Fototips: De leukste onderwerpen om te fotograferen

De leukste onderwerpen om te fotograferen

Fototips: De leukste onderwerpen om te fotograferen

Van de week werd het me weer gevraagd, waar moet ik foto’s van maken? En in plaats van een lijstje te spuien besloot ik de vraag om te zetten in een blog. Want wat zijn de leukste onderwerpen om te fotograferen? Hoe vind je onderwerpen die bij je passen. En waar moet je aan denken? Ik vertel het!

Welk materiaal heb je?
Niet elke camera is geschikt voor alles. Dus als jij grandioze foto’s wil maken tijdens een concert dan heb je toch echt een ander objectief nodig dan wanneer je bloemetjes in de tuin wil fotograferen. Dus ja je onderwerp hangt van je camera af. En lees daar gerust telefoon, we zijn allemaal ergens mee begonnen. Toen ik begon met foto’s maken kocht ik fotorolletjes en zat er in regelmatig een vlek in de hoek omdat het glaasje van de flits af was. Overigens was dat de meest simpele compact die er was en fotografeerde net zoals nu vooral buiten. Daar zijn een hoop onderwerpen te vinden trouwens!

Wat voor een mens ben je?
Ben je een ongeduldige flapuit zoals ik en heb je geen moeite met vreemde te praten? Of geef je alleen antwoord als je wat gevraagd wordt? Met beide is niets mis laten wat we dat duidelijk maken, in de fotografie tenminste. Maar voor mij is uren wachten tot een vogel of vlinder op het perfecte plekje komt zitten een hel terwijl een fotoserie op de markt, tussen de schapen of een vrijgezellenfeest voor de ander waarschijnlijk weer helemaal niets is. Zolang je fotografie als hobby hebt is het makkelijk, zoek waar je je goed voelt. Of dat nou uren turen in een vogelkijkhut is of tussen honderden mensen in, een mooi moment vastleggen is.

Denk aan je andere hobby’s!
Vind je paardrijden heerlijk? Kom je graag in een dierentuin? Leef je je uit op een concert? Of verdiep je je graag in geschiedenis? Je hobby is een perfect fotografie onderwerp! Je weet er waarschijnlijk al heel wat vanaf, je weet wat je kan verwachten, wat de goede hoeken zijn en waar je die moet zoeken. Neem je camera mee als je je hobby uit gaat oefenen want de dingen waar je van houdt zijn een goed onderwerp.

Denk aan de mensen van wie je houdt!
Speelt één van je kinderen een leuk potje voetbal? Begint de kleine van de buren te kruipen? Kijk eens naar zijn of haar gezicht, dat plezier is fotogeniek. Mensen zijn altijd een mooi onderwerp maar specifiek als het mensen zijn waar je zelf iets mee hebt. Of als die mensen iets doen waar je wel wat mee hebt. Op een enkeling daargelaten vinden vreemden het prachtig als je foto’s van ze maakt. Bedenk maar als je diegene een foto laat zien en die er erg blij mee is, dat is de kers op de taart qua fotografie.

Neem je camera zoveel mogelijk mee!
Ik heb nog steeds geen idee wat ik moet fotograferen?! Dat kan hoor. Zeker als je nog niet zolang bezig bent met foto’s maken is het lastig om onderwerpen te vinden. Mocht dat stiekem niet het probleem zijn maar de camera lees dan hier eens over veelvoorkomde problemen waardoor je geen foto’s meer maakt. Iets wat ik mijzelf redelijk vlot heb aangeleerd is het altijd meenemen van mijn camera. Veel van de foto’s die ik maak komen onverwacht. De foto’s die ik hier met deze blog deel zijn allemaal gemaakt zonder dat ik dat bedacht had. Ik ga zeer regelmatig speciaal weg om ergens of van iets foto’s te maken, maar deze series specifiek werden me in de schoot geworpen. En daar kon ik iets mee omdat ik mijn camera bij me had.

Dit zijn mijn leukste onderwerpen om te fotograferen, allicht kan je er iets mee:
Straatfotografie, liefst mensen die iets aan het doen zijn
Dieren: in de dierentuin maar zeker ook gewoon in de wei of achtertuin.
Strand: Valt een beetje samen met natuur, heerlijke fotoplek.
Tweede Wereldoorlog: Verbaasd niemand hè? Enorm mijn onderwerp niet alleen evenementen maar vooral wat er nog van over is.
Bloesem: ben geen bloemenfotograaf maar die felle kleuren en overvloed aan bloemen trekt wel.
Gouden uur: maakt alles mooi lees hier over fotograferen tijdens het gouden uur.
Vestingstadjes, en andere mooie dorpen. Liefst met een plaatselijke kat en mooi licht.

Uiteraard begrijp ik dat mijn leukste onderwerpen om te fotograferen die van jullie misschien niet zijn. Mag hoor, daarom mijn laatste tip. Zoek eens op fotografie onderwerpen. Websites zoals Pinterest staan er vol mee en allicht dat kijken naar foto’s van anderen je ook nog op goede ideeën kan brengen. Voor de rest is foto’s maken gewoon iets wat je moet doen!

