Fotoserie: Winter in Orientalis

Fotoserie: Winter in Orientalis

Fotoserie: Winter in Orientalis

Op de valreep van het seizoen vond ik de tijd om naar Orientalis te gaan. Nog elke keer als naar dit park bij Nijmegen ga geniet ik van de mooie huisjes en de sfeer in het park. Hoewel ik eigenlijk vorig jaar al wilde, kwam er toen in het winterseizoen niets van. Des te blijer was ik dat ik pasgeleden de poorten van het park doorliep en zag dat de drukte meeviel. Winter in Orientalis.

Grootste kerstdiorama van Nederland
Met veel plezier genoot ik van het enorme kerstdiorama die zij hebben. Dit 110 m² grootte schaalmodel is dit jaar opnieuw opgebouwd nadat de het vorig jaar voor een groot bedrag hebben gekocht van de voorgaande eigenaren. Het bedrag van 25.000 euro werd door crowdfunding bij elkaar gebracht. En hoewel ik voor uren naar het diorama zou kunnen kijken gaf me dat wel even mijn bedenkingen. Zulke bedragen voor iets wat een paar maanden per jaar te zien is tegenover de rest van het park wat serieus aandacht nodig heeft.

Mariagrot
Toch heb ik me weer vermaakt in het park, veelal omdat je er gewoon heerlijk kan wandelen. In het Joodse dorp waren vooral dingen te koop en vond ik de levendigheid wat minder. Wat pubers die met het vuur bezig zijn en niemand in de kleding van toen. Een gemiste kans. Verderop genoot ik wel van de grot die hier als kerststal gebruikt wordt. De overlevering wil een verhaal wel anders vertellen, realistisch is het wel want die grotten die zijn er nog. Tot mijn genoegen zag ik dat je een kaarsje aan kan steken en dat er meer sfeerverlichting is.

In de Karavansarai, de oase en toevluchtsoord nagebouwd van de woestijn, vond ik een geweldige knikkerbaan, waren ze bezig een schilderij na te maken en was er iets met een compilatie van zingende kinderen. Die knikkerbaan is bijzonder, maar het zijn wel specifieke dingen die helaas meer mensen niet dan wel aanspraken toen ik er was. Na een kort rondje langs de Romeinen waar alles op het winkeltje en het restaurant en dus op geld uitgeven gericht was, hebben we het park weer verlaten. Fotoserie: Winter in Orientalis.

32 thoughts on “Fotoserie: Winter in Orientalis

 1. Kies een dag met mooi weer, de bus stopt bij de rotonde dan kan je de entree al zien liggen en in het park rijdt tegenwoordig een minibusje rond. Overigens is een flesje water en meegebracht eten ook echt een tip van mij.

 2. Ik ben het met je eens dat er van het sponsorgeld ook daadwerkelijk veel anders gedaan had kunnen worden. Het was echter een sponsoractie van Orientalis speciaal voor HET KERSTDIORAMA. En het is maar de vraag of er anders zoveel geld middels een kortlopende sponsoractie zou zijn opgehaald.
  De helft van het sponsorgeld is gebruikt voor de overname van HET KERSTDIORAMA, de rest is voor de toekomst.
  Ik ben het ook met je eens dat er in Orientalis altijd veel moet gebeuren om het themapark in stand te houden. Het is niet voor niets dat er slechts enkele betaalde krachten rondlopen en dat het gros van de medewerkers vrijwilliger is. Ook wij als exposanten zagen vorig jaar (en ook dit jaar bij onze expisitie KERST IN KARTON) af van een honorarium. Voor ons is de moeilijke financiële basis van het museumpark de reden geweest om Orientalis HET KERSTDIORAMA te gunnen voor een overnamebedrag dat heel veel lager is dan de werkelijke waarde ervan (het was voor € 45.000 door ons verzekerd). Er waren 8 serieus geïnteresseerde musea/expositieplekken, maar bij geen van hen zagen wij de verbinding tussen HET KERSTDIORAMA en dat waar ze voor stonden zo sterk als bij Orientalis. En er was ook jeugdsentiment van mij: Heilig Landstichting was voor mij een park waar ik als kind heel erg graag kwam. Of onze keuze goed is geweest om het bij Orientalis achter te laten, zal de tijd moeten leren. De paar vaste medewerkers en de vele vrijwilligers zijn er in ieder geval heel blij mee en trots op om het binnen hun poorten een plek te mogen geven.

