Fotoserie: Hoe kon ik Heusden nou vergeten?
Brabant,  Trippie

Fotoserie: Hoe kon ik Heusden nou vergeten?

In mijn zoektocht naar mooie Nederlandse plaatsen trof ik tot mijn stomme verbazing Heusden. Ik had er wel van gehoord maar ik was er nooit geweest en het was ook nog eens niet zo heel ver weg. Sorry hoor Heusden, ik ben niet zo’n held in topografie. Terwijl ik een notitie maakte kreeg ik een melding en zag ik dat ik Heusden als eens had opgeslagen. Een vestingstad, niet ver van Den Bosch, hoe kon ik Heusden nou vergeten?

Fotoserie: Hoe kon ik Heusden nou vergeten?

Geschiedenis
Heusden wat waarschijnlijk huis in de duinen betekent is een vestingstad waar de eerste vermelding uit 722 stamt. Heusden is als stad meerdere rampen te boven gekomen. Ze zijn belegerd door de Spanjaarden die niets van de stad over lieten, de pest hield er vreselijk huis en tijdens een grote brand werd bijna de hele stad in de as gelegd. Ze kwamen alle ellende boven maar hadden het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ook zwaar te verduren. De Duitsers rukten op voor de naderende geallieerden en om hen het zicht te beletten bliezen ze onaangekondigd het toen mooiste stadhuis van Nederland op. Hoewel alleen de torens gepland waren, stortte het hele gebouw in en kwamen de 134 mannen, vrouwen en kinderen om die zich in de kelder schuil hielden. Nog geen vier uur later werd de stad bevrijd, van feest geen sprake want Heusden verloor niet alleen een prachtig gebouw maar ook 10% van de bevolking.

Vernieuwing
In 1821 verloor Heusden zijn status als vestingstad, hoewel er lang sprake was van afbreken van de vesting werd er uiteindelijk besloten de vesting te behouden en deze in oude staat te herstellen. Tegenwoordig heeft deze vestingstad verschillende bastions, ravelijnen en een eilandje. En hoewel eerst gedempt is ook het haventje weer terug en staan er diverse molens op de bastions. Voor de molens is materiaal gebruikt van gesloopte molens uit Lommel, ze pronken naast de haven die in de zomer drukbezocht wordt door dagjes mensen.

Hoewel het door de vernieuwingen lijkt of Heusden helemaal zo oud niet is staan er ruim 120 rijksmonumenten en is de binnenstad een beschermd stadsgezicht. Ondanks dat het geen lekker warm en zonnig weer was heb ik er vele uren doorgebracht met wandelen, niet alleen door de binnenstad maar ook over en langs de vestingwerken. Heusden is een speciaal stadje, het schreeuwt niet het is er gewoon en daarom vraag ik me dan ook af, hoe kon ik Heusden nou vergeten?

 

25 reacties

 • Nicky

  Ik ga Heusden onthouden. Voor het geval ik ooit in de buurt ben. Of om gewoon geroepen dat het een mooi stadje is als de naam voorbij komt.

 • Natasja ('t Pumpke)

  Hmmm… ik ben er ook nog nooit geweest.
  Toch nog een uurtje rijden bij mij vandaan.
  En ik hou van The Corrs, Kende deze song niet… maar ik vond het fijn om naar te luisteren.

 • Dwarsbongel

  Mooie sfeervolle song bij een sfeervol verhaal!
  Heusden is voor ons te ver weg om “even”te bezoeken.
  Misschien nog een keer iets voor als we er in een vakantie dichterbij zijn.
  Maar Nederland heeft zó veel mooie en interessante plekken… ;)
  Wij komen nog al eens terecht in Bourtange, meer een museumversting zou je kunnen zeggen.
  In het seizoen met demonstraties met de kanonnen en schutters in passende kledij.

 • mack

  Ik woonde er vroeger vlak bij. Met mijn ouders fietsten we er vaak heen, de kanonnen in de stad vond ik het mooist. Toen ik ietsje ouder was, een jaar of 12, fietste ik er met een vriendje heen, je kon er zo mooi tegen de muren opklimmen.

 • Matroos

  Wij komen er elk jaar met de boot,soms zelfs 2x op de heen en terugweg over de Maas.Het is er ook heel leuk fietsen in de omgeving.Wist je dat de conservenfabriek van Jonker fris bijna 100 jaar op de Maasdijk was gevestigd.De gebouwen staan er nog deels naast de verenigings jachthaven.Ook werden heel veel mensen winnaar in de postcode loterij,zelfs 3x is daar al veel geld gewonnen.Ik houd niet van steden maar zo’n knus stadje als Heusden vind ik top.

 • fialas

  ooit kwamen wij er eens stomtoevallig terecht, zijn er de hele dag gebleven, het is erg mooi en zo gaaf dat je haast- niet kan geloven dat het nog in onze tijd zo zwaar heeft geleden.

 • Ximaar

  Ik vond het destijds een mooi stadje, maar dat is alweer wat jaren geleden. Ben overigens ook in het andere Heusden geweest. Ook Noord-Brabant, maar dan in de gemeente Asten. Daar was dan weer niets aan omdat het geen vestingstadje is geweest. Van de vestingstadjes staat bij mij Naarden bovenaan. Maar ik moet ook nog eens goed Brielle bezoeken en dan denk ik er misschien weer anders over.

 • Karel

  een pracht foto verslag
  ja daar ligt ook veel geschiedenis in die prachtige omgeving
  ik wandelde er wel in de buurt , maar het stadje zelf was ik ook nog nooit
  wie weet :)

 • AnneMarie

  Mooie foto’s en stadje. Ik ben dol op vestingssteden. Er is zoveel geschiedenis en te zien. Vaak hebben ze ook nog met elkaar te maken. De muziek past weer perfect bij jouw verhaal.

 • mizzD

  Begin augustus 2015 eens naar toe gereden en uitgebreid bekeken.. wij waren toen zo’n anderhalf jaar hond-loos en ik wist er niks beters op te verzinnen dan maar vaak in m’n uppie op stap te gaan.. maar dan wél naar alle vestingstadjes, die ik al heel lang op m’n verlanglijstje had staan om eens te bezoeken. Brielle, Gorinchem en Woudrichem, Willemstad.. van alles.. en Heusden dus ook. :-)
  The Corrs staan op de stick die tijdens vakanties altijd in de auto zit.. dus die ken ik ook van buiten. Maar m’n vriend is de fan. ;-)

 • Renesmurf

  Heusden heeft ook niet echt een tot de verbeelding sprekende naam, echt een naam die je snel vergeet. Maar wat is het daar prachtig, dat mag gezien worden!

 • Peter Grey

  Prachtige foto’s Liesbeth! Nederland staat vol van dit soort low-key vestingsstadjes. Er valt nog veel te ontdekken.