Bokken in de peel
Dieren,  Fotoserie

Fotoserie: Bokken in de peel

Van verre zag ik ze al, toen ik laatst door natuurgebied de Peel wandelde, maar het duurde even eer ik, tegen de zon in, in de gaten had dat het geiten waren, mannetjesgeiten om precies te zijn. Wat doen die bokken in de Peel vroeg ik me af.

Grazen
Antwoord gaven ze niet ze hadden het namelijk veel te druk met zeuren en zeiken onderling. Blèren dat ze doen het heeft gewoon niks met blaten te maken. En hoewel het allemaal mannen waren blèren zo ook nog eens helemaal nergens over. Wat een wijven die bokken. Na even hielden ze gelukkig hun kop dicht en gingen ze verder met wat bokken doen. Stinken en grazen en vooral dat laatste daarvoor zijn ze daar.

Landgeiten
Ze worden gezien als de mooiste onder hun soort maar hebben in de Peel een belangrijke taak. Zij voorkomen dat de droge delen van het natuurgebied dichtgroeien. Berken tot 15 centimeter kunnen ze prima aan. Om de grotere bomen te vellen vreten ze niet alleen rondom de boom kaal, ze klimmen soms zelfs op elkaar om de hogere takken eraf te trekken. Uiteraard zou dit deels ook met een machine kunnen, maar die bokken in de Peel zijn natuurlijk veel leuker.

19 reacties