Deze boeken las ik de laatste twee weken

Deze boeken las ik de laatste twee weken

Deze boeken las ik de laatste twee weken

Soms verslind ik boeken, kan ik ze amper wegleggen en heb ik moeite aan iets anders te denken. Hoewel 1 boek me tegenviel had ik er één in een dag uit. Deze boeken las ik de laatste twee weken.

De Vergelding – Jan Brokken
De Vergelding speelt zich af in Rhoon een toen nog klein dorpje onder de rook van Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een aanslag gepleegd. Over een dijk waar regelmatig Duitsers, NSB’ers en hun liefjes wandelen ligt een stroomkabel. Een Duitsers komt vast te zitten aan deze draad en sterft uiteindelijk aan de gevolgen hiervan. De Duitsers zien het als een aanslag vanuit het verzet en nemen 7 mannen gevangen. Hoewel een aantal van de mannen worden vrijgelaten- of gekocht sterven 7 onschuldige mannen uit het kleine Rhoon.
De schrijver van het boek geeft een heldere kijk op de aanslag en de gevolgen, verteld over de mensen uit het dorp en maakt het ook voor mensen die de omgeving niet kennen een fijn boek om te lezen.

De laatste zeven maanden van Anne Frank
Wanneer ik Annes Franks naam gebruikt zie worden huiver ik vaak even voor het boek. Hoewel ik me niet voor kan stellen ben ik vaak bang dat haar naam misbruikt wordt. Maar dit is absoluut niet zo’n boek. Dit is zo’n boek waar ik zelfs wijzer van ben geworden. Kennissen en vrienden van Anne Frank en/of haar familie vertellen in dit boek wat ze nog van Anne weten maar vertellen ook hun eigen verhaal. Dit boek gaat verder waar het dagboek stopt en dat maakt dit een waardevol boek om te lezen. Zeker als je het dagboek, zoals ik, verslonden hebt. Dikke aanrader!

Verslavend Annemiek van der Laan
Annemiek is een jonge meid die in de bar waar ze werkt verliefd wordt op Joao. Ze heeft een turbulente relatie met hem maar maakt het uiteindelijk uit. Twintig jaar later kom ze Joao weer tegen, en hoewel ze op dat moment een relatie heeft verbreekt ze die, omdat ze met hem niet had wat ze wel met Joao had.
Helaas blijkt Joao nog steeds verslaafd en kan Annemiek haar leven amper combineren met haar werk als journaliste. Heftig boek, echt het lezen waard want het gaat ook over slopende relaties en hoe subtiel iemands leven verandert.

Verdrongen Herinnering
Ina van der Beek is een typische streekroman schrijfster en dit boek is er dus ook één. Na een korte verloving trouwt Jo met Kees, maar omdat het oorlog is trekken ze samen in bij de opa van Kees. Kort na hun huwelijk duikt Kees onder om aan de arbeiteinzas te ontkomen. Ina hoort weinig van Kees en op het huis poetsen na heeft ze niet veel te doen. Tot ze op een nacht opa ziet vertrekken en geen idee heeft wat hij precies gaat doen.
Eenvoudig geschreven boek, met wat weinig diepgang. Er is een vervolg op dit boek die ik niet ga lezen.

En welke boeken heb jij pas gelezen? Welke zet je op je lijst?

 

 

14 thoughts on “Deze boeken las ik de laatste twee weken

 1. O. dat boek van Jan Brokken ga ik zeker op mijn lijstje zetten.
  Streek romans heb ik het niet zo op, dus die zal je mij niet snel zien lezen.

 2. Daarom lees ik die boeken nooit. Hoe meer reclame hoe slechter ik het meestal vind.

 3. Ik heb even geen leesflow, geen idee waarom. Heb vorige week The hate U give gelezen. Iedereen was wild enthousiast; ik vond het niet heel bijzonder.

 4. Als geboren en geogen Amsterdammer is de naam Anne Frank voor mij als na-oorlogs kind toch onverbrekelijk verbonden aan het lot van de Joden in deze stad tijdens WO2. De verschrikking van de bezetting, het gebrek aan weerstand, dat onderduiken. Wij kennen de plekken waar de gaten vielen. We weten waar Anne woonde voor ze naar het Achterhuis werd gebracht. In het centrum hele straten waar verhalen te vertelllen zijn over wat er met al die arme mensen gebeurde. Industriele vernietiging van en volk. Tot in 2019 ongekend ook al zijn er meer regimes die dit toepassen. Het Achterhuis laten we graag voor de toeristen. Het Joodse lot was veelomvattender dan alleen dat beroemde meisje. Huiveringwekkend!

 5. Je kan een bepaalde tijd reserveren dan hoef je niet te wachten. Wel op tijd komen.

 6. Dat van Anne Frank lijkt me wel mooi. Ik wil ook weer terug naar het Anne Frank huis om te zien hoe het er nu uit ziet na de verbouwing. Maar dan op een doordeweekse dag, natuurlijk, i.v.m. drukte.

 7. Indrukwekkend!
  Ik zag Jan Brokken laatst bij VPRO boeken met “de rechtvaardigen”. Ik heb net even gekeken, dat boek is nu ook al verkrijgbaar in de Bibliotheek.

 8. Ik ga het boek opzoeken, dat ik meer boeken lees zal vast door het weer komen. Met hete dagen blijf ik binnen.

 9. Wauw, indrukwekkend! Zo snel/veel lees ik eigenlijk alleen als ik op vakantie ben… Ik ben nu bezig in “Be More Pirate” (de Nederlandse versie). Geen fictie, maar wel een leuk boek.

 10. Ik heb het de afgelopen weken geen enkel boek gelezen. Gewoon gebrek aan tijd. Maar dat verandert zeer binnenkort…

 11. Zo je hebt flink wat gelezen zeg. T gaat mij tegenwoordig niet zo makkelijk af, maar langzerhand lees ik elke dag weer een stukje meer. Ik ben nu bezig in the color of hope en heb net Something to tell you uitgelezen. Beide echt aanraders, mocht je in het Engels lezen. (ben bang dat dit soort boeken in t Nederlands misschien toch minder mooi zijn)

 12. Dan heb je behoorlijk wat leeskilometers gemaakt in twee weken tijd. Het boek over Anne Frank komt bij mij ook op de lijst; lijkt me heel boeiend!

Comments are closed.

Back To Top