Het Vrijheidsmuseum Groesbeek

Het Vrijheidsmuseum Groesbeek

Het Vrijheidsmuseum Groesbeek

Het Vrijheidsmuseum is een museum in Groesbeek. Voorheen stond praktisch op dezelfde locatie het Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek. Dat dit zwaar verouderde museum verbouwd moest worden beschreef ik jaren geleden al en een paar weken geleden bezocht ik het vernieuwde Vrijheidsmuseum.

Entree
De nieuwe koepel staat voor nu nog even achter het bijna afgebroken oude museum. Alleen de entree al, meer licht en een dramatische zich steeds herhalende muziek verwelkomen je. Voor je een moderne balie en verderop zwarte rekken met boeken. Een deur sluit de entree af naar het museum.
Ik betaal de entree en wordt meteen doorverwezen naar de filmzaal. Enigszins teleurgesteld verlaat ik die weer. Ja het is een sfeermaker maar de veelal bij elkaar geraapte foto’s met steekwoorden als collaboratie, verzet enzovoorts stellen eigenlijk weinig voor. Drietalig, dat wel maar hier zo dicht bij de grens vind ik dat ook niets vreemds.

Vlot wandel ik de dubbele deuren door, muziek die me normaal wel kan bekoren heerlijk dramatisch en groots, komt me al tegemoet. De vele schermen ook. De enorme tv’s hangen zo dicht bij elkaar dat ze elkaar hinderen qua geluid. Maar het moet gezegd er is veel informatie en ja ik heb ook nieuwe dingen geleerd. Ook de beperkt aanwezige poppen hebben zeer mooie gezichten gekregen.

Dilemma’s
Kort komt de periode voor de Tweede Wereldoorlog aan bod en al snel gaat het via de NSB en de Pacific door naar oorlog in Nederland. Een éénpersoons schuilbunker vult de ruimte, nog niet eens hinderlijk. Aan de zijmuren opnieuw vele schermen, hier afgezet met dunne muurtjes. Op het scherm dilemma’s die zelfs voor mij niet te beantwoorden zijn. Wie weet is dat de bedoeling is.

Schuilkelder
Een nagemaakte schuilkelder met luchtfilter uit die tijd doet even alles buiten deze benauwde ruimte verstommen. Wat best lekker is want de inmiddels vermoeiende en bloedirritante muziek die het hele museum vult, wordt naar de achtergrond gedrukt. Ook het geluid in de schuilkelder is nadrukkelijk aanwezig, doet oren piepen op sommige momenten. Ja het is realistisch met die trillende banken maar een zogenaamde voltreffer doet me de ruimte vervroegd verlaten.
Opvallend vind ik de aanwezig zijnde dingen die met duidelijke sticker aangeven dat ze aangeraakt mogen worden. Een betonnen oefenbom, een wapen uit die tijd.

Collectie
Een diorama wat ik in het oude museum al mooi vond is voorzien van wat beweging in de achtergrond en ook het enorme schaalmodel van Operatie Market Garden in Groesbeek en omgeving is overgebracht. Ook wordt er specifiek aandacht besteed aan personen uit de streek waaronder Rose Jacobs. Mooi vind ik dat, de omgeving spreekt in dit museum. Helaas oogt het museum door de steeds afgezette rondingen erg vol. De buizen van de glider, de fietsen en een betonblok met zerkjes van klei maken het rommelig en voegen niets toe. Wel twee filmzalen, een nogal groot restaurant, een zaal ter vervanging van de kapel en nog een zaal voor de VN en wat zij doen.

Mening
Slechter had het niet gekund, het oude museum was zo enorm verouderd het kon alleen beter. En dat is ook gebeurd. Het museum is naar het nu gehaald maar ondanks dat het pand aardig gegroeid is vind ik het een drukkend vol en donker museum. Het gaat over vrijheid dat museum maar het voelt donker en niet sfeervol of licht zoals de bevrijding.
Navraag vertelde ons dat veel van collectie verkocht, terug naar de eigenaar of in de opslag is. Ben je geïnteresseerd in voertuigen? Ga hier niet heen. Wil je iets over oorlog en vrede leren? Bezoek het museum maar neem oordoppen mee. Tegen de tijd dat je achterin het museum aanbeland bent, ben je ook uitgeblust door de opdringerige muziek en realiseer je je dat het wel over de oorlog gaat maar er bijna niks van de oorlog staat.

Betaalbaar: €12,50 (duur voor de grootte)
Kindvriendelijk: Ja
Bereikbaar: Bus in de buurt
Combineren met: Een rustige wandeling in de prachtige omgeving
Voorzieningen: Restaurant (niet uitgeprobeerd)
Website: https://www.vrijheidsmuseum.nl/

15 thoughts on “Het Vrijheidsmuseum Groesbeek

  1. Waarom toch altijd weer die muziek, Zeker als dat niet op zijn plaatst is. In restaurants ook vaak opdringerige niet bij de sfeer passende muziek. Ik eet het liefst in stilte.

  2. Overloon is 1 van mijn favorieten. Het is een groot en waardevol museum omdat er voor ieder van het gezin iets te zien is. En het is er rustig, ook waardevol.

  3. Mijn moeder is een tijdje terug naar het museum in Overloon geweest, met opa en oma. Maar goed dat ze niet voor dit museum gekozen hebben, want dan had met name opa volgens mij echt last gehad van al dat geluid.

  4. Het ziet er best mooi uit, maar wat een gemiste kans van al die herrie. Ik kijk graag in stilte om me heen in een museum. Dus nee, hier gaan ze mij niet zien. Jammer!

  5. Ja enorm ben zwaar teleurgesteld. Ze bouwen een schuilkelder na, heel mooi, maar het geluid wordt hinderlijk hard. Het staat vol en het is te donker. Ze hebben 4 zalen en die horen niet bij het museum. Twee zijn filmzalen, 1 is ter vervanging van de kapel en 1 is ter ere van de VN. Allemaal ten koste van het museumdeel wat hier en daar krap voelt. Ik ben teleurgesteld maar heb mn bevindingen gemaild.

  6. Voor ik ging was het al bekend. En ja dat heb ik gezegd maar ik kreeg niet echt response.

  7. en ik neem aan dat er over die muziek is gereclameerd , maar niets is mee gedaan , zo jammer :(

  8. Nee laat maar , is me sowieso te ver weg, maar die herrie….? Mij niet gezien.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top