Een ingekorte Willys roadtrip

Een ingekorte Willys roadtrip

Een ingekorte Willys roadtrip

Wie een Willys rijdt weet dat er gesleuteld moet worden. Zo ook de dag dat ik een rit had gepland en de helft van de dag zag verdwijnen. Frans werkte hard en uiteindelijk vertrokken veel later dan ik wilde, maar we waren weg en Frans zijn inspanning leken vruchten af te werpen.

Even naar America en Californië

Ik skipte wat dingen en voor ik het wist sjeesde we door de Peel. Het mooie gebied doet me altijd goed, de weidsheid, de boerderijen en natuurlijk de zo mooie bossen. We reden langs een deel van de natuur waar de brandschade nog te zien was. Maar Vroege Vogels van 19 juni vertelde mij wat ik al had gezien, natte grond en werkzaamheden die veenbranden als deze moeten voorkomen. We reden door Grienstsveen en namen niet de goede afslag. Ik vond het wel prima we gaan zo wel links, dacht ik. Zo links kwam niet, maar tot mijn verbazing zagen we behalve hele mooie huizen, ook een minibieb. Willys ging in haar achteruit en reden een oprit op. Ik vond een boek er liet er ook achter.

Een stukje verder dacht ik links te gaan in het dorp Helenaveen maar de weg was afgesloten. We reden nog even verkeerd maar vonden uiteindelijk de weg naar het dorpje America. Dit dorp en meerdere dorpen in de omgeving ontstonden in de tijd dat de Peel ontgind werd. Het was toen de trend uitheemse namen te gebruiken vandaar dat Zwitserland en Californië beide op fietsafstand weg liggen. Hoe verbaasd zullen de bevrijders van dit dorp niet hebben opgekeken. We maakten de stop die ik wilde en dwaalden verder.

Ik wilde namelijk richting de Maas. We reden via Melderslo net voor Grubbenvorst door en vonden de Maas. Eenmaal in rozendorp Lottum maakten we een ommetje over een heerlijk karrenspoor. Nu is Willys geen kar maar toch vonden de koeien haar erg interessant. Zodra we het wildrooster over waren stonden ze naast ons. Ook deze koeien hielden niet van appels maar waren heerlijk nieuwsgierig.
Een stukje verderop stonden we ondanks de flink heftige straling, we waren ingesmeerd, alweer stil. Het prachtige gele veld was me al vanaf de weg opgevallen en ik genoot ervan ernaast te staan. De geur is niet mijn favoriet maar het raapzaad stond er prachtig bij. Met een blik op de lelijke skyline van Arcen aan de overkant reden we door.

Een paadje kwam uit tussen schitterende boerderijen waar de eigenaren vertelde dat de Duitse inval hier plaats vond en over dit weggetje ging. Maar de Britten tijdens de bevrijding de grootste verwoestingen aanbrachten. Ik genoot van de schoonheid van de boederijen en begreep meteen dat veel van die schoonheid verloren moet zijn gegaan. Waar nu een doorgaande weg loopt, was vroeger het erf. Bijzonder hoe de tijd dat veranderd.

We namen afscheid en reden verder. Het begon laat te worden en hoewel mijn oorspronkelijke rit nog wel even verder zou gaan wist ik al dat we dat niet gingen halen. Ik mopperde en we besloten nog even verder te dwalen. Eenmaal in Sambeek, niet ver van Boxmeer sloegen we af naar een grote rode minibieb aan de Radiostraat. Ik had gezien dat de postcode hier CD is, toeval uiteraard. Ik vond boeken liet er meer achter en met een heerlijk vaartje gingen we tevreden op huis aan.

31 thoughts on “Een ingekorte Willys roadtrip

 1. Wat gaaf zo’n Willy’s die wil ik ook wel… Mooie tocht hebben jullie gemaakt!

 2. Wat een lekker tochtje, ondanks het oponthoud. En die koeien! Geweldig!

 3. Die minibiebs zijn prachtig. Je hoort altijd dat er veel onderhoudt nodig is bij die old timers noem ik het maar even. Zo geef je ons een mooi inkijkje wat er zoalvoormkan komen.

 4. Zo leuk dat jullie weer een rit hebben gemaakt! Geweldig leuke minibieb’s ook die jullie tegen zijn gekomen.

 5. Toch echt wel veel mini-biebjes bij jullie en mooi nog ook. Een vrij gevoel om zo rond je sjezen met Willys. In America geweest? In de USA hebben ze dan veel dorpjes met Belgische namen dat zal ook wel zo zijn met NL veronderstel ik (vb. BE: Ghent, Hoboken).

