Fototip: Bokeh fotograferen

Bokeh fotograferen

Fototip: Bokeh fotograferen

Bokeh betekent letterlijk onscherpte. Het Japanse woord ‘boke’ is met een ‘h’ erachter geïntroduceerd om de correcte uitspraak te bevorderen. Bokeh fotograferen gaat dus eigenlijk over de onscherpe delen in de foto.

Waarom willen we bokeh?
Een onscherpe achtergrond haalt het onderwerp naar voren, fotografeer je op de goede locatie dan zal je zien dat de glinsterende delen zich tot een bolletje vormen in de foto. Zo’n onscherpe achtergrond wordt over het algemeen mooi gevonden.

Door riet gefotografeerde ondergaande zon vormt bokeh

Hoe maak je bokeh?
Zo’n onscherpe achtergrond maken hangt geheel van de camera en lens af die je gebruikt. Op mobiele telefoons heet dit ‘selectieve focus’, waarbij je het scherp te stellen onderwerp binnen 50 cm moet houden, maak het jezelf makkelijk er zijn ook apps met deze functie. Met een camera is het een kwestie van scherpstellen op je onderwerp, waarbij je een zo’n klein mogelijke afstand tot je onderwerp moet nemen en zo’n groot mogelijk met de achtergrond. Dit verschilt per camera en objectief maar ga uit van minstens 5 meter. Ook extra inzoomen zal het gewenste effect hebben.

Maar hoe komen die bolletjes er dan?
Bokeh staat nog altijd het meeste bekend, niet als onscherpte, maar als die mooie lichtbolletjes. Fotografeer je met een kale muur als achtergrond, dan zal je die bolletjes niet vinden. De kerstboom vol lichtjes als achtergrond zal het zeer goed doen. Bokeh kan je vinden in alles wat glimt, schijnt, licht geeft of weerspiegelt. Het als zodanig op de foto krijgen vergt wat oefening. Zorg voor een groot diafragma en neem een grote afstand tot de achtergrond.

Hoe kan ik dat bokeh fotograferen het beste oefenen?
Schijnt de zon net na een flinke hoosbui? Naar buiten dan met je camera, fotografeer maar eens een rijtje regendruppels in de lengte, succes verzekerd.
Staat de zon laag? Met een paar takken in de voorgrond ( of een heel bos) moet het lukken. Heb je je kerstboom al afgetuigd? Haal dan de lichtjes maar weer naar beneden. Hang ze op en fotografeer een onderwerp ervoor.

Geen kerstlichtjes in huis? En geen weer buiten?
Gebruik dan aluminiumfolie als achtergrond en een lamp die je kan richten zoals een bureaulamp. Zet de lamp schuin op het gekreukelde aluminiumfolie en fotografeer je onderwerp (zoals de award hieronder) ervoor.

23 thoughts on “Fototip: Bokeh fotograferen

  1. Bokeh kan een mooie aanvulling zijn, zeker in natuurfotografie, maar dat is het gouden uur ook. Mij zie je geen kartonnen omhulsels maken zodat de bokeh opeens een hartje vormt.

  2. Dat lukt het beste met een spiegelreflex. Maar ik geef toe dat er tegenwoordig ook mooie appjes op de phone kunt krijgen.

  3. Hangt er vanaf hoe groot je ze in beeld wil hebben. En het hangt van je objectief af ook.

  4. Is bokeh niet vooral een kwestie van groot diafragma? Ik ben eigenlijk zelden met bokeh bezig als ik fotografeer. Ik zou me er meer moeten in verdiepen.
    mvg

  5. vindt het effect erg leuk en mooi toegepast bij de wasknijpers. Bij de award is de achtergrond erg onrustig en kijkt (voor mijn gevoel) niet prettig

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top