Favoriete boeken van 2021 (tot nu toe!)

Favoriete boeken van 2021 (tot nu toe!)

Favoriete boeken van 2021 (tot nu toe!)

Driekwart van het jaar 2021 is voorbij en ik kan nu al zeggen dat dit jaar een goed leesjaar is. Ik heb al heel wat mooie boeken gelezen en omdat er nog wel een paar bij zullen komen is het tijd om een aantal boeken te bespreken.

NUTS! – Vincent Speranza
Ik kocht het boek in een opwelling, hoewel ik van het bestaan op de hoogte was, en liet die meteen door de schrijver tekenen. Schreef ik daar in 2019 een mooie blog over moet ik eerlijk bekennen dat ik het boek pas een paar maanden geleden gelezen heb. Oké toen was ik er ook met een paar dagen door, maar toch ik lees normaal geen Engelse boeken en behalve dat het onderwerp mij wat doet, is het ook gewoon een geweldig goed boek. Vincent Speranza is niet alleen een Tweede Wereldoorlog veteraan, het is ook een heel bijzonder mens en dat lees je terug. Echt genoten van dit boek die inmiddels een speciale plek in de kast heeft.

Het gevoel dat er iets niet klopte – Ilka von Zeppelin
Als je het verhaal van de Tweede Wereldoorlog wil begrijpen dan moet je beide kanten weten. En dit boek is die andere kant. De vader van de hoofdpersoon is een echte nazi en vecht aan het Oostfront. Hoewel ze eerst veilig in Berlijn woont moet ze uiteindelijk vluchten en zijn ze allereerst niet welkom bij hun vader en grootvader. Een fijn leesbaar boek, geschreven vanuit een kind. Een boek die je een goede kijk geeft op nazi-Duitsland en een gewoon Duits gezin in die tijd.

Het verhaal van Edith – Edith Velmans-van Hessen
Het dagboek van een jong Joods meisje wat luchtig begint maar ook zij moet uiteindelijk vluchten en onderduiken. Het boek is authentiek, direct en moeilijk weg te leggen.

De kleine moeder van Bergen-Belsen – Hetty E. Verolme
Dit boek stond al zó lang op mijn verlanglijstje maar ook dit boek kreeg ik niet te pakken in de bibliotheek. Uiteindelijk zag ik het boek in een kringloop las het en verkocht ik het weer. Het boek op de foto heeft een andere titel maar is hetzelfde verhaal. Over het boek kan ik kort zijn, dit is één van die overlevingsverhalen die je gelezen moet hebben een bijzonder waargebeurd verhaal over een jong meisje die 14 maanden weet te overleven in Bergen-Belsen.

Leven als Gort in Frankrijk – Ilja Gort
Laten we even voorop stellen, ik hou niet van wijn en toch vind ik dit een heerlijk boek! Gort schrijft zoals zijn programma is en dat maakt het een leuk en luchtig boek over de zoektocht naar zijn chateau en de begintijd van zijn wijn.

Ze was 16 – Marlies Allewijn
Ik kocht het boek in een totale opwelling bij de slechtste drogist van Nederland maar ik moet zeggen het was het absoluut waard. Ik kende het verhaal deels al want het boek is verfilmd maar alsnog is deze Young Adult zo’n oorlogsboek die je gelezen moet hebben. Zelfs het verspringen in tijd is niet vervelend omdat de korte hoofdstukken dat heel goed aangeven. De hoofdpersoon gaat op de zolder van haar oma op zoek naar de oorlogsgeschiedenis van haar overleden opa en nee dit is geen slap verhaal. Dit boek was serieus 300 pagina’s genieten!

Naar waarheid moet ik bekennen dat ik heel wat moeite heb gehad om dit lijstje te schrijven. Er waren echt meer boeken die ik als favoriet beschouw maar mijn lijstje werd te lang en daar ik nog lang niet klaar ben met lezen komen er vast nog bij dit jaar.

Favoriete boeken van 2021 (tot nu toe!)

23 thoughts on “Favoriete boeken van 2021 (tot nu toe!)

 1. Ja die film heb ik gezien, in 9 delen omdat ik het wel wilde zien maar ook niet aan kon zien die onzin.

 2. Dank voor de tips weer. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe pareltjes. Meestal zijn di boeken die je niet zo heel snel zelf zou lezen … Ik ben heel benieuwd naar het verhaal van: ze was 16. Ik zet hem op mijn lijst en ga het boek eens opsnorren.

 3. Ik vind het altijd heel moeilijk om ‘stiefboeken’ te maken en sommige uit te roepen tot favoriet. Daarom doe i kdat meestal maar gewoon niet ; )

 4. Ik ben altijd blij met dat soort lijstjes. Heel handig ter inspiratie. Dus dank je wel!

 5. Van boeken krijg je nooit genoeg! Er zijn er een aantal bij die ik ook al gelezen heb.

 6. Ik kan zelden kiezen, maar sommige boeken spreken meer aan dan andere. Maar om nu meteen een lijstje te maken? Wordt best lang vrees ik….

 7. Lastig is dat he, favorieten kiezen? Een paar hiervan klinken wel erg interessant inderdaad.

 8. Ik koop even geen boeken. Ik heb er nog te veel die op me liggen te wachten. Eerst de stapel maar eens wegwerken.

 9. Mooie lijst en ik herken er een aantal als boeken die ook op mij veel indruk hebben gemaakt.
  ‘Het gevoel dat er iets niet klopte’ en ‘Het verhaal van Edith’ ken(de) ik nog niet. Die ga ik toevoegen aan mijn lijstje.

 10. Ik mis de witte stippen op de rode bloempot :)
  Maar… gave titels zitten erbij, opschrijven en onthouden!

 11. door de corona is er zeker meer gelezen.
  Je hebt een mooie recensie over jouw boeken geschreven. Hans

 12. Ik kan best een beetje satire verdragen maar dat is niet mijn soort vermaak. Dit is overigens geen deel 2 het is tot nu toe zal nog wel wat bijkomen maar saar kom ik dan volgend jaar op terug.

 13. Altijd leuk om een deel twee te schrijven over de laatste paar boeken van het jaar, toch? Ik ben sinds kort ook weer aan het lezen en ik ga ook als een speer! Mijn voorkeur ligt meer bij science fiction. Mijn vader had wel een fascinatie met de tweede wereldoorlog. Ik heb dan ook best wel veel gelezen over de onderwerpen. Ik kan je trouwens de film Jojo Rabbit aanraden, als je die nog niet gezien hebt.

Comments are closed.

Back To Top