 6. Ooit, begin jaren 90, vaak geweest in die streken. Dan logeerden we in een toen nog bestaand geweldig leuk hotel in Venray en verkenden de boel in de omgeving, gewoon ter ontspanning. Dus America, Horst etc allemaal bezocht en soms ook een terrasje gepakt of een broodje daar. Gemoedelijke sfeer….Leuk verslag. Wat die klassiekers betreft, hoezeer ik van gemotoriseerd vervoer houd, er zelf een bezitten is niks voor mij. IK kan niet sleutelen, en dan wordt het allemaal duur….

 7. mooie rit en genieten van je foto’s en verhaal, geweldig leuk om te lezen en te kijken

 8. Mooie rit met die “Willy”, heet zo’n auto echt zo of is dat de naam die jullie hem gaven. Misschien domme vraag hoor, maar van auto’s heb ik 0 verstand

 9. Willy is meer dan een auto, het is een jeep.
  En hij vind het ook heerlijk om een dagje te toeren. Hans

 10. Het moet een lekker gevoel van vrijheid zijn, als je met zo’n Willy jeep door het platteland kan sjezen !
  Ps: Heb deze week het eerste (én reeds goed gevuld !) mini-biebje ontdekt naast de pastorij van ons dorpje :-)

 11. Het land van mijn voorouders en het America van Rowwen Hèze! Je maakte een prachttrip!

 12. Hoewel ik altijd zeg dat ik nooit in Amerika ben geweest realiseer ik me dat het leugen was, want dit Amerika ben ik wel eens door gekomen. Voor Zwitserland telt het omgekeerde, ik was ooitwél in Zwitserland maar de naamgenoot in Nederland ken ik niet. Was weer een mooi ritje met Willy’s. Grappig die minibiep midden in het groen.

 13. Dat is dezelfde schrijver en in Grienstsveen heb je een park over hem en zijn werk.

 14. een mini-trip naar America..

  dat had ik niet voor mogelijk gehouden Liesbeth

  een leuk logje met knappe foto’s

  prettige dag

 15. Mooi ritje met ook al niet minder mooie beschrijvingen en foto’s.
  Het moet een mooie omgeving zijn, maar ik ben er nog nooit geweest. Eigenlijk ken ik de Peel alleen van ‘Beekman & Beekman’. :-)
  .

 16. Een mooi en gezellig log Liesbeth, leuk dat je ook nog een minibieb hebt gevonden.

 17. Dat snap ik helemaal, het echte zuiden is werkelijk prachtig maar helaas te ver rijden.

 18. Hoewel met vertraging vertrokken toch nog een leuke en boeiende trip. Weet nu ook hoe ik heel snel op verre bestemmingen kan geraken ;-)

 19. Mooie omgeving daar zeg.. Nog mooi mazzel dat je een minibieb hebt gevonden.

  Love As always
  Dimario

 20. Ook dat is een mooi stukje Limburg, alhoewel in mijn zuiden toch prefereer.

 21. De Peel, een neef van me woont er vlak naast, en ik kom er ongeveer eens in de vijf jaar. Niet voor kiekjes, maar voor koffie :)

 22. Een mooie streek. In Sambeek hebben we twee jaar geleden nog gelogeerd.
  Die eerste minibib staat er beeldig in de natuur!

 23. zeker een mooie streek waar jullie doorkwamen , mij gelukkig deels bekend van het Hertogenpad dat er door loopt
  ja wat zullen de bevrijders gedacht hebben bij het zien van de plaatsnaam America :)
  mooie rit welke jullie weer maakten met de Willy en heel mooi in beeld gebracht

  geheel ander landschap waar ik wandelde zag je wel aan de foto’s
  ik vind het leuk om terug thuis dingen op te zoeken zoals je zag bij de foto’s welke ik er uit pikte

  fijn weekend groet

 24. Leuke trip weer met willy’s. Prachtige landschappen onderweg en een goedgevulde bibliotheek. .Ik zag gisteren een eerste in het station van lier maar er zaten maar 3 boeken, in.Alle begin lijkt moeilijk te zijn.

 25. Mooie tocht! America is toch ook het dorp van Rowwen Heze?

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top