Paarden in het ochtendlicht
Dieren,  Fotoserie

Paarden tijdens de vroege morgen

De laatste warme dag vorige week, ik wilde de dag ervoor al een eind gaan fietsen maar de hitte maakt me ziek en dat had ik er nou weer niet voor over. Nou is vroeg opstaan ook niet zo mijn ding, maar ik werd mooi op tijd wakker en besloot er maar uit te blijven. Ik fietste een nieuw pad in maar vergiste me in de kwaliteit ervan en besloot mijn banden niet op het spel te zetten en te gaan lopen. De beweging deed me goed en ik genoot van de nog frisse lucht, de vogels en de herfst die al in de lucht hing.
Het pad werd beter en rustig fietsend kon in een andere weg inslaan waar ik in het laatste restje van het gouden uur deze paarden fotografeerde.

Het gouden uur is, na sneeuw, één van mijn favoriete momenten om te fotograferen. In tegenstelling tot sneeuw is de kans het gouden uur te treffen veel groter, namelijk twee keer per dag. Net na zonsopkomst heb je vaak het mooiste gouden uur, het licht is zwoeler, zachter en met een beetje geluk tref je mist, dauw of heiigheid en wordt het licht gedempt of schijnen de zonnestralen er doorheen. Te dikke bewolking blokkeert het licht, voor vertrek het weerbericht controleren is een must.Paard in het gouden uur

Het gouden licht tref je in het uur voor zonsondergang en na zonsondergang, maar duurt vaak hooguit een half uur. Dat de zon dan 6 graden boven de horizon staat is een mooi gegeven maar makkelijker is de app ‘Blauwe uur’ of website Golden-hour.com. Als je een smartphone hebt is de app aan te raden. Hij kost geld, maar je kan heel nauwkeurig werken met de app. Zo kan je de exacte tijd zien per exacte locatie op de kaart. Heel handig als je een specifieke locatie wil fotograferen en het licht niet aan de goede kant staat.

Het gouden uur ontleent zijn naam aan het prachtige oranje licht wat je goed terug kan zien op bovenstaande foto. Je kan dit effect nog wat aanpassen door wat met je witbalans te spelen. Neem de tijd en kijk je foto’s goed na. Mocht je de instelling hebben, dan kan je je camera ook op ‘bewolkt’ zetten. Hang je er niet aan op want de kleuren kunnen ook verzadigd raken. Zeker ’s avonds zijn de kleuren vaak al heftig genoeg. Haal je camera in ieder geval van de automatische witbalans af, deze zal het licht neutraliseren en in het ergste geval de foto te blauw maken. Ook is een grote lichtinval belangrijk, er is nog niet zoveel licht dus stel je diafragma in op een laag getal en let op je iso. Het licht veranderd snel voor je het weet is het voorbij.

Alhoewel het wordt afgeraden, fotografeer tegen de zon in en laat het licht op je lens schijnen, de kleurzwemen geven je foto net dat extra’s. Daarnaast kan het tegenlicht ook zorgen voor haarlichtjes, de randen van je onderwerp lichten op, kijk maar eens naar de oren van het witte paard op de bovenste foto.

De paarden deden hun ding en leken zich niet aan me te storen. Ik zag mijn kansen en voor ik er erg in had was het ook al weer voorbij. Terwijl ik naar huis fietste realiseerde ik me dat dit wel eens de laatste hete dag van het jaar kon zijn en glimlachte, ik heb de zomer weer overleeft en nu begint ‘mijn’ jaargetijde. 

Paard in het gouden uur

 

22 reacties