Tweede Wereldoorlog

Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Dit is de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Deze militaire begraafplaats wilde ik al ontzettend lang bezoeken maar ik stelde het uit omdat het dan wel in Limburg ligt maar helaas niet in de mooiste omgeving. Ik hoefde er gelukkig niet heen te fietsen, zelfs niet met een ov-fiets, maar kon gewoon met de auto. En eigenlijk bij toeval kwamen in de buurt en sloegen af naar deze locatie.

Op deze begraafplaats liggen ongeveer 31.598 soldaten begraven, waarvan 6000 onbekend. Voor elke soldaat is er een bordje met naam en geboorte- en sterfdatum. Op veel staat niet meer dan ‘Ein Deutscher Soldat’ en juist bij die kruizen neem je pas na twijfel een stap. Degene hier beneden aan mijn voeten had ook een moeder en een vader, net zoals de rest. De sfeer op dit soort begraafplaatsen is precies eender als aan alle anderen die ik heb gezien. Je telt de jaren kom maar zelden boven de 30 uit en kijkt naar de namen waar familie bij hoort die gezien het aantal kransen en kaarsen nog regelmatig op bezoek komen. De begraafplaats ligt dan ook niet ver van de Duitse grens.

Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
Naast slachtoffers uit de Tweede- liggen er ook slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en doden van na de Tweede Wereldoorlog. Kamp Vught is tijdelijk een interneringskamp voor oorlogsmisdadigers geweest, de overledenen zijn op deze begraafplaats bijgezet. Tussen de 108 plantsoenen met kruizen door loopt een 800 meter lang pad die halverwege gekruist wordt door een groot- en kleine monumenten met zogenaamde kameradengraven. Ook hoor je met regelmaat een bel, die bij een klokkenspel hoort. Zijn geluid doorbreekt de stilte in elke hoek van dit glooiende door bossen omgeven terrein. En ondanks dat ik er op een wat bewolkt en te laat moment was, kan ik iedereen aanraden er heen te gaan. Het is om stil van te worden.