Even zeiken over mijn bibliotheek

Even zeiken over mijn bibliotheek

Even zeiken over mijn bibliotheek

De bibliotheek heeft net als de horeca en musea te lijden onder de coronacrisis. Dat is niets nieuws en vooral heel vervelend. Dat gezegd en erkend hebbende wil ik toch nog even zeiken over de bibliotheek.

Dat je bibliotheek uit diverse filialen bestaat en ze allemaal hun eigen openingstijden hebben. Om het makkelijk te maken. Dat was voor corona al irritant.

Dat ik alle boeken maar ben gaan reserveren en die reserveringen ook opeens weg waren begin tweede coronagolf. Het telefoontje was vriendelijk hoor en zinloos vooral dat laatste.
Maar het is weer eens wat anders dan iemand die mijn boek uit de reserveringskast snaait. Maar nog steeds waardeloos omdat je weer achteraan de rij staat voor een boek.

Dat het boek wat je al maanden te pakken probeert te krijgen opeens in de verkoopkast staat.

Dat je geen afstand kan houden omdat je bibliotheek daar te klein voor is.

Dit vind ik irritant aan de bibliotheek

Dat je bibliotheek normaal van 10 tot 21:00 uur open is en in de zomer (zonder coronaregels) nog maar 6 uur…per week. En dat dat nog niet anders is. Ze hebben tasjes voor als je niet kan reserveren ik vroeg om iets en kreeg gelukkig wat ik totaal niet wilde.

Dat je naar een filiaal verderop rijdt waar een briefje hangt dat ze dicht blijven vandaag.

Dat je boos wordt aangekeken als je aan de vooravond van de tweede lockdown 15 boeken meeneemt. Gezien je uiterlijk heb ik geen boeken van jouw genre gepakt hoor. De Bouquetreeksen staan daar.

Dat ze me wel mailen dat een boek wat ik heb nogal gewild is maar even vergeten waren dat ik die net had opgehaald. Je krijgt ‘em als ik klaar ben ja?!

Dat ik maar boeken ben gaan reserveren die aanwezig waren in een filiaal zodat ik ze ook op kon halen in dat filiaal. Niet via de app hoor, gewoon door het raam. Titel in de app invullen en reserveren. Twee van de 5 boeken ‘hebben ze helaas niet kunnen vinden’.

Dat een abonnement met onbeperkt lenen 60 euro per jaar gaat kosten.

Maar iedereen tot 18 leest gratis want dat betaalt de rest. Maar een bibliotheek in een dorp verder is 15 euro goedkoper voor hetzelfde abonnement.

Dat je over een boek leest en ze die niet hebben. Je weer een boek ziet die ze ook niet hebben. Dat je nog eens een boek opzoekt en ze alleen het e-book hebben. Daar heb ik niks aan hè.

Dat je een boek uit een andere bieb hebt laten komen en je de kosten online moet voldoen wat niet lukt. En de automaat in één der filialen af is gesloten. Dan krijg je mijn geld ook niet.

Dat je gereserveerde boeken tegelijk binnenkomen en dat je nog een halve week mag wachten eer je ze kan halen.

Dat het mogelijk is boeken te reserveren en ophalen tijdens de tweede lockdown vind ik heel fijn. Maar dat ik dat toevallig te weten kom als ik op de website kijk dat vind ik best vreemd als ik wel mails krijg dat de Babybieb niet door gaat. Wat dat voor raars dan ook is.

Hoe loopt het bij jouw bibliotheek?

25 thoughts on “Even zeiken over mijn bibliotheek

 1. Ik ben toch maar blij met de stapel boeken die ik tot nu toe heb gehamsterd. Geen gedoe bij die OBA’s, die overigens in onze buurt ook nog eens gesloten werden ‘bij gebrek aan belangstelling’. Om ervoor naar het CS te gaan waar dan de hoofdvestiging zit is me echt te veel moeite….

 2. Hier gaat het redelijk goed, al is mijn vrouw een keer beschuldigd dat ze een boek heeft kwijtgemaakt. Ze had hem wel ingeleverd maar hij bleef nog steeds in het systeem staan als uitgeleend aan ons. De medewerkster gaf haar niet echt een klantvriendelijk gevoel. Voor de rest ben ik nog steeds blij met de bieb, al is het al weer een tijdje geleden dat ik er wat gehaald heb,

 3. Ik ben bijna blij dat ik al jaren geen bied meer héb. Al dat online gedoe is voor mij gewoon véél te “makkelijk”

 4. Jaren naar de bib gegaan met veel plezier. Ruik graag een boek en voel het graag. Nu heb ik wel een E-reader met meer dan 4.000 boeken. Kan nog even verder en heb er nog een paar echte om te koesteren. Succes!

