Op mijn platenspeler: Chariots of Fire

Chariots of Fire

Op mijn platenspeler: Chariots of Fire

Chariots of Fire is een Britse film uit 1981 over Britse atleten die zich voorbereiden op de Olympische spelen. De film kreeg 4 Oscars waaronder die van beste originele muziek. De muziek werd geschreven door de Griekse Vangelis (Evángelos Odysséas Papathanassíou). Regisseur Hugh Hudson koos Vangelis omdat hij onder de indruk was van zijn voorgaande albums. Ze hadden al eerder samengewerkt (aan reclames) en Chariots Of Fire werd dan ook Vangelis grote doorbraak. Voor de muziek van het album bespeelde Vangelis alle instrumenten waaronder piano, drum en percussie zelf. Ook gebruikte hij de synthesizer, elektronische muziek was toen nog relatief nieuw in de wereld van filmmuziek en wordt nog steeds gezien als een groot omslagpunt in de geschiedenis van de filmmuziek. Het album Chariots of Fire werd bijna geheel nieuw opgenomen en hoewel het nummer ‘Titles’ heet op de LP werd het nummer een internationale hit onder de naam Chariots of Fire.

De film had als werktitel ‘Runners’, de inspiratie voor de huidige titel kwam toen scenarioschrijver Colin Welland de tv aanzette en kerkmuziek hoorde in het programma Song of Praise. Een zin uit het nummer Jerusalem is ‘Bring me my Chariots of Fire!’. Het lied staat op het album en is te horen aan het einde van de film en wordt nu gezien als het onofficiële volkslied van Engeland. Ik deel met jullie mijn favoriete versie van Chariots of Fire, opgenomen tijdens de Olympische Spelen van 2012.

13 thoughts on “Op mijn platenspeler: Chariots of Fire

  1. Muziek om keihard te beluisteren, geweldig! Prachtig nostalgisch platenspeler..

  2. Kan me voorstellen dat deze versie je voorkeur heeft als kunt kijken, voor alleen de muziek maakt het natuurlijk niet zo veel uit, dis is reuze grappig.

  3. Een fraaie uitvoering, maar dat komt omdat ik een Atkinsonfan ben. Zelf hou ik meer van de Rotjeknor-uitvoering uit 1991, waar hetzelfde deuntje na een minuut of 9 begint. Om een of andere reden heb ik de indruk dat je daar ook wel iets mee hebt. https://www.youtube.com/watch?v=pz0gw03PADU

  4. ja, Mister Bean was er toen al mee gestopt, maar deed het voor deze unieke gelegenheid nog maar eens keer, en keigoed natuurlijk!

Comments are closed.

Back To Top