Bloggen en privacy

Bloggen en privacy

Bloggen en privacy

Privacy met de komst van het internet gooien we het te grabbel voor we er erg in hebben. Zeker bloggers die, zoals ik, bloggen met naam en vindbaar zijn daarop, moeten hier aan blijven denken. Ik blog alweer meer dan een jaar redelijk serieus (soms) en nu ik samen ben gaan wonen veranderen er wat dingen, daarom een post over bloggen en privacy.

Werk
Behalve dat ik nachtdiensten draai, onregelmatig werk en op de meest ongure tijden over straat moet zal je hier niks over mijn werk gaan vinden. Ik zie mijn werk als een noodzakelijk iets en behalve dat ik er af en toe best leuk de tijd heb om te lezen en schrijven, heeft het niets met mijn hobby’s te maken. Werk is vooral belangrijk om die hobby’s en rekeningen te betalen. O over geld blog ik ook niet, wat ik verdien gaat niemand wat aan.

Politiek
Politiek is zo’n ding waar je hele blogs mee vol kan schrijven, als je het tenminste volgt. Het is dat Frans het aan heeft staan maar neem van mij aan dat de muteknop hier overuren draait. Ik verdiep me er niet in, tenminste niet via al die saaie programma’s, niet via schandalen en zeker niet via krant of sociale media. Dat ik stemmen belangrijk vind en dat ik dat tegenwoordig ook trouw doe, dat deel ik. Wat ik aankruis gaat niemand wat aan, buiten mijn blog ook niet.

Woonplaats
Dat ik hiervoor in een niet nader te noemen, wijk in Eindhoven woonde, ja dat mochten jullie allemaal weten. Lekker boeiend Eindhoven is groot, maar niet het einde en daarom ben ik ook verhuisd uit dat boerengat. Dat ik naar een dorp verhuis, dat mogen jullie weten, waar dat dorp is dat is niet zo interessant toch? Iets meer privacy hier, niet dat ik verwacht dat mijn fans in de voortuin komen smeken of ik buitenkom, maar toch hier heb je het al heb ik zomaar verraden dat ik nou voortuin heb. Ik zit nog te verzinnen op een bijnaam voor het dorp, maar ik woon nu tussen Eindhoven en Helmond met een voortuin hè. Meer gaat het niet worden dus, ook geen herkenbare foto’s van binnen. Frans is gesteld op zijn privacy en dat respecteer ik.

Altijd onderweg?
Ja hoor altijd onderweg zal het zeker blijven, maar ik deel niet wanneer. Meestal plan ik mijn trippies toch kort van tevoren, maar delen wanneer ik weg ben is niet slim en raad ik iedereen af. Je laat ook je voordeur niet openstaan als je naar de supermarkt gaat, toch? Nu ik op een andere locatie dan eerst woon kan ik eindelijk weer eens wat nieuwe fietspaden ontdekken en hoewel het station iets verder fietsen is, zal ik zeker nog wel dagjes met de trein weg gaan.

Namen
Wie mijn echte naam kent, die kan mijn blog vinden. Toch staat mijn naam nergens (meer) op mijn blog en deel ik ook Frans zijn achternaam niet. Mocht iemand willen reageren met de plaatsnaam van mijn huidige dorp, mijn of Frans zijn achternaam dan moet ik die reactie eerst goedkeuren. Dan kan in WordPress via instellingen – reacties -reacties modereren.

Toestemming
Frans is niet zo van het op de foto gaan. Soms moet ‘ie gewoon, zoals met onze jaarlijkse selfie, maar voor de rest vraag ik het hem eerst. Toestemming dus en dat raad ik iedereen aan. Ik wil niet dat mijn foto’s of foto’s van mij zomaar gedeeld worden. Ook hou ik er niet per definitie van als mijn naam ergens wordt genoemd. Denk voor je een blog post of dit leuk is voor de persoon waarover het gaat en vraag alsnog toestemming. Op internet blijft alles tenslotte voor altijd staan!

Gaat er iets veranderen?
Ja en nee. Ik schreef al nooit over politiek en werk. Maar ik kan nu ook niet meer zomaar elke foto maken van Doezel of schrijven over mijn huis. Hoewel ik nu ook bij sommige blogposts wel eens denk, moest dat nou? Verwijder ik ze alleen als ze me tegenstaan of in strijd met mijn privacy zijn.

Hoe pakken jullie het aan? Wat deel je wel en niet?

28 thoughts on “Bloggen en privacy

 1. Wikker en weger als ik ben, spring ik heel omzichtig om met dingen die ik op m’n blog deel. Heel af en toe gooi ik daar wel eens iets persoonlijk tussen, met of zonder paswoord. Ik heb ook nooit begrepen waarom men deelt waar en vooral wanneer men op reis gaat. Die boot houd ik ook af. Bloggen doe ik vooral omdat het een uitlaatklep is, omdat ik dingen wil delen waar een ander ook wat aan heeft. Soms wordt dat wel eens verkeerdelijk begrepen als ‘belerend’, geheel onterecht weliswaar.

