Fotoserie: Rondspoken in Bommel
Fotoserie

Fotoserie: Rondspoken in Bommel

Vorig jaar reed ik tijdens een roadtrip al eens door Zaltbommel. Per direct ging deze vestingstad op mijn nog-te-bezoeken-lijstje en vorige week waren we eindelijk in de buurt voor een leuke wandeling.

Vesting
Zaltbommel is een Hanzestad en vesting. Op een aantal plaatsen is de stadsmuur nog goed te zien. Enkele straten volgen de oorspronkelijke vorm nog maar andere delen zijn onder een dijk terecht gekomen. Van alle stadspoorten is alleen de Waterpoort nog in tact. De eerste vermelding stamt uit 850 toen de stad nog Bomala genoemd werd, verbasterd van boom en lo van loofbos. Pas later kwam het ‘zalt’ erbij wat belangrijke handelswaar was en daarmee werd Zaltbommel meteen beter uit elkaar gehouden met Maasbommel.

De stad ligt aan de Waal. Langs en op de Waalkade geeft een beeld en een buste aan hoe hoog het water mag komen voor de Bommelaren natte voeten krijgen. Zaltbommel staat ook bekend om zijn kerk zonder toren, die zou eraf gespoeld zijn bij een overstroming wat uiteraard niet waar is, ondanks het liedje, ‘In die grote stad Zaltbommel’. De kerk verloor zijn toren in 1538 door blikseminslag. Toch is niet die kerktoren het vreemdste wat je in de stad ziet. Dat zijn de Gootspoken. Gootspoken zijn beeldjes die in opdracht van kunstenaar Joris Baudoin van terrazzo vervaardigd werden. De beeldjes staan meestal in de dakgoot en vertellen iets over het huis of de bewoner. Online is een route te vinden maar ach je kan ook gewoon rondspoken. Rondspoken in Bommel.

25 reacties