Fotoserie: Hoog water bij Nijmegen

Fotoserie: Hoog water bij Nijmegen

Fotoserie: Hoog water bij Nijmegen

Eerder had ik het wel gezien, maar nooit zo hoog, zo veel en zeker niet zo dat maatregelen nodig zijn. Ik bezocht Nijmegen, reed door een volgelopen Ooijpolder zag de bijna wilde paarden ruziën, achtertuinen vol drijfhout, vogels zwemmen waar je ze normaal niet ziet, maar zag ook massa’s takken net boven het water, afgebroken en hangend achter planten die nog vast staan. Op het water hield Rijkswaterstaat de wacht, maar de scheepvaart voer als gewoonlijk. Nu alleen klotste hun golven aan mijn voeten daar waar voorheen een wandelpad was. Waar voorheen een terras lag en waar voorheen bussen parkeerde. Nu was het vooral zwemmen naar de verdrinkende Ooijpoortbrug, extra planken naar de woonboten en extra ver lopen want over de kade rijden zit er niet in. Daar hielden luidruchtige kinderen hun voeten droog terwijl ze als volleerd jutter over het water staarde. Water wat niet hoog in Nijmegen gaat komen, want gesloten coupures houden tegen waar al eeuwen voor wordt behoed. Water wat wel hoog tegen de Waalkade en aan de voeten van al dan niet lachende bolders kolkt. En daar niet alleen, daar waar ik van de zomer fietste waar konijnen, mensen en koeien genoten van natuur en zon, daar is zelfs waterfietsen niet meer veilig. Want het water, voert mee wat niet vast zat, stroomt onherkenbaar en hard en laat schepen als monsters boven de kade uitsteken. Touwen met stevige knopen houden de drift tegen maar niet van de mens, die wil dit natuurverschijnsel zien zeker nu het gevaar geweken is. Fotoserie: Hoog water bij Nijmegen.

19 thoughts on “Fotoserie: Hoog water bij Nijmegen

 1. Prachtig mooie foto’s
  Die horen niet in kleur.
  Mijn gedachten gaan altijd uit naar vroeger tijd, toen de dijken nog niet hoog waren en er wel hoog water kwam. Op hun zwakste punten, braken de dijken door, met heel veel ellende voor de mensen die er in de buurt woonden.

 2. Fraaie reportage. Er komt trouwens weer een hele bak water aan via de rivieren ivm de vele sneeuw die in de bergen is gevallen. Prepareer je lieslaarzen alvast maar…

 3. Ja, dan ziet de wereld er heel anders uit. Ik kwam laatst ook bij een ondergelopen natuurgebied. En dan zie je pas veel water, en dat stroomt allemaal weer weg op den duur.

 4. mooi beschreven wat dat hoge water doet
  en waar je anders kan genieten van een fijne wandeling
  nu is het genieten van een andere natuur , mooi in beeld gebracht

Comments are closed.

Back To Top