Gennep de vergeten vesting

Gennep de vergeten vesting

Gennep de vergeten vesting

We waren er wel eens doorheen gereden, vaker langsgekomen ook maar van de week reden we speciaal naar dit mooie dorpje. Gewoon om het eens te verkennen, om te genieten van het weer en de herfst maar vooral van de geschiedenis die deze dorps aandoende stad te bieden heeft.

Gennep de vergeten vesting
Gennep ligt bovenin Limburg daar waar de Maas en Niers samenkomen. Het Keltische woord Ganapja verwijst naar deze 2 wateren en is ook waar de naam Gennep vandaan komt. Hier kwamen ook twee doorwaadbare plaatsen samen. Gennep is dan ook een hele oude stad, rond het jaar 750 stond er al op de plaats van de huidige oude kerk een houten kerkje. Helaas heeft een stadsbrand een hoop verwoest maar wordt er in een vodje van een brief gesproken dat er ruim voor 1371 al stadsrechten waren. Gennep had drie stadspoorten die voor 1900 al afgebroken waren, wel zijn op een aantal locaties de stadsmuren nog goed zichtbaar en zijn de contouren van de burcht weer zichtbaar gemaakt.

Onderdrukking, oorlog en bevrijding
De stad heeft in de voorgaande eeuwen steeds onder ander bestuurd gestaan, van Pruisisch, tot Frans, Kleefs en Belgisch. Een kanonschot bepaald uiteindelijk dat Gennep bij Nederland hoort. Het Duitse lijntje zet Gennep als grensstation en hoofdkantoor van de spoorlijn, op de kaart. Helaas heeft het stadje ook in de Tweede Wereldoorlog te lijden gehad. Operatie Market Garden kwam zeer dichtbij maar pas tijdens Operatie Veritable in februari wordt het stadje bevrijd. Op de dag van bevrijding beginnen de geallieerden aan een baileybrug, die door opkomend water, de langste van de Tweede Wereldoorlog was.

Wandeling door Gennep
Het was zo’n typische herfstdag, we zouden eigenlijk de herfst in Groesbeek gaan fotograferen, maar het weer liet me een beetje in de steek. Maar zodra de zon weer door de bewolking stak kriebelde het en sloegen we, net voor die brug, af. We vonden een parkeerplek niet ver van de portaaltoren van de kerk die tijdens de bevrijding zwaar beschadigt werd. Op de begraafplaats achter de toren vormen boompjes het schip van de kerk. De toren, die voor de symbolische waarde van een euro aan de gemeente verkocht is, is te beklimmen. Wat ik overigens voor mijn eigen veiligheid, te krap voor fatsoenlijk afstand houden, achterwege liet. Lees daar vooral ook geen zin in kakhielen en stervens veel hoogtevrees.

Een lelijk gebouw verderop, het nieuwe stadhuis, verbergt op het binnenplein een werkelijk schitterende mozaïek. Het is genoemd naar Ellen Hoffman, een Joodse inwoonster die omkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik dwaal verder en zie het oude stadhuis van Gennep, een magnifiek mooi gebouw met daarnaast het Petershuis, waar een museum in gevestigd is. De Markt ademt de sfeer van de stad en we lopen de straat dan ook uit om nog meer van Gennep te zien.

Barmhartige Samaritaan
We zwerven over de de vestingwal, zien stadsmuren, lieve straatjes en een sfeervol en mooi gelegen oorlogsmonument. De Barhartige Samaritiaan is een groot bronzen beeld van een man op een paard met gewonde strijder op schoot. Het is ontworpen door Jac Maris, kunstenaar en verzetsheld.
We rijden naar het water hier zijn de contouren van wat ooit een burcht was te zien. De Heren van Gennep huisde in het Genneperhuis maar daar is helaas niet meer veel van te zien. Het doet me dan ook niet zoveel. Een klein eindje verderop weet ik een stukje geschiedenis wat me meer raakt. Vanaf de oever kijk ik naar de nieuwe brug tussen Gennep en Oeffelt. Ik laat mijn blik dwalen en zie aan de overkant waar we al eens hadden gestaan en probeer me de Baileybrug voor te stellen die hier lag.

