Fotoserie: Rondspoken in Bommel

Fotoserie: Rondspoken in Bommel

Fotoserie: Rondspoken in Bommel

Vorig jaar reed ik tijdens een roadtrip al eens door Zaltbommel. Per direct ging deze vestingstad op mijn nog-te-bezoeken-lijstje en vorige week waren we eindelijk in de buurt voor een leuke wandeling.

Vesting
Zaltbommel is een Hanzestad en vesting. Op een aantal plaatsen is de stadsmuur nog goed te zien. Enkele straten volgen de oorspronkelijke vorm nog maar andere delen zijn onder een dijk terecht gekomen. Van alle stadspoorten is alleen de Waterpoort nog in tact. De eerste vermelding stamt uit 850 toen de stad nog Bomala genoemd werd, verbasterd van boom en lo van loofbos. Pas later kwam het ‘zalt’ erbij wat belangrijke handelswaar was en daarmee werd Zaltbommel meteen beter uit elkaar gehouden met Maasbommel.

De stad ligt aan de Waal. Langs en op de Waalkade geeft een beeld en een buste aan hoe hoog het water mag komen voor de Bommelaren natte voeten krijgen. Zaltbommel staat ook bekend om zijn kerk zonder toren, die zou eraf gespoeld zijn bij een overstroming wat uiteraard niet waar is, ondanks het liedje, ‘In die grote stad Zaltbommel’. De kerk verloor zijn toren in 1538 door blikseminslag. Toch is niet die kerktoren het vreemdste wat je in de stad ziet. Dat zijn de Gootspoken. Gootspoken zijn beeldjes die in opdracht van kunstenaar Joris Baudoin van terrazzo vervaardigd werden. De beeldjes staan meestal in de dakgoot en vertellen iets over het huis of de bewoner. Online is een route te vinden maar ach je kan ook gewoon rondspoken. Rondspoken in Bommel.

25 thoughts on “Fotoserie: Rondspoken in Bommel

 1. De eerste foto uit de collage is bijna on-Nederlands, wat een bijzonder licht en sfeer, doet zelfs wat Oosters aan. Het plaatsje ken ik niet en volgens mij is dat best jammer.

 2. Je maakt goede reclame voor Zaltbommel. De spookjes zijn leuk maar de grote foto vindt ik prachtig. Je hebt goed nagedacht over deze foto. Goed te zien bij de plaatsing van de bomen in je compositie

 3. Ik kan merken aan jou dat je ook zo kunt genieten van deze stadjes.
  Prachtige historie!

 4. Mooi stadje inderdaad. Ik was er al weer een hele tijd geleden voor het werk en dacht toen ‘ik moet snel terug’. Is er nog niet van gekomen. :-(

 5. MizzD schreef het al in haar reactie dat ik er eens een wandeling deed om de gootspoken te zien. Ik had bij de VVV een route opgehaald. Ik vond het heel leuk om te proberen om alle spoken te spotten.

 6. kom er vaak langs met de trein , en het staat ook op mijn lijstje om te bezoeken
  je hebt het mooi in beeld gebracht , en wie weet volg ik eens die route van de gootspoken

 7. De brug bij Bommel over, dan zit je in de bewoonde wereld. Zo dacht ik er vroeger altijd over. Ondertussen weet ik wel beter.

  Mooie foto’s. Zet Zaltbommel op haar ’to go’ lijstje..

 8. Blogvriendin Noortje heeft eens die hele route gevolgd om al die gootspoken te vinden.. heel leuk lijkt me dat.
  Maar ik ben sowieso een vestingstad-fanaat, dus ik wil er ook nog eens heen!

 9. Zaltbommel! DE stad die ik al jaren promoot bij vrienden (die altijd sceptisch zijn. Tsja ja ja, maar Gorinchem dan, of Woudrichem, of Wijk bij Duurstede? Ook, óók! Maar Bommel…. al was het alleen maar om Jip en Janneke te zien en de gootspoken) Heel fraaie stad en heel fraai door jou in beeld gebracht.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top