De leukste feiten over kerst

Squipday 78

De leukste feiten over kerst

Elk jaar schuift een groot deel van ons al dan niet opgedoft aan de kerstdis, maar hebben jullie wel eens gedacht aan alle leuke feiten die er bestaan rond kerst? Ik wel en daarom speciaal voor jullie om die enge stiltes te vullen, de leukste feiten over kerst.

Dat rendieren een rode neus zouden hebben is geen fabeltje! Rendieren hebben tot twee keer zoveel haarvaatjes in hun neus als mensen, als hun bloed sneller stroomt ontstaat die rode neus vanzelf. Hoewel de rendieren van de kerstman allemaal mannennamen hebben is het waarschijnlijker dat het vrouwtjes zijn. Die luisteren beter duh. Mannelijke rendieren verliezen aan het einde van de herfst hun gewei, de vrouwen houden hun gewei tot in de lente.

Het grootste verschil tussen kerst- en paasbrood is dat er geen poedersuiker op paasbrood zit.

Het KNMI heeft uitgezocht dat er in de 20e eeuw maar 6x sprake was van een witte kerst, in 1981 was de laatste keer. Sneeuw die is blijven liggen van de voorgaande dagen telt dus niet mee.

Het grootste kerstcadeau was het Vrijheidsbeeld, Frankrijk gaf het in 1886 aan Amerika. Maar mocht iemand zich geroepen voelen, ik neem kleiner ook aan.

En over cadeautjes gesproken, dat we kerst de geboorte van Jezus vieren, weten jullie vast wel. We hebben het geven van cadeaus ook aan hem te danken, de drie wijzen die uit het oosten kwamen brachten wierook, mirre en goud mee. Overigens kwamen zij natuurlijk pas op 6 januari aan, dus jullie hebben nog even tijd.

Er worden 60 miljoen kerstbomen per jaar gekweekt wereldwijd. Een nepkerstboom wordt pas ‘groen’ als je hem langer dan 10 jaar gebruikt. Een echte kerstboom drinkt een liter per dag en begint dus met uitvallen omdat hij dood aan het gaan is. Best een vreemde traditie houden we er eigenlijk op na. We versieren een boom die de pijp uit gaat.

De Gerbrandytoren, een TV toren bij IJsselstein Utrecht, wordt sinds ’92 als kerstboom versierd. Aan de tuien, die er ook extra aangemaakt worden, worden 120 lichtjes bevestigd. Hiermee zijn ze de op één na grootste kerstboom van de wereld.

Kerstliedjes werden tot de 13e eeuw niet in de kerk gezongen, ze zijn geintroduceerd door Francis van Assisi die ook te maken heeft met de verspreiding van de (levende) kerststal in zijn huidige vorm. Voor die tijd stond er een kribbe naast of op het altaar.

Dat we elk jaar dezelfde kerstliedjes horen, dat weet iedereen. Wist je dat Paul McCartney elk jaar $400,000,- bijgestort krijgt aan royalties alleen al voor de covers van zijn Wonderful Christmastime? Ga ik nu kerstliedjes schrijven.

13 thoughts on “De leukste feiten over kerst

 1. Nooit geweten dat die kerstboom bij Utrecht de Gerbrandytoren is. Leuk!
  Onze Kerst was goed. Ik hoop die van jullie ook!

 2. Rendieren hebben volgens mij niks met kerst te maken, en de kadootjes zijn overgenomen van Sinterklaas, lijkt mij. Zo zie je maar weer dat iedereen er toch andere gedachten op na kan houden.

 3. Altijd al jammer gevonden dat ik niet muzikaal ben, dan maar gewoon verder sjappelen.
  Gelukkig weinig verplichte nummers hier al ga ik ervan dan van uit dat de twee die vandaag langskwamen dat zélf zo prettig vonden als ze uitstraalden ;-)

 4. 400.000 voor dat liedje? Tja, zo gaat dat. Ik weet van het kerstliedje van Slade ‘Merry Xmas everybody’ geschreven aan de keukentafel in een vloek en een zucht nog ieder jaar zoveel royalties binnenkomen dat de schrijvers Lea and Holder er stil van kunnen leven. (En dat doen ze geloof ik ook, ik hoor nooit meer iets van ze.) :-)

 5. hahaha leuke weetjes
  waar men die witte kerst vandaan heeft is ook een raadsel , in Bethlehem is nog minder sneeuw dan bij ons :)
  commercie is hier de grootste drijfveer van al dit soort dagen :(
  maar ja als je liedjes kan schrijven en zingen natuurlijk , levert het een aardig zakcentje op
  fijne avond groet

 6. Hele leuke feitjes.. ik wist er enkele nog niet. Ik las pas nog ergens dat Kerstmis helemaal geen christelijk feest is.. en in het begin mocht het van de kerk ook helemaal niet gevierd worden. Dat dat Kindje op 25 december geboren zou zijn, klopt ook van geen kanten, aangezien ‘de herdertjes bij nachte in het veld lagen en hun schaapjes geteld hadden’.. zelfs in dié contreien worden in de winter de schaapjes niet geweid..! Maar ach.. als je dan tóch een Feest van Licht viert (heidens feest, omdat de dagen weer gingen lengen), laten ‘we dan maar net doen of de ‘Verlichte’ rond die tijd geboren werd hè’..! ;-)
  Ik dacht al van die witte kerst dat dat niet klopte.. want ik weet zéker dat in 2009, toen m’n moeder net vier dagen daarvoor zo plotseling overleed, dat het hartstikke wit lag overal. Maar inderdaad.. dat zal er nog wel gelegen hebben van de dagen ervoor.. de bus van het uitvaartcentrum had ook al de grootste moeite om ter plekke te komen, dus die laag lag er de 21e dec. dus al. Zo leer je nog eens wat bij hè.

  Maarre.. hier geen verplichte nummers van opgeprikt aan een kerstdis zitten ergens hoor.. net lekker met de hond naar het strand geweest.. zálig!

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top