Fototip: Leuke fotoprojecten om te beginnen

Fototip: Leuke fotoprojecten om te beginnen

Fototip: Leuke fotoprojecten om te beginnen

Hoe weet je wat je moet fotograferen? Het is een vraag die me regelmatig gesteld wordt. Soms is het zelfs een uitroep; wat moet ik dan fotograferen? Ik heb er zelden last van maar om je op weg te helpen heb ik een lijstje gemaakt met leuke fotoprojecten die je kan beginnen of die je alvast ideeën geven voor als het weer ietsk beter is.

Mooie blaadjes/bloemen/natuurdingen:
Hoewel de natuur in voor- en najaar het mooiste is, is de natuur er altijd. In de winter moet je beter zoeken maar vind je ook de mooiste dingen. Blaadjes in een plas water, een nog zeldzaam aanwezige bloem of een verdwaalde knop aan een boom. Makkelijk: Kom steeds op dezelfde plek terug en fotografeer alle seizoenen.

De katten van anderen:
Dat ik dol ben op katten is wel bekend. Ik fotografeer katten ook zielsgraag en dus als ik ergens een kat van iemand anders tegenkom dan fotografeer ik die graag. Of ze nu bij de supermarkt zitten of op de rand van een kloostermuur ze zijn altijd fotogeniek. Overigens zijn honden ook een leuk onderwerp maar die hebben meestal een eigenaar die niet altijd geduldig is. Een ander dier is uiteraard ook leuk.

Zwart wit:
Fotograferen doen we allang niet meer in zwart wit, tegenwoordig zetten we foto’s om. Maar nog te vaak zie ik dat foto’s klakkeloos om worden gezet maar er niet in zwart wit gedacht is. Zwart wit is geen oplossing voor slechte foto’s maar moet iets toevoegen aan foto’s. Minder afleiding bijvoorbeeld of een bepaalde sfeer versterken.

Bankjes:
Het is iets wat er lang geleden ingeslopen is maar ik fotografeer bankjes. Uiteraard zouden dat ook deuren, uithangborden of lantarenpalen kunnen zijn. Kies iets wat je vaker tegen kan komen en die niet over hetzelfde zijn. Een serie als deze fotografeer je niet in een dag of week en dat is het mooie eraan. Ik heb al een winter lang verloren handschoenen en mutsen gefotografeerd. Het langdurige maakt dat je er naar uit gaat kijken en kan je overal vinden.

Eén bepaalde kleur:
Fotografeer één bepaalde kleur steeds weer. Een blauw bordje en vervolgens een paar blauwe schoenen aan een waslijn. Maak het jezelf niet te moeilijk, fotografie is een duur woord voor plaatjes schieten. Soms vormen 6 niet zo heel bijzondere foto’s een prachtige serie. Uiteraard kan je ook steeds een andere onderwerp voor je kleur gebruiken, een oranje auto, een pompoen, een verkleurd blad.

Alledaagse locaties:
Het klinkt misschien wat saai maar denk aan locaties zoals een (overdekt) winkelcentrum, een station of Schiphol. Plaatsen waar veel mensen komen die je prima (op de rug) kan fotograferen. Groot voordeel is dat deze locaties overdekt zijn en dus een goede fotolocatie voor als het slecht weer is. Overigens is een regenachtige dag ook leuk voor straatfotografie, mensen letten veel minder op jouw als fotograaf.

Herhalingen:
Een rijtje bomen, zuurstokken in een snoepwinkel of een rij met lichtjes. herhalingen zijn overal en ze zijn bijna altijd fotogeniek. Ook als de herhaling ergens wordt onderbroken.

Persoonlijk:
Maak een serie foto’s van waar je nu bent, (het kantoor) waar je werkt of jouw thuis. Fotografeer jezelf een jaar lang elke week of een zo bijzonder mogelijke wijze (reflecties, selfies, bepaalde onderdelen of typisch jij dingen). Ga terug naar de plek waar je geboren bent en leg de plaatsen vast die je nog kent van vroeger. Aukje van Achterstevoren binnenkomen fotografeert elke week zichzelf met de kleinkinderen. Wat natuurlijk een geweldig bijzonder naslagwerk gaat opleveren.