 2. Ik ben ook heel voorzichtig met ik vertel.Veel over de natuur en waar ik geweest ben maar altijd als het voorbij is en nooit vooraf.Foto’s van uitstappen of weekend ook steeds nadien en over kinderen en kleinkinderen geen foto’s is tegenwoodig veel te gevaarlijk.

 3. Ik blog onder een pseudoniem en dat bevalt me uitstekend. Mijn man en dochter heten op m’n blog anders dan in werkelijkheid.
  Sommigen delen werkelijk alles. Geeft niets, iedereen maakt zijn/haar eigen keuze.

 4. Ik blog redelijk anoniem. Geen foto’s van leden van mijn gezin, katten uitgezonderd.

 5. Ik ben anoniem beginnen bloggen maar dat bleek niks voor mij. Daarom blog ik enkel over de alledaagse dingen en niet over mijn grootse geheimen of andere persoonlijke gegevens (adres bv).

 6. In grote lijnen volg ik wel jouw “beleid”, mijn voornaam klopt, achternaam doet niet ter zaken plaatsnaam is bekend maar straatnaam dan weer niet. Ik blog wel tamelijk autobiografisch en namen van kinderen en kleinkinderen zijn wel echt maar ook zonder achternamen. Ik mag veel van ze en weet wel waar de grens ligt. Al met al blijft er genoeg over waar ik niet, of weinig, over schrijf.De enkeling die ik ooit ontmoet heb en daardoor mijn naam en soms adres en tel.nummer weten gebruiken dat automatisch niét op mijn logjes in reacties. Een soort ongeschreven erecode denk ik, dat voel je aan.

 7. Ik blog anoniem, en dat wil ik graag zo houden.
  Foto’s van mensen plaats ik niet, dat ik in Rotterdam woon ………. ach, daar wonen er heel erg veel. Mijn mening over politiek of zo geef ik een enkele keer wel eens.
  En ja, door dat ik anoniem blog kan ik soms ook persoonlijk bloggen, als uitlaatklep.

 8. Wat betreft bloggen en privacy ben ik het geheel met je eens.
  Ik blog onder pseusoniem, als ik al blog over privézaken dan doe ik dat versleuteld. Enkele bloggers kennen mijn naam, maar respecteren mijn wens op internet anoniem te willen blijven. Mijn woonplaats heb ik uiteindelijk niet geheim kunnen houden. Aan facebook heb ik geen behoefte en als ik bij gelegenheid de kans loop daar toch met mijn snufferd op te belanden vraag ik de fotograaf dat achterwege te laten. Helemaal zeker is dat niet, want ik kan het niet controleren.

 9. Ieder heeft zijn eigen manier van doen vind ‘k Als men iets op de een of andere manier publiek maakt is er de mogelijkheid he Grts en veel sterkte

 10. Ik deel best veel. Alleen de personen waar ik over blog hebben bijnamen of kort ik af.
  Over mijn werk (afgezien mijn grote hobby :) ) politiek, nieuws en dat soort dingen zal je op mijn blog niet veel vinden. Ik schrijf vooral over de dingen die mij het meest ter harte gaan :)

 11. Altijd respecteren als mensen niet willen dat ik foto’s plaats. Met mijn dochter overleg ik ook altijd of ze het wel of niet goed vindt.
  Zoon & Co hebben er geen moeite mee. Het is een beetje rustig op het moment, niet veel inspiratie, ziek geweest, veel lezen. Maar mijn blog is van mij en ik kom altijd terug!

 12. Ik blog voornamelijk over mijn foto,s maar heel af en toe vertel ik iets over ons leven. Een nieuw familie lid, een jubileum os een verbrijzelde arm zijn het vermelden waard maar daar blijft het dan ook bij.

 13. Je hebt helemaal gelijk, heel verstandig, hou je privacy in de gaten. Op internet is alles te vinden en voor je het weet ligt je voordeur aan dichelen.

 14. Ik log over alles wat ik maar wil. En vertel wat ik wil, nooit meer, wel eens minder. Maar achternamen hou ik toch liever stil.

 15. Het is mijn personal blog. Van mij mag iedereen weten wat ik uitspook. Aan de andere kant weet niemand iets over mijn vrouw. En buiten enkele bloggers die hier over de vloer zijn geweest en haar kennen is er op mijn blog geen foto te zien waar ze op staat.

 16. Over politiek en actualiteit blog ik niet. Daar zijn andere bloggers voor die dit beter kunnen.
  Mijn blog is bekend bij mensen uit mijn omgeving en werk. Dus weten ze ook wie ik ben.
  Over politiek blog ik niet omdat ik ambtenaar ben en dus rechtstreeks of onrechtstreeks voor politici werk.
  Bloggen over mijn werk doe ik zijdelings. Mijn volgers weten dat dit de stationsbuurt is en daar weten ze genoeg mee.

