Conducteur kijkt naar een grote groep reizigers.
Verhaal

Eerste klas

Vandaag reisde ik eerste klas. Niet omdat ik opeens niet meer tot het klootjesvolk behoor maar omdat die lekkere conducteur het zei. ‘Het is volle bak moppie, ga maar eerste klas zitten ik kan toch niet controleren’. Boh, lekkere vent, zou hem best met in een cadeaupapiertje bij m’n voordeur willen vinden, al dan niet met een pakketzegel van de ptt, tnt, dhl of postnl. Ik dwaal af…

Ik zat dus eerste klas en keek eens rond, veel was er niet te zien want de coupé was bijna leeg.
Aan de andere kant van het gangpad zaten twee dames en minimaal 1 ervan rook nogal muf. Gezien haar keurige voorkomen verdacht ik haar nooit gewassen jas ervan. Niet zo gek het beest eraan was al een tijdje dood. Ondertussen zaten ze mij misprijzende blikken te werpen en na een paar daarvan met een vriendelijk doch uitdagende blik beantwoord te hebben, trok de mufste van de twee haar stoute en misschien ook wel riekende schoenen aan en zei me met een vaag gebaar; ‘de tweede klasse is daar’. “Gefeliciteerd”, zei ik en negeerde haar volkomen. Haar gepreek over zwartrijden ging nog even door en ook haar vriendin deed even mee met iets over dat ik moest gaan lopen en hoe goed dat voor me zou zijn en dat ik een schande was voor de Nederlandse bevolking. ‘Ah, jullie weten het zo goed toch?’ ‘Dan hebben jullie vast drie kaartjes gekocht’. ‘Twee voor jullie zelluf en de 3e voor die hond om je nek’. Nog voor ze me van repliek konden dienen kwam de lekkere conducteur binnen lopen, hij hoorde mijn woorden en vroeg met een knipoog om de vervoersbewijzen.
Uiteraard hadden de vrouwen ook wel in de gaten hoe lekker die conducteur was en zaten dan ook beide met hun dicht geplamuurde ponum naar hem te stralen. De muffe doos van de twee fluisterde expres te hard dat hij mij maar extra goed moest controleren en terwijl hij dat met een knipoog naar mij deed, zei hij dat het prima in orde was ‘schat’. Waarmee de vrouwen in een vurig gesprek belande over 2e rangs burgers en 1e klas reizigers. ‘Waaronder verstaat u uzelf?’, vroeg hij met een uitgestreken gezicht. ‘Want jullie zijn niet ingecheckt’, dames.

Hij bonjourde de dames heel coulant de eerste klasse uit en ging met een zucht op hun plaats zitten. ‘Hoest nou moppie, lekker rustig hè, de eerste klas’.

28 reacties