Hetzelfde objectief:
Welk objectief in jouw fototas krijgt het minste aandacht? Dat kan veranderen als je besluit een serie met dit objectief te maken en dat vaker te doen. Ik ben een beetje een één lens mens en ben standaard mijn 50mm mee gaan nemen. Ik maak veel en veel meer foto’s met dat kleine wonderlensje en merk dat ik niet meer zonder dat gekke dingetje kan. Een ander objectief in mijn geval ging ik van zoom naar vast brandpunt, zorgt dat je anders gaat kijken en meer gaat bewegen. De zoomlens zit allang niet meer standaard op mijn camera of nou ja ik neem twee camera’s mee want lenzen wisselen is ook niet mijn ding.

De plek waar je woont:
Maak een wandeling door een stad of gemeente en probeer anders te kijken naar de voor jou bekende dingen. Maak er een serie van. Bijvoorbeeld herinneringen aan vroeger of plaatsen in de stad die de moeite van een bezoek waard zijn. Bedenk dat een mooie anekdote, een bijzondere herinnering mooi blogmateriaal oplevert, een foto erbij maakt het tot een geheel.

Steeds dezelfde plek:
Rianne van sheschanginglanes was er heerlijk mee bezig met haar serie Maand na Maas. Zij maakt steeds dezelfde wandeling en legt de veranderingen vast. Uiteraard kan je ook steeds dezelfde wandeling maken en steeds iets anders vinden. Is je omgeving te herkenbaar en wil je redelijk anoniem bloggen, maak dan of de foto’s minder herkenbaar of gebruik een locatie die niet dicht in de buurt ligt.

Manieren om het vol te houden:
*Deel je foto’s online: Maak er een wekelijkse of maandelijkse serie van en deel die op je blog. Daarmee heb je een beetje een stok achter de deur.

*Werk vooruit: We hebben allemaal wel eens een drukke week, maak wat meer foto’s die bij je projecten passen en bewaar er een paar voor de drukkere tijden. Bedenk wel dat foto’s van de zomer in de winter plaatsen vreemd overkomt als het een maandelijkse serie is.

*Fotografeer wat je mooi vindt. Ik ben dol op dieren, Rotterdam en de natuur. Dat zie je terug naast mijn rood met witte stippen tik. Iedereen heeft andere dingen die hij of zij mooi vindt en daarom zijn er ook zoveel fotoprojecten mogelijk.

*Bewaar ideeën en foto’s: Zie je een gave foto? Bewaar deze dan. Ik heb een inspiratie map die me helpt als ik het even niet meer weet. Maak er een bucketlist van zodat je het ook daadwerkelijk af kan strepen en er naartoe kan werken.

*Maak een lijstje van locaties waar je nog graag eens foto’s wil maken. Dat kan zowel de voetbalwedstrijd van je kleinkind als de Kuip zijn. En zowel de Efteling als New York. Een fotoserie aan het strand is ook een prima ding op je lijstje. Maak een lijstje waar ook haalbare dingen op staan.

Maak het niet te moeilijk
Elke dag wanneer ik weg ga pak ik mijn cameratas. Ik neem mijn camera mee maar verplicht mezelf geen foto’s te maken. Ik ga niet weg met de gedachte dat ik een topfoto ga maken. Ik ga weg met de gedachte dat ik mijn camera bij me heb en een mooie foto kan maken omdat ik die camera bij me heb. Tenzij je een professionele fotograaf bent of een opdracht hebt gekregen, is er geen enkele reden om jezelf te verplichten. Neem gewoon een ding mee waar je foto’s mee kan maken en hou je ogen open! Wie weet vind je zelf wel een paar leuke fotoprojecten om te beginnen of schiet je een heerlijke serie waar je over kan bloggen. Ik kijk naar jullie foto’s en series uit!

28 thoughts on “Fototip: Leuke fotoprojecten om te beginnen

 1. Toen ik tijdelijk in een rolstoel zat heb ik vanuit de rolstoel zo’n beetje alle katten uit de wijk kunnen fotograferen. Dat leverde mij de bijnaam ‘het kattenmannetje’ op…

 2. Er zitten zeker leuke ideeën tussen! Ik ben ook een keer los gegaan met blauw papier, in combinatie met sinaasappels en (oranje geverfde) takjes. Was leuk om een keer wat anders te proberen. En daarna natuurlijk braaf de sinaasappels opgegeten ;)

 3. Een deel van je tips doe ik al. In mijn archief is alles onderverdeeld in mapjes. Op het blog Op en Rond de Deur plaats ik maandelijks aan de hand van het alfabet 6 foto’s per keer.
  Mijn compacte camera zit standaard in mijn tas.