22 thoughts on “Fototips: De leukste onderwerpen om te fotograferen

 1. Ja daar ben ik dus ook blij mee. Ik ben veel te breed in mijn interesses om het bij alleen bloemetjes in eigen tuin te houden. Ik bezoek ook niet elk jaar dezelfde evenementen. Ik denk dat afwisseling ook de interesse doet groeien en dat dat één van de problemen is waardoor mensen geen zin meer hebben om foto’s te maken. Net zoals er niets mee doen, een blog is een redelijk betaalbare manier om iets met foto’s te doen.

 2. Die camera mee nemen. Daar gaat het al mis. Thuis gebruik ik mijn camera wel, hoor. Ik heb veel foto’s van de kat, van de kat en van de kat.

 3. Als je om je heen kijkt zie je zoveel moois, maar je moet het wel willen zien.
  En ik kijk graag om me heen.
  Mobieltje altijd bij me, zo makkelijk.
  Gemakzucht, ik weet het.

 4. Ja mijn automaatje zit altijd in mijn zak op tas en mijn voorliefde voor de foto’s die zélf hun verhaal lijken te vertellen zal jou ondertussen wel bekend zijn, al is het soms een heel vals verhaal dat de foto alleen aan mij wil vertellen, dat vertaal ik dan even voor mijn logje;-)

 5. Schiet gewoon wat je leuk vindt of aanspreekt. Is het niet voor nu dan voor later. Ik schiet per jaar 5000 fotos met de smartphone of compact camera. Altijd mee, altijd klaar voor gebruik. Voor de sociale media zoals Facebook en Instagram, soms voor de blogs. Wil ik grote snelle objecten ‘platen’ komt de SLR in actie met telelenzen. En dan later thuis lekker opwaarderen en resultaten bekijken. Ook dan schiet ik vier platen en kies er een uit als beste. Oceral en altijd is iets te zien wat de moeite waard is. Vroeger moest je achter de camera al kiezen. In dit digitale tijdperk is er geen beperking. Dag en nacht inzetbaar…doen dus! Goede tips weer!

 6. Vooral die laatste: neem je camera mee…. Ik heb mijn telefoon wel bij me, maar daar maak je toch net weer niet zulke goede foto’s mee!

 7. Op de rug fotograferen of tegen de laagstaande zon in. Stop wat kaartjes in je zak en bied aan een paar mooie portretten te maken als ze naar je toe komen. En als iemand moeilijk doet gewoon de foto verwijderen.

 8. Goede tips! Straatfotografie zou ik wel een tikje ongemakkelijk vinden, denk ik. Ik weet dat het in principe gewoon mag, maar ik zou mijn camera niet zo snel op mensen richten. Toestemming vragen is natuurlijk een goed idee, maar voelt wel ongemakkelijk. Misschien heb je daar nog tips voor?

 9. Wat een heerlijk lijstje. Ik vind het altijd wel heel leuk om met het bokeh effect te spelen, vooral omdat mijn 50mm lens hier ook echt perfect voor is. En verder vind ik het heerlijk om gewoon de natuur in te gaan en al het moois vast te leggen.

 10. Ik maak foto’s met mijn smartphone en eigenlijk doe ik maar wat. Ik probeer wel op te letten dat de foto niet wazig is en er op zich een beetje goed uit ziet.

 11. Kijk eens nar de historie van je eigen omgeving, hoe is het ontstaan, zijn er nog oude gebouwen etc,

 12. De natuur, gewoon bij mij om de hoek, blijft m’n favoriete onderwerp om te fotograferen. Trouwens best grappig: Als wij op gezinsvakantie gaan, maakt iedereen totaal andere foto’s. Bij mij staan er bijna geen mensen op en bij een ander zijn het vooral mensen. Als je de foto’s met elkaar deelt, krijg je toch nog een mooi totaalplaatje;).

 13. Nou zeker, toen ik nog mijn twee hondjes en twee katten had was er genoeg materiaal voor de weblog. Hans

 14. ja Liesbeth
  dat tikte er vanmiddag ff keihard in bjij me pppfffttt
  inmiddels heb ik dat verwerkt , had heel veel contact met andere collega’s welke ik dit bezoek beschreef :(

  ja ik als geen museummens genoot in het openlucht museum
  jij herkende de jaknikker nog uit zijn echte werkzame leven
  ik herkende veel andere oude zaken , maar ben niet oud hoor :)

 15. Ik zou graag meer foto’s maken van mijn katten, maar meestal zijn de foto’s niet zo geslaagd. Het is best moeilijk om katten mooi te fotograferen. Zeker zo’n donkere.

 16. Ik ben altijd maar weer blij dat we niet allemaal dezelfde fotografische interesses hebben. afwisseling is wat ik nodig heb, en ik zie dat ook jou fotografische horizon behoorlijk breed is.

 17. er is zoveel mooie om op foto te zetten
  en wat je zegt we zijn allemaal anders als het om interesse van iets gaat

Comments are closed.

Back To Top