Fototip: Foto’s maken midden op de dag

Fototip: Foto's maken midden op de dag

Fototip: Foto’s maken midden op de dag

De zon straalt op je kop, de schaduwen zijn hard, je wil echt je zonnebril niet af doen maar wel foto’s maken. Raar? Nee hoor welkom in de zomer, waar de gemiddelde mens op vakantie is en voor een fotoboek, die niemand wilt zien, foto’s wilt maken. Foto’s maken met fel zomers licht is niet makkelijk lees daarom mijn fototip: Foto’s maken midden op de dag.

Waarom is dat zo moeilijk dan?
Heb je wel eens een poging gedaan om iets op je telefoon te doen terwijl de zon erop staat? Precies dat is waar je met fotograferen ook last van hebt, het harde licht maakt zulke heftige contrasten dat je amper de schoonheid van je omgeving kan zien. Laat staan het lekker vast te leggen. Toch zijn er nog wat dingen die je kan proberen om toch mooie foto’s

Zon in de rug
Kijk je naar je model en heeft die zwarte wallen (schaduwen dus) onder zijn of haar ogen draai dan net zolang tot die er niet meer zijn. Die harde schaduw onder neus en ogen maakt een persoon niet mooier. Als het model de zon in de rug heeft, knijpen ogen minder, heb je geen schaduwen in gezichten en wie weet zelfs een gaaf effect.

Onderwerp in de schaduw
Een mooi gebouw heeft nooit alle kanten in de zon, loop eens om het gebouw heen. Als je de goede kant gevonden hebt kan je omhoog kijkend vaak toch een mooie foto maken zonder lelijke contrasten. Door hogere bebouwing liggen stegen en straatjes in de schaduw, ideaal om er dan foto’s te maken. Wil je een leuke foto van een persoon maken? Zet diegene dan in de schaduw. Weg zijn de hinderlijke schaduw-wallen en ook de knijpende ogen zijn verleden tijd. Op die manier kan je ook mooie (portret) foto’s maken midden op de dag.

Filter
Een uitgebleekte lucht op de foto? Tijd om een filter te gebruiken. Zelf zet je een zonnebril op, die wil je camera ook wel. Ze zijn er in zeer uiteenlopende prijs categorieën maar je zou het ook achteraf aan kunnen passen op de computer. Het is maar waar je keuze naar uit gaat. Een polarisatiefilter vangt een hoop glinsteringen voor je op en maakt de kleuren feller. De skylinefoto vanaf het parkeerdek heb ik met filter gemaakt.
Merk je achteraf dat een foto teveel donkere schaduwen en hooglichten heeft, zet de foto dan eens om naar zwart wit. Een goed contrast in de foto is heel mooi in zwart wit.

Reflectiescherm
Een wat voor scherm? Precies niet iedereen heeft zo’n ding of heeft zin om ermee te zeulen. In veel gevallen werkt zo’n ding wel en kan je precies uitlichten wat nodig is. Een boek met witte pagina’s werkt voor kleinere dingen ook. Soms kan de bestrating of de spiegeling ergens in ook goed werken. Overigens heb ik al eens een vrouw in een witte jurk ‘gebruikt’ die toevallig aan kwam lopen. In deze foto van Doezel gebruikte in een weerspiegelend raam van het huizenblok verderop.

Inflitsen
Wil je een foto echt maken? Kan je er niet omheen lopen voor een betere hoek? En is het om maximaal 2,5 meter afstand? Gebruik dan je flits. Ik acht de kans groot dat de flits het weinig verbeterd maar soms is een moment belangrijker dan de foto. Flits maakt je foto vlak. De sfeer is eruit en soms ontstaat er nog een slagschaduw ook. Flitsen is een moeilijke techniek die ik niet meester ben, daarom raad ik meestal een ander tijdstip aan.

Ander tijdstip
Uiteraard begrijp ik dat het niet altijd mogelijk is, maar waarom ga je niet terug op een ander tijdstip? Tegen de tijd dat de zon lager staat zijn veel mensen verdwenen en heb je met minder hard licht te maken. Ik ben groot fan van het gouden uur waar ik al over schreef. Met deze website kan je precies zien wanneer het op jouw (vakantie)adres begint.

Foto’s maken midden op de dag is niet altijd makkelijk. Mocht je een dagje weg gaan en heb je de keuze, kies dan voor een dag met wat sluierbewolking, kom op een later tijdstip (terug) maar het allerbelangrijkste, geniet! Het is tenslotte zomer.

30 thoughts on “Fototip: Foto’s maken midden op de dag

 1. Je fotografietips lees ik altijd met plezier.
  Bedenk ik me nu ineens dat ik mijn spiegelreflex op moet laden.
  gelijk doen.

