Fotoserie: Even terug naar Delluft

Doorkijkje naar de Nieuwe Kerk Delft

Fotoserie: Even terug naar Delluft

Met m’n ogen stijfdicht reed ik Rotterdam voorbij, dat kon prima want ik zat in de trein. Ik bleef braaf zitten tot het volgende station en stapte uit in Delft. Ik had het nieuwe station alleen vanuit de trein gezien en was totaal niet onder de indruk van deze saaie tunnel. Maar dan als je de trap op loopt zie je opeens de Delftse grachtengordel tegen het plafond geplakt en bedenk je je zomaar weer hoe vreselijk oud deze stad is. Ze kreeg haar stadsrechten al in 1246 en sindsdien is er niet zo heel veel verandert. En dàt maakt Delft nou zo geweldig!

Toen ik nog jong, ongeschonden en braaf thuis woonde, fietste ik al naar Delft. Dwars door Midden Delfland tussen de weilanden en boerderijen. Werkelijk een prachtige rit van meestal een uur en soms wat meer. Ik scoorde een ijsje en ging weer naar huis.

Inmiddels was ik er al jaren niet meer geweest en kon alleen maar genieten van de sfeer. Delft is een studentenstad, overal zie je ze. Ze leven de mooiste grachtenpanden uit en niksen langs het water. Aan elke brug staan wel een zootje fietsen vast. Goed vast ook, want het is hier al jaren een sport om fietsen aan de andere kant van de brug te hangen of ook daadwerkelijk de gracht in te gooien.

Delft is uiteraard bekend. Toeristen trekken naar deze stad voor de kerken, grachten en panden. Het is een typisch Hollands plaatsje ondanks de soms enorme overvloed aan toeristen. Maar vandaag viel het allemaal mee. Het seizoen is nog niet begonnen, maar toch zie je op veel plaatsen het overbekende Delfs blauw, kaas, klompen, koeien en tulpen.

Vermeer schilderde zijn bekende taferelen en onze Vader des Vaderlands Willem van Oranje werd hier vermoord. Aan het laatste dankt Delft haar bijnaam Prinsenstad. Hij ligt in een praalgraf in de Nieuwe Kerk waar ook het familiegraf van de Oranjes gevestigd is. De Nieuwe kerk heeft een enorm hoge toren, alleen de Utrechtse Dom is hoger. Niet ver van de Nieuwe Kerk is de Oude Kerk of Oude Jan te vinden, kenmerkend aan deze kerk die nog steeds in gebruik is, is de scheve toren die te dicht langs de gracht gebouwd is. De toren staat bijna 2 meter uit het lood. De stad dankt haar naam aan het delven van de naastgelegen gracht, oftewel het graven van de Oude Delft.

Delft is uitermate geschikt om niet met de auto naar toe te gaan. Het is een drukke stad en veel straten zijn niet meer toegankelijk. Vanaf het treinstation steek je de straat over en ben je in de binnenstad. De besproken kerken zijn te bezoeken en ook museum het Prinsenhof is een aanrader. In de Porceleyne Fles leer je meer over Delfs Blauw, het Vermeercentrum gaat over de bekendste Delftenaar en als toetje vaart er ook nog een rondvaartboot waar je ook waterfietsen kan huren. De drukste momenten zijn op een donderdag (markt), de weekenden met mooi weer en het hoogseizoen.

En mocht je nog niet overtuigd Rotterdam en Den Haag zijn beide op een kwartier afstand dus een lang weekend is zo gevuld!

23 thoughts on “Fotoserie: Even terug naar Delluft

 1. ja ik kijk er graag naar als vrouwen daar fileparkeren. Mij niet gezien!

 2. Ja de Oostpoort is gewoon geweldig en juist die straten maken het af. Ik vond zo’n rustige straat ook in Leiden waar ik alleen nog maar gewinkeld had.

