De Meesjes

De Meesjes

De Meesjes

Een eerste vermoeden een paar weken geleden, schoot daar nou een koolmeesje uit het huisje? Bliksembezoek en afgekeurd of direct door naar de makelaar? Ik wist het niet maar stiekem hield ik wel de huisjes in de gaten.

En behalve dat ruien de katten en leg ik de plukjes haar, zeker die extra zachte van Mickey, op een hoek van een plank over de punt van een spijker. Ze zijn steeds weg maar dat zegt niets over bewoning in het huisje. Misschien beter gevonden of zoals de huidige prijzen betaamd, toch te duur.
Tot ik op een welverdiende en uitzonderlijke mooie lentedag, van de week, op mijn bankje zit en iets hoor. Maar zodra ik opkijk zijn de meesjes weg. Geduld hebben ze maar aan de insecten in hun bekje weet ik één ding zeker, ze hebben ergens een nest.

Mijn geduld, een uitermate interessant hoofdstuk ook, wordt beloond want ik aanschouw het fladderende paar en één ervan schiet zo het huisje in. Dag rupsje Nooitgenoeg, nou ja met kleintjes ìs het ook nooit genoeg en terwijl Mees alweer vertrekt besluit ik mijn camera even te halen.
Met regelmaat komen en vertrekken de Meesjes uit onze tuin en keren terug. Ik herken hun getrippel op het schuurdak, het gehops in de kleine berkenboom en ook het gefladder hun huis uit, doortrapt snel en geluidloos erin gevlogen, alweer.

Ik word gewantrouwd, ik schiet alleen foto’s zeggen helpt ook al niets. Maar wie vertrouwd zijn nieuwe buren nou meteen? De kat uit de boom kijken is misschien een beetje fout spreekwoord maar ze doen het wel. Tot de katten echt komen, dan kijken ze van veilige afstand en houden zich muisstil, ook al zo’n vreemd begrip in de situatie.

Van een afstand aanschouw ik het stelletje, er worden insectjes overgegeven, liefdevol gefladderd naar elkaar en misschien af en toe een nieuwtje, het vrouwtje vliegt het vaakst het huisje in weet ik nu. Meneer Koolmees heeft een dikke effen stropdas op zijn buik, het vrouwtje ook maar smaller met vlekjes. Zij vliegt het vaakst het huisje in, zien is leuk nu het fotograferen nog.

Verder weg zitten gaat niet, te weinig zoom, maar uiteindelijk op goed geluk in een rare hoek want plantenhanger, wordt mijn geduld beloond. Ik herken hun gedrag ga klaar zitten en krijg net voor het licht me verlaat, zowel mannetje Mees als vrouwtje Mees op de foto en kan oprecht zeggen dat de nieuwe buren schuw maar erg fotogeniek zijn.

28 thoughts on “De Meesjes

 1. Rondom 20 mei vliegen de jonge mezenkindertjes uit, worden ze door pa & ma koolmees de wijde wereld ‘ingeschopt’. Leuk en de moeite van het fotograferen waard! Heb zelf meermaals pimpelmezen in het nestkastje gehad. Dit jaar effe niet.

 2. Schitterend he, vanmorgen ook een tijd op een bakje gezeten met mijn fototoestel in de aanslag. Met het uitzicht op een nestkastje, waar ik al eerder een vogeltje wat af zag geven. Helaas, vanmorgen geen geluk, maar het staat vlak bij, dus dat bankje zal nog veel vaker bezet zijn door mij :-)

 3. Oooh wat een leuke buren heb jij 😍
  Geweldig dat je deze platen hebt kunnen maken. Heel mooi. Straks met het uitvliegen van de kleintjes ook klaar zitten hoor!!

 4. Leuk dat klein spul in de tuin… En de kat uit de boom kijken… zou bij jullie zomaar kunnen.

 5. Prachtige foto’s, ik bewonder je geduld hoor!

 6. Mooi blogje met toch wel erg leuke foto’s van pa en ma koolmees.
  Hier is het koolmezenkastje dit jaar leeg gebleven zoals het nu lijkt. <aar daar staat tegenover dat de merels voor de tweede keer dit jaar een nestje met jongen hebben.

 7. Een vogeltje dat zich heeft aangepast aan de mensen en zo dicht bij ze nestelt.
  Een nuttige vogel en volop levend bezig. Hans

 8. Het zijn daar drukke tijden in jouw tuin. Het kattenhaar gaat de meesjes zeker van pas komen….
  Mooie foto’s van je logées ;-)

 9. Ik type maar even heel zachtjes, want ik heb ook een koolmeesechpaar in het huisje zitten.

  Love As always
  Dimario

 10. Die moet je in ere houden. Ik heb er ook al jaren plezier van. En ik heb ook nog buxus…

 11. Ze vliegen meestal aan op een uitkijkpunt om te zien of het veilig is. Nooit rechtstreeks het huisje in, zó leuk om ze te volgen. We hebben er ooit één tam gekregen, die kwam aan op Henks imitatie koolmees fluitje en at uiteindelijk uit de hand. Hij was gek op de harde korstjes van de oude kaas. Maar met zoveel buiten komende katten beter niet doen. ;-)

 12. Ach wat mooi. Ik las op mijn post laatst al dat jij ook ‘nestmateriaal’ klaarlegt. Ik weet niet waar ‘mijn’ meesje nestelt. Maar leuk dat jij dat wel weet. En uiteraard ook weer op de foto hebt weten te zetten.

 13. prachtige opnamen Liesbeth van je mooie nieuwe buren
  nou kan je mooi geduld kweken door geduldig te wachten tot de kopjes van de jongen voor de camera lens komen

Comments are closed.

Back To Top