 5. Is de bieb open dan? Hier 6 uur voor afhalen en inleveren. Om ziek van te worden want de reserveringsmail komt na sluitingstijd pas binnen en dan moet ik 4 dagen wachten.

 6. Allemaal ontvolgd ik vind niet dat ik van een minibiebhouder kan verwachten dat ze boeken apart houden. Dat is leuk als je er meteen heen kan lopen, maar ook weer niet handig met corona.

 7. Geen bibliotheekpasje meer. Al jaren niet meer.
  Zit je nog op facebook? Er zijn steeds meer minibiebs die ook een pagina hebben.

 8. Sommige dingen doe ik ook het liefst spontaan, zoals in het weekend beslissen dat ik naar de bib wil. Kan nu natuurlijk niet, en daar heb ik het ook wel lastig mee. Als ik mijn bib-bezoek moet plannen krijg ik al kortsluiting in mijn hoofd haha.

 9. Ik kom tegenwoordig nooit meer in de bieb. Ze hadden niets meer naar mijn gading.

 10. Dit dus. Zó irritant. Bij mijn bibliotheek loopt het ongeveer hetzelfde. Efficiënt gaat ’t allemaal niet. Ik heb vanmiddag weer vreselijk lang in de rij gestaan, omdat er mensen rustig vijf minuten binnen zijn om alleen een gereserveerd boek af te halen. Hoe kan dat?! Diepe, diepe zucht. Ik stop er maar weer maa en ga voorlopig weer lezen op de e-reader.

 11. Ik ben al jaren niet meer in een bibliotheek geweest. Over de bibliotheken in mijn hometown was ik heel tevreden. Na mijn verhuizing naar Amsterdam ben ik lid geworden van een bieb daar in de buurt. En vrij snel afgehaakt. Vanwege de beperkte openingstijden, het beperkte aanbod en de vaak vieze boeken. Toen heb ik een ereader gekocht.

 12. Dan zijn de bib’s in Belgié heel wat aangenamer, amai ni !
  Ben er altijd vriendelijk bediend, wordt correct bediend en als ik een vraag heb, krijg ik altijd een bevredigend antwoord. In Belgie is er soms ook iets dat goed verloopt :-)

 13. Ik kan je tragiek niet delen, want ik kom nooit in de bibliotheek.
  Reden die is hier weg gesaneerd. Hans

 14. Met reservaties geen probleem. Die boeken worden apart gezet waar niemand aan kan. Je moet je dan aanmelden bij de balie waar je die krijgt. Ook kunnen ze zien op de pc of dat boek gereserveerd is.

 15. Ik vind dat bibliotheken open moeten zodra het kan, en de boekwinkels ook. Dat loopt hier normaal gesproken wel lekker allemaal, lijkt mij.

 16. Hier verloopt het ook tragisch. Het is een wonder op zich dat er in het dorp een bieb is, maar daar heb je het mee gehad. De inventaris staat kriskras door elkaar; er zit een ondoorgrondelijk systeem in.
  Het personeel staat steevast stijf van de stress. Voor hun bestwil ben ik gestopt met vragen stellen. Boeken reserveren is een utopie.

 17. Als ik bovenstaande zo lees ben ik maar wat blij met met mijn E reader.
  Been bieb perikelen :)

 18. dat is naar allemaal , denk dat er wel meer lezers zijn die dit daar herkennen
  als het na corona nog zo is , toch een gezaamlijke klacht indienen denk ik zo

 19. Ik bieb ook niet meer. Kan ook niet want hier is niet eens een bib. Boeken kopen is duur en op den duur staat je kast vol. Ik lees nu veel op de e-reader. Bovendien handig in bed in het donker als ik niet kan slapen.

 20. Er is hier maar één bibliotheek en daar hapert wel eens wat. Niet veel, daar is het biebje te klein voor, Gereserveerde boeken vergeten ze soms klaar te zetten.
  Sinds corona gaat er veel meer verkeerd. Ik reserveer niets meer want het komt niet door, of de helft.
  Ik bieb niet meer en herlees intussen mijn boekenkast en op de vliering staan ook nog een paar dozen.

Comments are closed.

Back To Top