
  Zodra ik buiten kan zitten in een heerlijke stoel, lees ik.
  Dan lees ik ook veel.
  Moet de deur weer dicht dan doe ik andere dingetjes, zoals puzzelen :)

 9. Ik las vroeger heel veel, was ook jarenlang lid van de bibliotheek. Maar lees nu nog geen boek per maand, ben te druk bezig met andere dingen

 10. 100 boeken, bedankt voor de tips, ik ga het nooit halen vrees ik.
  Mijn vrouw wel die leest heel veel.

 11. Een respectabel aantal.
  Ik haal er soms meer, soms minder. Het ligt ook aan het soort boek, sommige heb je ik een uurtje uit.

 12. Er zijn ook mensen die tig series op Netflix kijken in een jaar. Dát snap ik dan weer niet. Maar het komt uiteraard op hetzelfde neer. Alleen kies jij (en ik) voor een boek in plaats van een serie. En ik ben met je eens dat tv uit dan helpt. Scrollen is bij mij helaas nog vaak een valkuil. Heeft ook iets te maken met de hoeveelheid rust die ik al dan niet in mijn hoofd heb om te lezen.

 13. Ik las vorig jaar 39.162 bladzijdes verdeeld over 129 boeken. En nee geen challenge ik lees wat ik wil.

 14. Honderd boeken zal ik nooit halen in een jaar. Als langzame lezer was vijfenveertig boeken met ongeveer 12500 pagina’s vorig jaar mijn top. Als het je om aantallen gaat, tip: lees strips. Want aantallen zeggen ook niet zo heel veel, vind ik. Challenges daar doe ik niet meer aan mee. Is wel leuk voor boekverkopers, natuurlijk.

 15. 100 boeken per jaar lees ik niet meer. Maar vroeger haalde ik er makkelijk 4 per week. Meer mocht ik niet meenemen in de bieb…

 16. Niet te geloven. 100 boeken.Proficiat.
  Ik lees meestal alleen natuurboeken maar ga veel liever de natuur in dan te lezen

 17. Ik lees veel, zal waarschijnlijk ook de honderd wel halen maar tel niet, tel niks, waarvoor? Altijd een boek bij me, lekker als ik ergens moet wachten. Ben de enige in de wachtkamer van de fysio die een boek leest, de rest zit allemaal op hun telefoon te koekeloeren. En wij zetten heel makkelijk de televisie uit en die komt overdag en ’s avond voor acht uur sowieso niet aan. Dan lezen wij.

 18. Het zou me vroeger ook geen moeite gekost hebben maar inderdaad, de tijd dat er nog geen TV was, en ook geen computer of telefoon. Nu lees ik er misschien 5 per jaar, inderdaad in de trein of op het strand. Ik lees vrij veel blogs dus ik mis het lezen verder niet.

 19. Vroeger las ik veel meer dan tegenwoordig, dat wil zeggen: boeken, lezen doe ik iedere dag volop, zoals bijvoorbeeld jouw blog. Maar sinds een half jaar ben ik weer in de boeken gedoken, met name ook het deels herlezen van mijn boekenkast. Omdat ik het geheugen blijk te hebben van een Alzheimerpatient in het laatste stadium, mét Korsakov, is bijna ieder boek geheel nieuw voor me. (Ik lees ook best wat nieuws hoor, zeker ook op mijn leesplankje.) Je tip: neem een boek mee, kan ik van harte onderschrijven. Er was, voor de jongeren onder ons, een tijd zonder smartphone en ik had altijd (!) wel een boek in mijn tas. Ik herinner me het wachten op het veld van de Goffert in Nijmegen tot de Stones gingen beginnen met hun concert. Tot verbijstering en ook amusement van de omstanders heb ik toen zeker 3 pockets uitgelezen en daarna in pantomime nagespeeld. (Dat laatste heb ik verzonnen.) Dus ja, neem een boek mee, koop een leesbril (voor de jongeren onder ons: een ding op je neus waardoor je eruit ziet als een Alzheimerpatient in het laatste stadium), tv uit en Bach aan, en lees!

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top