De Ringstaartmaki is de bekendste maki soort. Hij werd in 1608 ontdekt op Madagascar waar hij nog steeds in het wild voorkomt. Zijn herkenbare staart heeft 14 witte ringen afgewisseld met zwarte. Daarbij is zijn staart net zo lang als zijn lichaam. Ringstaarten leven in groepen van gemiddeld 16 dieren en hebben een territorium die ze markeren met hun geurklieren. In de groep is een dominant vrouwtje de baas. Ringstaartmaki’s kunnen op hun achterpoten lopen, maar lopen geregeld op 4 poten waarbij ze hun staart omhoog houden. Het vrouwtje is zeer kort vruchtbaar, in die periode houden mannetjes schijngevechten, hun geurklieren spelen hierbij een belangrijke rol. Het vrouwtje kiest de winnaar. De zwangerschap duurt 135 dagen waarna meestal één jong geboren wordt, die qua uiterlijk een miniversie van hun ouders is. De jongen worden door de hele groep verzorgt en worden door verschillende vrouwtjes op de rug gedragen. Ringstaartmaki’s zijn vredelievende en fotogenieke dieren, ze eten groente, fruit en insecten en genieten daarnaast van de zon. Die ze op kenmerkende wijze aanbidden. Fotoserie: De Ringstaartmaki.