Brabant Trippie

Fotoserie: Hoe kon ik Heusden nou vergeten?

In mijn zoektocht naar mooie Nederlandse plaatsen trof ik tot mijn stomme verbazing Heusden. Ik had er wel van gehoord maar ik was er nooit geweest en het was ook nog eens niet zo heel ver weg. Sorry hoor Heusden, ik ben niet zo’n held in topografie. Terwijl ik een notitie maakte kreeg ik een melding en zag ik dat ik Heusden als eens had opgeslagen. Een vestingstad, niet ver van Den Bosch, hoe kon ik Heusden nou vergeten?

Fotoserie: Hoe kon ik Heusden nou vergeten?

Geschiedenis
Heusden wat waarschijnlijk huis in de duinen betekent is een vestingstad waar de eerste vermelding uit 722 stamt. Heusden is als stad meerdere rampen te boven gekomen. Ze zijn belegerd door de Spanjaarden die niets van de stad over lieten, de pest hield er vreselijk huis en tijdens een grote brand werd bijna de hele stad in de as gelegd. Ze kwamen alle ellende boven maar hadden het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ook zwaar te verduren. De Duitsers rukten op voor de naderende geallieerden en om hen het zicht te beletten bliezen ze onaangekondigd het toen mooiste stadhuis van Nederland op. Hoewel alleen de torens gepland waren, stortte het hele gebouw in en kwamen de 134 mannen, vrouwen en kinderen om die zich in de kelder schuil hielden. Nog geen vier uur later werd de stad bevrijd, van feest geen sprake want Heusden verloor niet alleen een prachtig gebouw maar ook 10% van de bevolking.

Vernieuwing
In 1821 verloor Heusden zijn status als vestingstad, hoewel er lang sprake was van afbreken van de vesting werd er uiteindelijk besloten de vesting te behouden en deze in oude staat te herstellen. Tegenwoordig heeft deze vestingstad verschillende bastions, ravelijnen en een eilandje. En hoewel eerst gedempt is ook het haventje weer terug en staan er diverse molens op de bastions. Voor de molens is materiaal gebruikt van gesloopte molens uit Lommel, ze pronken naast de haven die in de zomer drukbezocht wordt door dagjes mensen.

Hoewel het door de vernieuwingen lijkt of Heusden helemaal zo oud niet is staan er ruim 120 rijksmonumenten en is de binnenstad een beschermd stadsgezicht. Ondanks dat het geen lekker warm en zonnig weer was heb ik er vele uren doorgebracht met wandelen, niet alleen door de binnenstad maar ook over en langs de vestingwerken. Heusden is een speciaal stadje, het schreeuwt niet het is er gewoon en daarom vraag ik me dan ook af, hoe kon ik Heusden nou vergeten?