 2. Ik heb op zo’n moment sowieso een groter probleem, ik zie geen fluit ui mijn scherm en knip dan maar af in de richting. Nou maak ik gelukkig nooit foto’s “voor het mooi” (ik ken m’n beperkingen) maar om te illustreren waar ik het over heb en daar oordelen mijn lezers gelukkig heel mild over.

 3. Je hebt systemen die er niet opgeschroefd worden, ben je daar bekend mee?

 4. Dat er op mijn fototoestel geen filters kunnen en dus ook geen polarisatiefilter, heb ik al vaak erg spijtig gevonden…

 5. Hele fijne tips! :) Ik zal eraan denken de volgende keer dat ik idd met de hoge zon besluit om ergens een foto van te maken.

 6. Ik ben groot fan van m’n blauwe glaswerkje maar heb ook nieuwe filters besteld. Lange sluitertijden overdag ga ik eens mee spelen maar is niet m’n eerste keuze qua fotografie.

 7. Wat een handig artikel. Ik heb zelf een tijdje terug filters aangeschaft, en kan inmiddels echt niet zonder. Zijn ook ideaal bij foto’s met een lange sluitertijd.

 8. Je hebt er weer veel werk van gemaakt. Ik ga je tips nog eens aandachtig doorlezen. Je was in Alkmaar, zo te zien.

 9. Fijne tips. Ik maak alleen telefoonfoto’s. Toch kan ik dan soms ook balen. Als ik heerlijk op de fiets zit en wil vastleggen hoe zonnig het is, is dat eigenlijk niet te doen. En sowieso moet je al constant opletten dat je eigen schaduw niet ergens in het beeld opduikt.

 10. De link naar golden-hour geeft bij mij vreemd genoeg een foutmelding. Via een zoeksite lukt het wel. Dat zal wel de combinatie van Windows met mijn browser en antivirusprogramma zijn. Persoonlijk hou ik het eerder op ‘The Potographer’s Ephemeris’. Niet enkel een site maar ook een app voor smartphone en tablet en toont meer dan enkel het gouden uur.
  Filters staan al jaren op mijn lijst als één van de absoluut noodzakelijke aanschaffen om aan fotografie te doen. Niet enkel polarisatiefilters, al vind ik die enorm gaaf. En ja: tegenwoordig gaat dat ook met een programma maar er is toch een verschil. Vooral omdat zelfs met de huidige generatie beeldsensoren nog altijd één ding onveranderd is: wat overbelicht is op een foto kan je niet meer bewerken.
  mvg,

 11. Licht is prima, de zon is minder… Iedere fotograag gaat daar anders mee om. Ik kom graag terug om toch die ene foto te maken. Het gaat helaas niet altijd, dan moet ook ik me aanpassen aan de tips, die overigens prima zijn.

 12. Precies het zijn lapmiddelen. Wachten tot de zon lager staat en siësta houden spreekt me meer aan.

 13. Je laatste tip (sluierbewolking) vind ik de beste. Inflitsen op portretten vindt ik 3x niks. Dan gebruik ik liever een reflectiescherm, al komt het licht dan wel vanuit een hoek waar het eigenlijk niet hoort te komen.

 14. Klopt daar kan je niks mee. Je histogram en de zoeker bieden uitkomst.

 15. Daar heb ik wat aan, het is best wel lastig om op zonnige dagen een goede foto te maken.
  alleen al het beeld op et scherm is dan vaak slecht te zien. Hans

 16. Ja klopt maar het betreft hier aktijd een groep die rond een tafel zitten en dan zou ik niet het gezicht maar de rug mieten fotograferen.

 17. Bedankt voor je tips weer. Binnenkort moet ik weer binnen fotograferen met veel tgenlicht van ramen. In de zomer knap lastig. Ga nu toch met flitsen proberen. Heb de juiste oplossing nog niet gevonden.

 18. Klopt je bent er een kei in. En ja dat harde licht is ook leuk om mee te spelen. Moet je wel zien en kunnen.

 19. Ik ben het eens me alles wat je schrijft. Wat ik wel mooi vind van hard licht midden op de dag is de schaduw. Daar zoek ik soms bewust naar. Zeker als het gaat om geometrische vormen kan dat best iets toevoegen. Tegenlichtfoto’s zijn zoals je schrijft ook prachtig.

 20. ha die Liesbeth
  nu ik heb het gelezen voor ik weg ga :)
  of ik alles nog weet morgen , ik betwijfel het
  ik ben ook altijd benieuwd naar mijn foto’s , en O wonder ik krijg best leuke reacties in de albumd
  ja ik ga een fijne paar wandel dagen hebben , en zal zeker wat foto’s maken
  fijne avond groet

Comments are closed.

Back To Top