 4. leuke ideeën en lijst met te fotograferen objecten en dingen
  Ik zelf fotografeer graag de zonsopkomsten en zonsondergangen,
  iedere dag het zelfde en toch steeds weer anders :-)
  Ook ben ik tijdje geleden begonnen met bijzondere deuren te fotograferen, erg leuk.
  Hekjes en bomen vind ik ook altijd leuk om wat mee te doen,
  maar er zijn zoals je hier aangeeft nog genoeg andere onderwerpen, om vast te leggen
  en delen is inderdaad erg leuk, op mijn Blog, Facebook en Flickr deel ik de meeste foto’s

 5. De grote loofboom die ik laatst op mijn blog zette fotografeer ik bijna iedere keer dat ik er langs loop, moet ik misschien iets mee gaan doen

 6. Ik wilde na je eerste alinea reageren, ‘Goh, elk seizoen terug naar hetzelfde punt om dat te fotograferen, wat een leuk idee’ … Noem jij Maand na Maas al. ;-)
  Je tips zijn, als gewoonlijk, weer subliem. Dank hiervoor.
  Ik ben nog aan het bedenken wat de nieuwe serie gaat worden, want dat er een nieuwe serie komt, daar ben ik van overtuigd.

 7. Dat is ook ontzettend lastig. Flatlays helpen mij daarmee, maar het is me al gebeurd dat ik een blogpost niet kon gebruiken omdat ik geen foto had.
  Ieders blog is zoals die het wil, ik wil alleen eigen content maar kan me soms heel goed voorstellen dat je een foto koopt.

 8. Heel veel echt goede tips, dank je.
  Ik ga op pad, misschien lukt het zelfs mij iets aardigs op de plaat te krijgen.

 9. Wat een originele tips. Ik ben niet zoveel bezig met foto’s, maar zou mijn oog ervoor wel beter willen ’trainen’. Bij mijn blogs ontbreken bijvoorbeeld altijd passende foto’s.

 10. Ik plaats mijn seriez eens in de zoveel tijd. Ik spaar ze dus eerst op. Ik heb ook geen fotoproject nodig om foto’s te maken. Maar ik neem aan dat je wel herkent dat ik vaak vreemde katten en bankjes fotografeer.

 11. Fijne tips! Ik heb een paar jaar lang elke zondag hetzelfde rondje gelopen en dan ook elke zondag op dezelfde plek een foto gemaakt. Zo leuk om dan alle weertypen voorbij te zien komen. Wat jij hebt met bankjes, heb ik met hekken in weilanden. Ik weet niet wat het is, maar ik vind die dingen heel fotogeniek.

 12. Oja de Efteling is fantastisch! Nou weet ik niet precies waar je woont, maar als je me mailt kan ik eens bedenken waar je je naast het strand uit kan leven. En wat niet zo ver weg is en minder duur. De Efteling is gaaf, maar niks voor deze periode.

 13. Goede tips weer! Ik weet nog niet zo heel veel mooie plekjes hier (behalve het strand, haha) maar ik ben lid van een Facebookgroep van mensen hier uit het dorp. Daar plaatsen mensen soms foto’s van mooie locaties waar ik dan vervolgens ook heen ga. De Efteling lijkt me trouwens ook erg leuk!

 14. Mijn camera zit altijd in mijn zak en knip álles wat ik tegenkom en waarin misschien een logje zit. Daar heb ik gelukkig ook weinig voor nodig;-) Series heb ik nog nooit gemaakt al kom ik wel regelmatig langs de kust , daar is altijd wel iéts te fotograferen

 15. Handige tips. Veel pas ik er al toe. Het is zelfs zover dat ik zonder mijn camera niet meer de deur uit ga. Nou ja als ik een boodschap ga doen dan weer niet maar verder sjouw ik mijn kleine camera iig geval altijd mee.

Comments are closed.

Back To Top