Fotoserie: De silo’s van Veghel

Fotoserie: De silo's van Veghel

Fotoserie: De silo’s van Veghel

De silo’s op de foto waren van de Coöperatieve Handels Vereniging (CHV) hoewel niet langer in gebruik staan ze nog steeds mooi en fotogeniek te zijn aan de Noordkade in Veghel. Van oorsprong was de organisatie een inkoper van mengvoerder en kunstmest. Bij de aangesloten boerenbedrijven werden deze producten (onder andere) ingekocht. In 1915 ontstond de grote hoekige graansilo, deze is door architect Jan Wiebenga ontworpen. Hij wordt beschouwd als de pionier van het Nieuwe Bouwen, een verzamelnaam voor een radicaal andere manier van bouwen waar functionaliteit en het ontbreken van versieringen de belangrijkste kenmerken zijn. De rest van de bebouwing is van de hand van architect Lious Kooken waaronder de ronde opslagsilo’s.

Dat er voor Veghel werd gekozen had te maken met de gunstige ligging langs de Zuid-Willemsvaart, die in 1826 klaar was, en het Duitse Lijntje. Na verscheidene fusies heeft het bedrijf wat inmiddels Agrifirm heet, afscheid genomen van Veghel. Wat rest is een terrein die een herbestemming kreeg. Niet langer is dit het terrein van een handelsvereniging maar klopt hier het nieuwe hart van Veghel. Het voormalige industriecomplex herbergt nu een fijne bioscoop, een nieuw theater, diverse winkels en restaurants. Maar de industrie is er nog en geeft de Noordkade in Veghel haar bijzondere uitstraling. Fotoserie: De silo’s van Veghel.

19 thoughts on “Fotoserie: De silo’s van Veghel

 1. Wist je dat in één van de 35 meter hoge graansilo’s een spectaculaire Escape Room is gemaakt?
  The Space genaamd met een grote raket. Zeker de moeite waard om te bekijken.

 2. Ik zie tussen de industriele erfstukken door een overvliegende aluminium vogel…Kijk, daar val ik dan voor. :)

 3. O das bijzonder Joe Mero nam 12 Duitsers gevangen vlakbij het terrein. Vorig jaar was er een sprong ter ere van hem. Hij overleed aan een granaataanval in Eerde.

 4. Silo’s
  Mooi van lelijkheid
  In Halfweg hebben ze de lelijke suikersilo’s heel leuk opgepimpt.
  Veghel? Daar woont Schorre Chef toch? Google/YouTube zijn naam maar.

 5. Mooie foto’s. Neem zelf ook vaak van dit soort objecten foto’s. Niet iedereen vind het mooi maarik vind het wel wat hebben.

Comments are closed.

Back To Top