  Dank voor je eerlijke blog. En voor het feit dat ik onze aanvulling kon geven.

 3. Bedankt voor de aanvulling. Het bedrag komt uit de krant en maak van jullie maar jij, ik maak mijn blog alleen.
  Ik begrijp nu dat jullie niet dat bedrag hebben gekregen en dat het een bedrag voor de toekomst is. Maar begrijp ook dat ik verder kijk dan het diorama en dat er voor zulk geld ook een heleboel andere dingen gemaakt, georganiseerd en gerepareerd kunnen worden.
  Ik hoop dat het diorama de aandacht blijft krijgen die het verdient, want het is werkelijk geweldig, Roel.

 4. Even een correctie: inderdaad kocht Orientalis vorig jaar HET KERSTDIORAMA van mijn partner Fred van der Zwet en mij. Maar het bedrag dat jullie noemen is veel meer dan de aanschafprijs en een deel van dat bedrag wat Orientalis heeft gekregen om de toekomst van HET KERSTDIORAMA te behouden inclusief onderhoud, opslag en vernieuwing/vervaging te waarborgen. En niet onze totale inkomsten. Afgelopen kerstperiode heeft Orientalis het kerstdiorama opnieuw tentoongesteld. Om de nieuwe bouwploeg in te werken, zijn wij heel actief bij de opbouw betrokken en bezig geweest. Daarnaast hebben we een 50 pagina’s dik draaiboek samengesteld voor het museumpark. Wij hopen dat hierdoor HET KERSTDIORAMA ook in de toekomst in volle omvang geëxposeerd kan worden.

 5. Daar heb ik nog nooit van gehoord !
  Dit soort gebeuren vind ik wel mooi en fijn om eens te beleven.
  Knappe fotografie heb je hier, het is net of ik een andere wereld bekijk :-)
  Mooi !

 6. Ja, mooi dat park. Al lang geleden dat ik er was. Wordt weer ‘ns tijd.

 7. Er is veel werk gestoken in die diorama’s. Winter is het niet echt te noemen maar dat mag de pret niet drukken denk ik als ik je foto’s zie.

 8. Ja, dat is alleen maar leuk, lekker genieten en van alles in je opnemen, fijn is dat!

 9. Zou jammer zijn als dat alleen in de (drukke) weekends was.. maar er hangt natuurlijk ook een kostenplaatje aan.

 10. De kerstdiorama’s zijn ware kunststukjes.
  Oh, ja was vroeger de heilige land stichting.
  De knikkerbaan zou door Jelle’s Marble Runs zijn gemaakt, heeft ook een kanaal op You tube. Hans

 11. Ik denk het of liever gezegd ik hoop het. Twee jaar geleden was er meer te beleven, meer gezelligheid.

 12. Ik zal je vertellen.. ik ken dit niet eens.. ik heb er nog nooit van gehoord. En…. ik denk dat ik ook maar oversla na deze review ;-)

  Love As Always
  Di Mario

 13. Hwt is een mooi park maar ik denk dat het net als Openluchtmuseum Arnhem, alleen in de weekenden echt leuk is.

 14. Zie onder je post staan dat het de Heilig Landstichting is.. wist nog niet eens dat die tegenwoordig Orientalis heten..! :-) Nog nooit geweest.. en zo te lezen niet zo heel erg. Hoewel zo’n groot diorama me wel mooi lijkt.

 15. Bij de entree die minder ver lopen is, is ook een restaurant. De kraampjes waren gesloten en de weg naar de Romeinse straat was op lichtjes na ook niets nieuws. Twee jaar geleden was het sfeervoller en liepen er meer mensen in kleding die daadwerkelijk iets ana het doen waren. Ik wil best geld uitgeven maar ik wilde chocomelk geen diner.

 16. ik dacht bij de titel aan een winterblog :)
  maar het is dus een kerst iets wat enkel in de winter open is

  ja wat echte winter ipv van wat me nu hebben zou ook mij welkom zijn
  ik heb mijn werkende leven zo wat alle weekenden gewerkt , dus die haal ik nu in , in 1 lang weekend :)
  fijne avond groet

 17. Ja er moet natuurlijk terugverdiend worden, niet erg als de prijzen een beetje redelijk zijn kan het prettig zijn dat je er even iets kunt eten of drinken.

Comments are closed.

Back To Top