 3. Ja geoefend oog wijffie, ik kijk ik foto’s. Ik volg het licht en vaak mijn gevoel. Toevallig ken ik Delft al langer, maar dat fotograferen is oefening en aanleg.

 4. Ik moest opzoeken waar je bedoelde, heb niks met de Romeinse tijd als ik eerlijk ben.
  Delft is wel echt waardeloos, parkeer jij even langs de gracht?

 5. Ja dat deed ik vroeger ook al. Er is altijd wel iets te doen of te zien.

 6. Als je er weer eens bent gewoon omhoog kijken en dan de stad in;)

 7. Ja! Doen! Mooie stad erg knus en gezellig en ook mooie steden voor eventueel een weekend of midweek.

 8. Wij hebben Delft vorig jaar bezocht, toen we terugkwamen van een minivakantie Noord-Holland. We hebben er een mooie fietstocht gemaakt (de wagen aan de rand van de stad geparkeerd), maar ook de binnenstad bezocht. Heel erg mooi, en de moeite waard!

 9. Het nieuwe station heb ik nog niet bezocht.
  Maar de oude binnenstad vind ik prachtig!

  Zomerse groet,

 10. Allemaal heel herkenbaar want Rijswijk ligt op 4 km van Delft en wij komen er dus met enige regelmaat.
  Meestal inderdaad met de fiets maar we hebben ook een makkelijke tramverbinding. Lopend is het óók goed te doen maar is tegenwoordig voor ons toch wat veel, heen én terug en dan nog uitputtend over al die hobbelige bestrating is een uitdaging. Maar altijd réuze gezellig om wat rond te hangen.

 11. alle steden zijn fijn om niet met de auto naartoe te gaan. wij waren ohne Auto in Trier, logeerden in Winzerhof aan de Ruwer en namen taxi naar
  Trier, het centrum en aanpalende stadsdelen zijn autovrij.
  Trier staat deze zomer stijf van exposities over de Romeinse tijd. Maar die twee prachtige kerken in Delft, daar kan geen Trevorum tegenop!

 12. Ik moet misschien maar eens een lijstje maken van steden in Nederland die ik nog eens moet gaan bezoeken, want je beschrijft sommige steden met zoveel enthousiasme dat ik het zelf eigenlijk ook wel eens wil gaan bekijken.. Knap, want dat heb ik normaal niet zo snel.
  Bij sommige foto´s vraag ik mij werkelijk af of ik altijd maar blind in steden rond loop, omdat ik nog nooit zo´n straatjes heb gezien.. met die bogen, die prachtige uitstraling, kinderkopjes.. werkelijk prachtig!

 13. Delft is mooi en erg fotogeniek Liesbeth, absoluut de moeite waard om te bezoeken hoor. Mijn compliment voor de mooie foto’s hoor.

 14. Een leuke stad waar ik een tijdje stage gelopen heb en daardoor in diverse mensa’s at. Sinds die tijd doe ik naast rookworst ook augurken bij m’n boerekool. Een paar jaar terug ben ik er nog eens via Kampen, Zutphen en Kinderdijk naartoe gefietst en keek ik er op een andere manier naar. De Oosterpoort vind ik wel leuk en ook het soort rustige straatjes dat je aan die kant ziet. Daar heb je weinig last van touristen. Die lopen over de Markt en dat vind ik een kale bedoening. ‘Plant daar eens een paar bomen’ denk ik dan.

 15. Delft, ik herinner het me als Amsterdam in het mini.
  Ik ben er ooit 3 dagen geweest omdat ik vlakbij een cursus had. Van mijn baas mocht ik een goedkoop hotelletje betrekken in het centrum. Daar parkeerde ik de auto van de zaak bijna in de gracht en kwam er toen ook achter dat je beter niet met de auto in de stad kunt komen. :-)

 16. een mooi verslag van een bezoek aan een mooie stad
  kwam zelf nog niet verder dan het station om er een bus te pakken naar de start van een wandeling
  het is een stad die op mijn te bezoeken lijstje staat

Comments are closed.

Back To Top