Gelezen boeken van 2022

Gelezen boeken van 2022

Gelezen boeken van 2022

Ergens halverwege het jaar realiseerde ik me dat ook 2022 een goed boekenjaar zou worden. Ik vond een aantal boeken die ik al jaren wilde lezen, ik had wederom moeite mijn favoriet te kiezen en uiteraard had ik ook nog wat te klagen. Ik breng het samen in de gelezen boeken van 2022.

Lekkerst leesbaar:
Confettiregen en De Marathon.

Achterlijkste titel:
De achtertuin van het Achterhuis, op zich klopt de titel wel maar dan verwacht je meer over Anne Frank te lezen en dat was er niet. Hooguit een enkele verwijzing, zonde want het is een heel goed oorlogsboek.

Tranen gelachen:
Chateau Slurp en Overleven als Gort in Frankrijk, Ilja Gort is hilarisch.

Onder mijn huid:
Stil in mij Esther Verhoef een boek vol waargebeurde getuigenissen van kinderen die bij nonnen gewoond hebben. Ik kon vaak amper geloven wat er stond, bizar en mensonterend.

Eindelijk gevonden en gelezen:
De Crèche, Engel van Arnhem, Tunnel naar de vrijheid.

Tegenvallers:
Danielle Steel, zoveel boeken zoveel fans maar voor mij eens en nooit weer.

Slechtste boek:
Ik las dit jaar meerdere boeken van John Boyne, Mijn broer heet Jessica vond ik een zeer goed geschreven boek met mooie opbouw. Dat ‘Noah Barleywater gaat ervandoor’ het slechtste boek van het jaar geworden is, is dus best opvallend. Boyne schrijft normaal fijne goed leesbare boeken maar dit boek vond ik een vreemd verhaal met verwijzingen naar sprookjes die anderen veel beter hebben geschreven. Ik had nog goede hoop voor het einde maar het was vooral een enorme teleurstelling.

Ik las 27.193 bladzijdes verdeeld over 119 boeken.

Kinder-/young adult:
-Ik las de laatste 4 delen van Harry Potter en kan niet anders zeggen dan dat het een heerlijke serie is. Ik had met enige moeite alle delen voor een zeer schappelijke prijs bij elkaar gesprokkeld toen ik alle hardcovers in een kringloop vond. De hele serie blijft trouwens hoewel de kans dat ik de boeken nog eens ga lezen niet zo groot is.
-Anne Frank is niet van gisteren, te kinderlijk geschreven maar wel een mooie opstap naar het Achterhuis.
-Ik las Reis door de nacht van Anne de Vries, een young adult oorlogsboek waar ik al tijden naar zocht en enorm van genoten heb.
-Ook kocht ik de gehele jonge geuzen serie en las de eerste delen, hoewel een los deel vorig jaar iets tegen viel genoot ik van de boeken die ik tot nu toe las.
-Matilda, eindelijk vond ik de versie die ik als kind las, ik las het met een uur uit en vind het nog steeds een heerlijk kinderboek.

De noemenswaardige boeken:
De Crèche Elle van rijn -> Heftig maar fijn leesbaar grotendeels waargebeurd WO2 boek over de crèche nabij de Hollandse Schouwburg.
Confettiregen Splinter Chabot -> Ontzettend mooi en lief geschreven coming to age book over de familie Chabot en Splinters worsteling om uit de kast te komen.
Felix de stationskat Kate Moore -> Over het leven van een stationskat in Huddersfield Engeland volkomen verslonden dit boek.
Felix & Bolt Kate Moore -> Vervolg op het boek hierboven Felix krijgt een hulpje. Mooie inkijk in het werk op een station.
Stil in mij Danielle Hermans Esther Verhoef -> Heftig, bizar, mensonterend over kinderen die opgroeien bij de nonnen waargebeurd verhalen.
Reizen Waes Tom Waes -> Zijn boek is net zo leuk als zijn programma!
Tunnel naar de Vrijheid Ellen Sesta -> Over een tunnel die onder de Berlijnse muur door werd gegraven, leest als een thriller maar is waargebeurd.

Mijn favoriete boek:
Het is een utopie dat ik eens één boek weet te kiezen ook dit jaar zijn het er twee die ik beide met liefde heb toegevoegd aan mijn bescheiden collectie boeken die mogen blijven.

Het Achterhuis Anne Frank de graphic novel ari folman
Ik zag het boek bij toeval in een kringloop en wilde het eigenlijk na het lezen verkopen, ik deed het niet. Het is een prachtig geïllustreerde novelle die het verhaal van Anne Frank en haar familie prachtig vertaald heeft in veelal kleurrijke plaatjes en op geheel eigen wijze een zeer bekend verhaal verteld.

Engel van Arnhem Kate ter Horst
In september keek ik naar het huis waar het boek zich afspeelde, Operatie Market Garden Oosterbeek tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Britten en Polen landden op landingsvelden nabij Oosterbeek en rukken op naar Arnhem. Een verwoede strijd volgt, dit boek geschreven door Kate ter Horst die het ook meemaakte, de vele gewonden komen terecht in een huis naast de kerk en worden door Kate geholpen terwijl ik de kelder haar familie met jonge kinderen en een baby schuilt. De Slag om Arnhem was gruwelijk maar tussen alle ellende leefde een engel genaamd Kate.

14 thoughts on “Gelezen boeken van 2022

 1. Ik heb heel weinig gelezen afgelopen jaar. Ik probeer mijn leven te beteren dus ik ben altijd blij met dit soort overzichtjes. Dank u!
  PS: die van Hugo Borst vond ik mooi! Vooral deel 1.

 2. Jee wat een hoop boeken! Heerlijk! Ik hoop dat ik komend jaar weer meer aan lezen toe kom. Confettiregen staat op de wishlist.

 3. Zo jeetje wat een hoop boeken heb jij gelezen vorig jaar.
  Er zitten in ieder geval een aantal boeken tussen die mijn aandacht hebben getrokken. Ik ga ze ook eens opsnorren.

 4. Respect voor dat hoge aantal boeken wat je leest, dat haal ik niet. Ik weet eigenlijk helemaal niet hoeveel ik er lees, ik ben niet zo’n teller.

 5. Dat wist ik, zodra ik het boek gevonden had heb ik de omnibus ook meteen gelezen. En ja mooi boek.

 6. Wow, 119 boeken. Wat veel! Ik lees veel, maar dat haal ik bij lange na niet. Leuk ook dat we soms heel verschillende smaken hebben. Ik vond Noah Barleywater namelijk geweldig! Dat boek van de achtertuin heb ik genoteerd.

 7. Buiten Anne Frank hen ik er gene gelezen, behalve de boeken van Harry Potter die ik in de slideshow voorbij zag komen. Ik vind de films van Harry leuker dan de boeken. Ik lees jammer genoeg niet zoveel meer.

 8. 119 boeken vind ik een indrukwekkende score.
  ‘Reis door de nacht’ las ik als tiener en daar heb ik toen ook erg van genoten. Mijn moeder heeft ‘m in de kast staan en ik vind het best een goed idee om hem nog eens te lezen.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top