De zon laat zich niet meer zien en zo aan het water is het vreselijk guur. Vlot maak ik foto’s van de nieuwe brug en met een laatste rondje door Gennep de vergeten vesting, rijden we over die zo bijzondere brug, waar ik nog op terug kom, naar huis.

 

33 thoughts on “Gennep de vergeten vesting

 1. Gennep was in mijn hoofd altijd meer een dorp, maar ik zie op de foto’s toch wel een klein stadje… Ben er dus ook nooit echt geweest, alleen langs gereden.

 2. Wat een mooi verslag! Nederland stikt ook echt van de mooie dorpjes, als je het maar ziet.
  Ik ben er een keer geweest, in 2004. Op een vakantiepark notabene… Dank voor de tip!

 3. Ik weet het en ook een tentoonstelling over het Duitse lijntje. Maar de bieb was dicht en dan nog liever geen risico.

 4. Vrijwel bijna elk jaar deden wij Gennep aan met de boot,de haven ligt er even buiten.We hebben het volop verkend zoals ook de omgeving.Je had eigenlijk even naar de bib moeten gaan,daar is een tentoonstelling over WO 2 tot januari.Misschien wordt het wel verlengt ivm covid.

 5. Ik ben er ooit een keer langs gefietst toen ik daar een stuk Maas volgde. Vanuit de lucht is de citadel wel te herkennen, maar daar moet je goed je best voor doen. Vraag me af of er rond de stadswal ooit water heeft gelegen. Aan de noordkant zag ik nog een oude stoomlocomotief staan. De Niers ken ik wat beter. Die kwam ik al eens tegen in Goch, Geldern en Mönchen-Gladbach.

 6. Nou kom ik mijn hele leven al in Limburg voor uitstapjes en meer, maar dit nooit gezien of geweten. Had ook eerlijk gezegd het idee dat het een Brabants of Gelders plaatsje was. Weer iets geleerd….

 7. Hier in Limburg is het ook min of meer een vergeten plaatsje. Je heb je best gedaan om het een beetje op de kaart te zetten met een mooi verhaal en dito foto’s.

 8. mooie verslag, info en foto’s Liesbeth,
  als ik daar ooit eens in de buurt kom zal ik deze plaats zeker bezoeken.

 9. Wat een interessante log over Gennep.
  Een stad met een hele geschiedenis, zeker ook wat bestuur betreft.
  De foto’s zijn op de juiste momenten gemaakt. Hans

 10. Het is een mooi stadje en je kunt ook lekker in de uiterwaarden lopen. Op de rechter schoorsteen van het oude raadhuis nestelt ’s zomers een ooievarenpaar. Fijne foto’s!

 11. Bedankt om ons met Gennep te laten kennis maken, Toen je schreef dat dit dorp ooit nog een Belgisch bestuur had, keek ik wel even verbaast op. Het dorp heeft duidelijk een paar gezellige hoekjes die je mooi op foto wist vast te leggen. Bedankt voor het delen en nog een fijne avond gewenst Liesbeth.

 12. Ziet eruit als een heel lief klein stadje.. die indruk krijg ik in ieder geval van jouw mooie foto’s.
  Dat mozaïek is inderdaad geweldig.. heb de link even aangeklikt.

 13. ik wandelde er door/langs op het Pieterpad
  maar zo mooi als jij het nu laat zien in woord en beeld , zo zag ik het niet
  het is een pareltje van een stadje

 14. Leuk om iets over Gennep te lezen, ik kende het niet. Vind trouwens dat mozaiekwerkje in de stoep erg leuk.

Comments are closed.

Back To Top