De mooiste snoepwinkel van Den Bosch

De mooiste snoepwinkel van Den Bosch

De mooiste snoepwinkel van Den Bosch

Dat Den Bosch een prachtige stad is, dat weten veel mensen. Maar TumTum, de mooiste snoepwinkel van Den Bosch, die kent niet iedereen. Ik kende de naam van het winkeltje maar ook ik weet dat ik beter niet op zoek kan gaan naar een snoepwinkel. En toen kwam ik er zomaar voorbij, echt waar. 

Het oude pand
De Ridderstraat, is een klein schattig straatje die uitkomt op de Markt. De ingang vanaf Markt was ooit nog smaller dan het nu is. Al in 1865 is er een vermelding over het pand, toen heette het de twee Engelse schoenen. Het werd met een verdieping verhoogd, was tot tweemaal toe het pand van een goud- en zilversmid, was een groente- en fruithandel en had meer dan eens te maken met het stadhuis wat erachter ligt. Of het nu om inkijk of brandgevaar door het roken van bananen ging. Ooit was de opkamer een werkplaats maar inmiddels is van dat alles niets meer te herkennen en is de mooiste snoepwinkel van Den Bosch vooral een verademing van gezellige knusheid in de binnenstad van Den Bosch. Zo één die je echt niet over mag slaan.

Met een heerlijkste uitdossing in de etalage is het voorbij lopen van zo’n heerlijke winkel voor mij onmogelijk. En dus deed ik dat ook niet. Ik had maar een paar seconde nodig en toen ging ik al vragen of ik binnen foto’s mocht maken. Dat mocht maar werd me niet makkelijk gemaakt. Het was een komen en gaan van mensen, moest afstand houden en ik werd ook een beetje afgeleid door al het lekkers. Van kaneelstok tot colaballen ze hebben er echt alles. Iedereen liep dan ook met een bordje en tang rond en ook ik ging niet met lege handen naar buiten. Niks zo lekker als gebroken chocoladeletters maar dat is ook lekker en dat en dat…

Ik maakte nog wat laatste foto’s, genoot van de heerlijke sfeer en de Oudhollandse stijl en maakte toen plaats. De snoepwinkel is drukbezocht en absoluut een bezoek waard, het is dan ook de mooiste snoepwinkel van ’s Hertogenbosch (en omstreken!).

 

35 thoughts on “De mooiste snoepwinkel van Den Bosch

 1. De winkel is zelfs een snoepwinkel voor mijn ogen!
  Het lijkt verbazingwekkend veel op de snoepwinkel waar ik als kind kwam. Oh, die nostalgie.

 2. Wordt gerund door een van mijn modelverzamelkennissen, althans diens vrouw doet dat. Ook een keer wezen kijken uiteraard….Zeer verleidelijke winkel…

 3. De volgende keer dat ik in Den Bosch ben probeer ik er aan te denken. Al heb ik het idee dat ik er wel eens voorbij gelopen ben.

 4. Oh… je reinste luilekkerland, ze hadden er vast ook de schuimblokken die ik vroeger zo lekker vond! En vooral allemaal zo kleurig!

 5. Dat is toch prachtig he, een stad met zoveel geschiedenis. Een leuke ontdekking. Zo heeft iedereen zijn eigen klanten.

 6. Misschien wel de mooiste snoepwinkel van Nederland :) Kan me ook niet voorstellen dat ik daar zomaar aan voorbij zou lopen.

 7. Jaren geleden dat ik daar ouderwetse snoepjes kocht. Blijkbaar gaan de zaken goed dat ze nog steeds bestaan. Oh, gebroken chocolade letters. Jammie! Maar goed dat Den Bosch een eind reizen is.

 8. Ja mooi he? En tja, Den Bosch is gewoon mijn favoriete stad. Te weinig geweest dit jaar, maar ja de reden daarvan is bekend.

 9. Ik koop haast nooit snoep (behalve chocola) maar hier zou ik wel even binnenstappen. Vooral vanwege de nostalgische sfeer :-)

 10. Wat leuk! Hier in de buurt heb je een heel klein ouderwets snoepwinkeltje. Erg leuk ook.

 11. Echt leuk zo’n oud winkeltje! In mijn jeugd moest ik altijd kiezen als er verschillende koekjes of snoepjes waren. Dat zit er nog steeds in.. in zo’n winkeltje zou ik graag wat kopen maar het is heel moeilijk om een keuze te maken…

 12. Wat een plaatje die winkel, zowel vanbinnen als vanbuiten! Dat is nou precies hoe ik het voor mij zie als iemand zegt dat die zich voelt als een kind in een snoepwinkel. Een feestje om daar rond te mogen kijken.

 13. Gaaf dit! Zo’n snoepwinkel die ik ken van het Openluchtmuseum, maar ze bestaan dus nog. Echt heel tof. En slecht voor m’n tanden;).

 14. Wat een prachtig winkeltje. Leuk ook om de historie te lezen. Daar kun je vast op zoek naar snoep van vroeger. Van die ufo’s van papier met zuur poeder er in. Of salmiak in een geel zakje. Jeugdsentiment.

 15. Oh, wat ziet dat er gezellig uit! Het doet me denken aan Pleuntje Pukkel. Als kind wilde ik altijd graag op haar pleinte wonen. Als ik heel eerlijk ben, nu ook nog…

 16. Ik zou er nooit naar binnen stappen daar ik nooit snoep koop. Ik zou dus niet weten hoe zo’n winkel er uit zou zien.

 17. Het exterieur doet me denken aan een snoepwinkel uit mijn jeugd.
  Een warme uitstraling waar menig kind, mens wel naar binnen wil. Hans

 18. Kijk, dát zijn nou winkels waar je wat aan hebt. Al die kleuren, vormen, geuren ook! En smaken natuurlijk. Ook mooi als het om vrolijke meuk gaat: garen en bandwinkels, met van die klosjes in zo’n rek en ritsen in duizend tinten.

 19. ja Den Bosch is een mooie stad , met mooie gebouwen en winkeltjes
  dit is er een mooi voorbeeld van , een pand met al een hele geschiedenis
  nu een lekker winkeltje :)

 20. Een echt ouderwets snoepwinkeltje dat vele herinneringen uit de kindertijd oproept. Ooit was ik in Baarle Nassau ook in zo’n ouderwets snoepwinkeltje. Ik vond dat een geweldige ervaring. Ik zag dingen die ik uit mezelf nooit meer voor het ogen had kunnen halen, tot ik ze daar weer zag liggen.

 21. Zo’n snoepwinkel vind ik ook mooi om zien, maar iets kopen zou ik niet vlug doen. Ik ben nu eenmaal geen snoeper, behalve zwarte chocolade dan.

Comments are closed.

Back To Top