 17. Waar ik nooit over heb geschreven en ook nooit zàl schrijven, is ons gezin.
  Leeftijden, namen, scholen, bezigheden van de kinderen komen niet aan bod.
  Toch staan ze ergens op Internet, geplaatst door familieleden die genealogisch onderzoek doen en de stamboom uitzochten. Iedere neef, nicht, oom en tante enzovoorts staat er bij, met doopnamen en leeftijden.
  Bij toeval kwam ik het tegen.

 18. Herkenbaar. Als ik naar mijn aparte achternaam zoek, dan komt mijn blog niet in de zoekresultaten voor. Ik doe het wat dat betreft prima. Sinds 2004 blog ik onder pseudoniem en zoiets deed ik 2 decennia eerder ook op het 27mc-bakkie. Wat dat betreft verandert er niet veel. Facebook gebruik ik niet en ik heb daar nooit mijn naam laten vallen. Of anderen mijn naam daar ook niet tikken weet ik niet. Ik gebruik facebook niet. Zelf vind ik het niet erg om aan te geven waar ik zo ongeveer woon. (Alkmaar bij het ziekenhuis.) Voor sommige berichten is dat belangrijk. Ik blog een beetje over (locale) politiek. Een paar kennissen weten dat. Die kan ik op een hand tellen. Op verjaardagen loop ik dan ook niet te koop met m’n bloggerij. Namen hoef ik nooit te noemen en doe dat dan ook niet. Ik heb wel aan een paar kennissen verteld waar m’n zwerffietsvakanties te vinden zijn. Ze zullen wel eens gekeken hebben, maar zij hebben er vrijwel niet op gereageerd. Hoeft voor mij ook niet. Dergelijke vakanties bedenk ik niet van tevoren en tijdens het fietsen en/of tijdens vakantie blijft m’n blog-of andere elektronica thuis. Dus al die vakanties heb ik naderhand (soms wel een jaar later) op m’n blog gezet. Ik geef ook wel aan dat ik dat zo doe. Voor het verslag en de foto’s maakt het niets uit en ik vind het wel leuk om bij het bloggen zo’n vakantie te herbeleven.

  Je weet dat ik je ooit om m’n overzicht met regioblogs heb gezet. Aanvakenlijk stond daar Rotterdam (omdat je daar veel over blogde). Later heb ik er Eindhoven-Rotterdam van gemaakt. Maar over Eindhoeven schrijf je (zo ver ik het lees) niet zoveel. Ik wil ook niet het dorp weten. Ik begrijp dat ik Eindhoven kan laten ter indicatie aangezien ik Helmond ook nog binnen de regio Eindhoven zie.

 19. ik deel ook wel wat meer , zoals waar ik ben te wandelen en zo meer
  mijn naam is ook wel bekend , maar adres daar en tegen weer niet
  fijne avond groet

 20. Je privacy is best belangrijk, maar als je op internet zit raak je die snel kwijt als je niet oppast.
  Het gaat erom om de kunst te verstaan net te delen wat je zelf kwijt wilt, zonder jezelf schade te berokkenen. Hans

 21. Ik heet natuurlijk geen KnutzEls, mijn fotootje lijkt niet. Maar ik denk dat er wel veel mensen weten wie ik ben. Maar ik vertel niet wanneer ik op vakantie ga, beschrijf sommige mensen alleen met hun voorletter en probeer zo min mogelijk te persoonlijke kwesties aan te snijden.

 22. Ik blog ook niet onder mijn echte naam, ik heb er geen behoefte aan, dat iedereen mij op het internet kan vinden.

 23. Ik blog heel persoonlijk, maar wel anoniem en dat zou ik graag zo houden.
  Mocht mijn blog niet meer mijn uitlaatklep zijn, maar eerder een blog waar alleen maar leuke onderwerpen op komen, dan wou ik de anonimiteit wel laten vallen ;-)

 24. Tijdens mijn werkzame leven binnen de TBS wereld was het duidelijk. Alleen voornaam was bekend bij de patiënten (zo noemden wij ze). De rest was niet interessant voor hen en droeg niet bij aan het welslagen (of mislukken) van hun behandeling. Privacy staat hoog in het vaandel bij de DJI (googelen).
  Binnen mijn blog ben ik minder benauwd. Iedereen mag mijn naam weten en mijn adres is vast ook wel te achterhalen. Verder vertel ik zo af en toe iets over mezelf. Niet teveel want volgens mij is niemand daarin geïnteresseerd.
  Als ik in een dorp zou wonen met veel sociale controle, zou ik het wellicht anders doen. Maar onder andere daarom woon ik in Amsterdam en daar wil ik nooit meer weg.

 25. Ik ben jouw tegenhanger.
  Ik blog over werk, privé en politiek.

  Maar ook ik antidateer blogposts.
  Soms gebruik met toestemming echte namen en situaties.
  Vaker rommel ik met namen en situaties.

  Mijn voordeur is met gepuzzel te vinden. Al zul je opkijken van alle veiligheidsmaatregelen.

  Zo maakt een ieder eigen afwegingen en keuzen.

  Vriendelijke groet,

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top