Een goede vrijdag

Arabisch dorp Oman.

Een goede vrijdag

Het was een goede vrijdag toen ik laatst met Frans naar Museumpark Orientalis ging. Orientalis is een openluchtmuseum in het dorp Heilig Landstichting bij Nijmegen. Het is prachtig gelegen in de bossen en hoewel het er glooit ga ik er alleen al graag heen voor de wandeling.

Paleis van Pilatus

Bij de entree werd ons gevraagd of we geïnteresseerd waren in een rondleiding net buiten het museum. Ik wist dat er achter de Cenakelkerk en net buiten het museumpark nog delen uit een ver verleden te vinden waren. De prachtig gelegen begraafplaats herbergt naast zeer oude- ook oorlogsgraven. Ook zijn er reliëfs, de rots waar Jezus gekruisigd werd en eveneens nagebouwd zijn graf. Verderop op een heuvel staat de Hemelsvaartkoepel en een stuk ervoor het Hof van Olijven. In een uur tijd hoorde ik de mooiste verhalen over het ontstaan van het museum, het verhaal wat zo goed bij de tijd paste (het was Goede Vrijdag) en wandelde daarna via het Joodse Beth Juda en het Arabisch dorp naar de Romeinse Herberg om een voedzame maaltijd te eten. Hoewel je er de sfeer van die tijd kan proeven besloot ik lekker buiten in de zon te gaan zitten. Niet ver daar vandaan ligt het prachtige Paleis van Pilatus, met vrije hand nagebouwd vanuit Jeruzalem moest dat  omstreeks deze tijd ruim 2018 jaar geleden, erg druk geweest zijn. Ik at mijn broodje en waste mijn handen.

In de Romeinse Stadsstraat trof ik behalve de herberg ook nog een toilet uit die tijd die ik niet wenste te bezoeken en de knapste schapen die ik ooit gezien heb. Dat die soort toen als bestond maakt dat je je echt even terug in de tijd naar het jaar nul gaat. Alles is zo prachtig nagebouwd dat zelfs dakgoten die in Nederland toch wel wat meer de verduren hebben, echt zoals toen zijn.

Het weer, de rust en de prachtige omgeving zorgde er weer voor dat ik genoot van dit prachtige park waar je alle ruimte om te wandelen, picknicken en rondkijken hebt. Het museum is (bijna) dagelijkse geopend, entree is €10,- p.p, bus op 5 minuten van de kassa, parkeren €3,50 meer info Museumpark Orientalis. Moe gelopen, gewarmd door de lentezon, daalde we weer af naar de entree, groette de altijd vrolijke man achter de kassa en bedachten; dit was een goede vrijdag.

18 thoughts on “Een goede vrijdag

  1. Weet dat ik er als kind geweest ben, heb er zelfs dacht ik nog een foto van. Moet daar toch weer eens gaan kijken.

  2. Ik lees dat je er erg onder de indruk van was. Mooi, want dan heb je het goed beleefd.

  3. Ja, dat is zo de naam is ooit veranderd in Museumpark Orientalis.
    Maar goed dat je de Heilig Landstichting noemde.
    Het is interessant om te bezoeken en niet duur qua intree. Hans

  4. Confrontatie met onze geschiedenis is altijd de moeite waard .Wij hebben ook zo^’n dorp waar oude gebouwen terug opgebouwd werden”Bokrijk”

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top